Glutenvrije hot cross buns maken voor Pasen

  • voor 10 personen
  • Voorbereidingstijd20 minuten
  • Kooktijd20 minuten
  • Totale benodigde tijd2 uur
Terug naar categorie Ga naar recept

Hot cross buns zijn zoete broodjes die in Engelstalige delen van de wereld met Pasen worden gegeten. De broodjes zijn licht kruidig en rijkelijk gevuld met rozijnen, krenten en soms ook gedroogd fruit. Als ze net uit de oven komen, bestrijk je ze met abrikozenjam zodat ze mooi gaan glanzen en die kenmerkende zoete smaak krijgen.

Glutenvrije hot cross buns

Hot cross buns. De naam zegt het al: op alle broodjes vind je een kruis. Meestal is dit een papje van bloem en water, maar er zijn ook alternatieven te bedenken als glazuur, witte chocolade of roomkaas. In deze glutenvrije variant, heb ik het bloempapje vervangen door een glazuur van poedersuiker en water.

Paasitems

hot cross buns recept

Voor de styling maakte ik gebruik van de items van Xenos. Dit jaar heb ik een samenwerking met ze en dat is superleuk! Ik gebruikte namelijk al regelmatig items van ze om mijn eten mooi op te presenteren. Ook voor Pasen hebben ze weer een heleboel leuke spulletjes! Wat denk je van gezellige ontbijtbordjes? Of paaseitjes om je tafel te decoreren? Op de webshop vind je het hele assortiment en kun je meteen bestellen.

Glutenvrije hot cross buns maken voor Pasen

Glutenvrije hot cross buns maken voor Pasen

  • Voorbereidingstijd20 minuten
  • Kooktijd20 minuten
  • Totale benodigde tijd2 uur
Aanpassen porties:

voor 10 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 100 gram havermeel
  • 100 gram boekweitmeel
  • 170 gram rijstmeel
  • 25 gram tapioca zetmeel
  • 1 zakje gist (a 7 gram)
  • 240 ml (plantaardige) lauwwarme melk
  • 120 gram krenten
  • 25 gram rozijnen
  • 3 el zachte (plantaardige) boter
  • 1 el bruine suiker
  • 1/4 tl keukenzout
  • 1 el speculaaskruiden
  • 1 tl bakpoeder
  • 2 eieren
  • 1 tl appelciderazijn
  • 3 el abrikozenjam
  • 3 el poedersuiker

Benodigdheden

Instructies

  1. Doe de krenten en rozijnen in een kommetje en vul met water tot de vruchten net onder water staan.
  2. Meng in een klein kommetje de lauwwarme melk, suiker en gist en zet 10 minuten apart.
  3. Meng intussen in de grote mengkom de meelsoorten, zout, bakpoeder en kruiden. Giet het gistmengel erbij. Giet de appelciderazijn erbij, samen met de boter en de eieren en kneed tot een soepel deeg. Het deeg zal redelijk plakkerig blijven, dat is niet erg.
  4. Giet de krenten en rozijnen af. Kneed deze door het deeg heen (zonder het vocht).
  5. Vet de kom in, leg het deeg in de kom en dek af met een vochtige theedoek of plasticfolie. Laat het deeg een uur rijzen op een warme plek.
  6. Vet het bakblik in. Bestuif je werkblad met bloem. Verdeel het deeg in 9-10 stukken deeg en vorm er bolletjes van. Als het deeg erg plakkerig is, kun je het beste je handpalmen ook bedekken met bloem.
  7. Leg de broodjes in het bakblik met circa 1 centimeter ertussen. Dek weer af en laat 30 minuten rijzen. Intussen kun je het glazuur maken door poedersuiker te mengen met enkele druppels water tot het de gewenste dikte heeft.
  8. Verwarm de oven voor op 170 C (heteluchtoven).
  9. Haal de theedoek of plasticfolie van het bakblik af en bak de broodjes in circa 20 minuten gaar.
  10. Bestrijk de broodjes als ze net uit de oven komen met abrikozenjam. Laat goed afkoelen voor je het glazuur aanbrengt. Maak met het glazuur 3 horizontale lijnen en 3 verticale lijnen zodat alle broodjes een kruis in het midden hebben.
  11. Lekker om zo te eten of met een beetje boter. Je kunt ze ook goed invriezen!
Advertorial - i.s.m. Xenos