Vegan cheesecake met passievrucht

  • voor 8 personen
  • Voorbereidingstijd15 minuten
  • Kooktijd10 minuten
  • Totale benodigde tijd2 uur en 30 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Wie is er nog meer fan van cheesecake? Ik denk dat de meeste mensen de frisse smaak van de traditionele klassieke cheesecake wel kunnen waarderen. Wat nou als je vegan eet, lactosevrij eet of gewoon eens een keer iets anders wil?

Ik maakte een vegan cheesecake met frisse passievrucht om het helemaal af te maken. Normaal gebruik je voor een cheesecake roomkaas, kwark (platte kaas) of ricotta. Eventueel in combinatie met bijvoorbeeld slagroom of gecondenseerde melk. Voor de plantaardige variatie gebruikte ik een combinatie van plantaardige yoghurt en plantaardige kwark. Lekker fris en precies de juiste structuur. Er zijn veel verschillende merken en types verkrijgbaar. Zelf had ik de Alpro 'kwark' en beleaf plantaardige yoghurt.

Zonder ei en gelatine

Normaal gebruik je voor een gebakken cheesecake een ei om het geheel te binden. Voor een no-bake cheesecake gelatine. Dat laatste is natuurlijk verre van vegetarisch, laat staan vegan. Gelatine wordt namelijk gemaakt van varkens- of runderbotten. Er is een prima vegetarisch alternatief: agar-agar, gemaakt van zeewier. Je gebruikt het net wat anders, maar het werkt prima.

Agar agar, een vegetarisch alternatief

Zelf ging ik voor de combinatie maizena en agar-agar. Maizena bindt namelijk zonder het te stevig te maken. Agar-agar zorgt ervoor dat het mooi opstijft. Ik heb echter al eens de fout gemaakt te veel agar-agar te gebruiken en dan krijgen je een soort rubberstructuur. Deze combi vind ik dus het fijnste werkte om het romige te behouden, maar het toch wat op te laten stijven.

Passievrucht cheesecake

Passievruchten hebben een heerlijke, topische smaak! Je kunt zelf kiezen of je de pitjes zeeft zodat de vegan cheesecake helemaal glad is, of dat je juist gaat voor een beetje bite. Oja, tot slot: ik vond het leuk individuele taartjes te maken. Je kunt er ook voor kiezen om een wat grotere taart te maken.

Vegan cheesecake met passievrucht

Vegan cheesecake met passievrucht

  • Voorbereidingstijd15 minuten
  • Kooktijd10 minuten
  • Totale benodigde tijd2 uur en 30 minuten
Keukens

Notice: Undefined index: vegetarisch in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69
Aanpassen porties:

voor 8 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 200 gram plantaardige kwark
  • 200 gram plantaardige yoghurt
  • 1 el maizena + 2 el koud water
  • 2 tl agar-agar
  • 200 gram passievrucht vruchtvlees (bijvoorbeeld uit de vriezer)
  • 2 el maple syrup
  • 2 el kokosdrink
  • bodem:
  • 6 medjool dadels
  • 250 gram amandelmeel
  • 2 el kokosdrink

Benodigdheden

  • 8 taartvormpjes
  • hakmolen
  • steelpan

Instructies

  1. Meng in een hakmolen de dadels, amandelmeel en kokosdrink tot een deeg.
  2. Verdeel dit deeg over de vormpjes en laat uitharden in de vriezer.
  3. Ga intussen door met de vulling.
  4. Maak een papje van de maizena en koud water. Meng dit met de maple syrup, kokosdrink en passievrucht in een steelpan en verwarm dit. Voeg de agar-agar toe.
  5. Draai het vuur laag en voeg de kwark en plantaardige yoghurt toe. Roer met een garde goed door en zet het vuur uit als je de gewenste dikte hebt bereikt (het zal in de koelkast verder opstijven!).
  6. Haal de vormpjes uit de vriezer en verdeel de vulling hierover.
  7. Laat de mini vegan cheesecakjes minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *