Griekse salade met bifteki

  • voor 3 personen
  • Voorbereidingstijd20 minuten
  • Kooktijd10 minuten
  • Totale benodigde tijd30 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

De kans is aanwezig dat je dit jaar naar Griekenland op vakantie gaat. Het land staat namelijk op plek 8 van de vakantielanden waar de meeste Nederlanders naartoe gaan. En dat snap ik wel: het heerlijke weer, de idyllische uitzichten, het lekkere eten. What's not to love? Voor de liefhebbers van Griekenland en Grieks eten, heb ik een topper voor je: Griekse salade met bifteki. Je kunt het eten met frietjes, zoals wij deden, of serveer er lekker brood bij.

Griekse salade

Ik dek dat iedereen de Griekse salade wel kent: tomaten, komkommer, rode ui, olijfjes en verse kruiden. Vaak afgemaakt met feta kaas. Een heerlijk frisse en smakelijke salade! Ik maakte er meteen een hele maaltijd van. Met lekkere vleesspiesjes (in mijn geval vegetarisch, maar ook te maken met lams- of rundergehakt) die op Griekse wijze gekruid worden. Dit wordt vaak aangeduid als 'bifteki'. De variant gevuld met feta is ook populair. Je zou er eventueel ook balletjes van kunnen maken en die vullen met feta als je dat lekker vindt.

De Griekse salade is heel simpel. Daarom heel belangrijk om verse ingrediënten te gebruiken. Je proeft in deze salade alles en het is een hele pure salade. Ga bijvoorbeeld voor olijven uit het versschap en tomaten boordevol smaak (en dus niet die grote waterbommen).

Bifteki spiesjes

De spiesjes kun je vegetarisch maken. Gebruik dan bij voorkeur Beyond Meat. Dit is niet gesponsord, maar ik heb er een aantal geprobeerd en deze heeft voor dit gerecht het beste vetgehalte, de juiste textuur en stevigheid. Weet je vlees? Dan is dit heerlijk om met lams-, rundergehakt of een mix hiervan te maken.

Voor de ultieme Griekse smaak grill je ze op de BBQ. Dat deze wij ook en dat is echt een smaaksensatie! Heb je geen barbecue tot je beschikking? Grill ze dan op hoog vuur in een grillpan. Haal dus de zomer en Griekenland in huis en ga voor deze Griekse salade met bifteki!

Griekse salade met bifteki

Griekse salade met bifteki

  • Voorbereidingstijd20 minuten
  • Kooktijd10 minuten
  • Totale benodigde tijd30 minuten
Aanpassen porties:

voor 3 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • Griekse salade:
  • 300 gram tomaten (in kwarten gesneden)
  • 1 rode ui (in ringen gesneden)
  • 1/2 komkommer (in blokjes gesneden)
  • 20 olijven (gehalveerd)
  • 2 el verse dille (grof genseden)
  • 2 el platte peterselie (grof gesneden)
  • sap van 1/2 citroen
  • 2 el extra vergine olijfolie
  • peper en zout
  • optioneel: feta naar smaak
  • bifteki:
  • 300 gram gehakt (voor vega Beyond Meat voor niet-vega rundergehakt of lamsgehakt
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • 1 witte ui (fijngesnipperd)
  • 1 el platte peterselie (fijngesneden)
  • peper en zout
  • 1 el (glutenvrij) paneermeel
  • optioneel: 1 ei (losgeklopt)

Benodigdheden

  • 6 metalen of houten spiesjes
  • BBQ of grillpan
  • mengkom

Instructies

  1. Meng in een kom alle ingrediënten voor de bifteki. Vorm er 6 'worsten' van en rijg op een spies. Druk goed aan zodat ze op de spies blijven. Bak op de BBQ (op een aluminium bakje zodat het vlees er niet doorheen valt) of in de grillpan die je met olie hebt ingesmeerd.
  2. Ga nu verder met de salade. Meng de salade ingrediënten. Maak af met citroen, olijfolie, peper en zout en eventueel feta.
  3. Serveer de spiesjes op de salade en serveer er brood of frietjes bij.

2 reacties op “Griekse salade met bifteki

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *