Hartige banketletter met gehakt en tijm

  • voor 4 personen
  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd40 minuten
  • Totale benodigde tijd50 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Sinterklaas is weer in 't land en dat moet gevierd worden! Ik heb snel mijn Sinterklaas favorieten een make-over gegeven, ik bakte een paar weken verse kruidnoten (die natuurlijk al binnen een paar dagen op waren...). En ik maakte afgelopen week voor de verandering eens een hartig Sinterklaas recept. Er zijn op de site al aardig wat avondmaaltijden te vinden waar speculaaskruiden in zitten, maar er zat toch nog niks heel Sinterklazigs tussen.

Een zoete letter en een hartige letter

En laat de banketletter dat nou net wel zijn. De banketletter zoals we hem vroeger kende was een roomboterbladerdeeg letter gevuld met amandelspijs. Bij een vorige werkgever kregen alle medewerkers op 5 december zo'n letter op hun bureau. Van een goede bakker, I might add en dus ook echt van topkwaliteit. Een echte roomboterletter, dus :-).

Pakjesavond

De banketletter zoals ik deze nu zelf maakte, is de hartige variant: een bladerdeegletter gevuld met gehakt en groenten. Het idee kreeg ik nadat ik hartige boterletter kreeg ik op de Jumbo website. Als hartige variant is de letter perfect geschikt als (onderdeel van) de avondmaaltijd op Pakjesavond. Je kunt het ook als een hapje eten tijdens het uitpakken, door er kleine stukjes van te snijden. Ik vind deze hartige banketletter persoonlijk nog lekkerder met wat grove mosterd erbij om af en toe lekker in te dippen!

Zo maak je de hartige banketletter met gehakt:

Hartige banketletter met gehakt en tijm

Hartige banketletter met gehakt en tijm

  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd40 minuten
  • Totale benodigde tijd50 minuten
Aanpassen porties:

voor 4 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 1 rol bladerdeeg (of 1 pak van 10 vellen bladerdeeg)
  • 300 gram rundergehakt
  • 1 courgette
  • 1 trostomaat
  • 1 teentje knoflook
  • 1 sjalotje
  • 2 takjes verse tijm
  • zwarte peper
  • snufje zout
  • om het af te maken:
  • 1 ei losgeklopt
  • 2 el halfvolle melk (optioneel)

Benodigdheden

  • bakplaat bekleed met bakpapier
  • kwastje (of gebruik keukenrol)

Instructies

hartige banketketter rollen
  1. Verwarm de oven voor op 200 C.
  2. Leg het bladerdeeg op het bakpapier op de bakplaat.
  3. Snijd de knoflook, ui, courgette en tomaat fijn en meng dit door het gehakt heen.
  4. Ris de tijm van de takken af en meng ook dit door het gehakt, samen met peper en zout. Optioneel kun je nog een theelepel Worcestersaus toevoegen.
  5. Rol een 'worst' van het gehakt. Zie hierboven. Zorg ervoor dat je circa 2 centimeter van de randen vrijlaat.
  6. Rol vervolgens het bladerdeeg om het gehakt heen.
  7. Vouw de uiteindes naar binnen en vorm een 's'.
  8. Eventueel giet je de melk bij het eimengsel. De melk zorgt ervoor dat het deeg niet afbladdert.
  9. Met een kwastje of met keukenpapier strijk je het eimengsel over het deeg heen.
  10. Bak de letter 20 minuten op 200 C.
  11. Verlaag daarna de temperatuur naar 160 C en bak nog eens 15 - 20 minuten.
hartige boterletter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *