Superluchtige vegan chocolademousse

  • voor 4 personen
  • Voorbereidingstijd20 minuten
  • Totale benodigde tijd3 uur
Terug naar categorie Ga naar recept

Misschien dat ik deze vegan chocolademousse nog wel lekkerder vind dan de 'originele' variant. Deze mousse is zoooo heerlijk luchtig. Van die belletjes die in je mond 'ontploffen'. En dat voor een mousse die dus zonder slagroom en zonder (rauwe) eieren wordt gemaakt. Hoe 'ie dan zo luchtig wordt? Aquafaba!

Aquafaba

Aquafaba is het vocht wat je vindt in blikken of potten kikkererwten. Helemaal plantaardig dus! Je kunt dit verkrijgen door kikkererwten te laten uitlekken, maar je kunt tegenwoordig ook losse flesjes aquafaba kopen.

Het heeft de eigenschap dat als je het oplost het net zo stijf als eiwit wordt. Je zult het bijna niet geloven als je het ziet gebeuren! Het is dus wel essentieel dat je een handmixer of standmixer hebt. Met mijn KitchenAid duurt het meestal een minuut of 10 op de hoogte stand voor het helemaal stijf is.

Vouwen

Twijfel je? Klop dan nog even door. Waar eiwitten kunnen inzakken als je ze te lang mixt, zal dat bij aquafaba niet zo snel gebeuren. Nadat je het kikkererwtenvocht hebt stijf geklopt, vouw je voorzichtig het chocolademengsel er doorheen. Ik vond dat zelf het makkelijkste gaan door eerst een klein beetje van de opgeklopt aquafaba door de chocolade heen te vouwen om vervolgens dat door het restant aquafaba te vouwen. Het zal iets inzakken tijdens het vouwen, maar dat is niet erg, je zult alsnog een heerlijk luchtige vegan chocolade mousse krijgen!

Superluchtige vegan chocolademousse

Superluchtige vegan chocolademousse

Log in om recept aan collectie toe te voegen
Aanpassen porties:

voor 4 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 175 ml aquafaba (kikkererwtensap)
  • 100 gram pure chocolade
  • 2 el kokosdrink
  • 1 el maple syrup
  • als topping:
  • kokosroom (dikke gedeelte uit een blik kokosmelk)
  • fruit
  • geraspte chocolade

Benodigdheden

  • standmixer of handmixer
  • grote mengkom
  • kleinere mangetronbestendige kom
  • 4 losse glaasjes of 1 grote schaal

Instructies

  1. Doe de aquafaba in een schone en droge kom van je standmixer (of gebruik een handmixer en een grote kom) en klop minimaal 10 minuten op de hoogste stand of totdat het zo stijf is als opgeklopt eiwit.
  2. Verwarm intussen in de magnetron de chocolade met de kokosdrink en maple syrup. Doe dit 30 seconden per keer en roer elke keer goed door met een metalen lepel, tot de chocolade is gesmolten. Laat het vervolgens een beetje afkoelen.
  3. Wanneer de aquafaba helemaal stijf is, vouw je circa 1/4 van het mengsel door de chocolade heen. Vouw vervolgens dit geheel voorzichtig door de resterende aquafaba heen.
  4. Schep in 1 grote of 4 kleine schaaltjes en laat minimaal 2,5 uur in de koelkast opstijven.
  5. Garneer vlak voor serveren met kokosroom, fruit en chocoladeschaafsel. Maak de kokosroom door het vette, bovenste gedeelte van een blik kokosmelk af te scheppen en dit met een mixer op te kloppen als slagroom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *