Ajam paniki (inclusief zelf boemboe maken!)

  • voor 2 (als hoofgerecht of 4-6 bij een rijsttafel) personen
  • Voorbereidingstijd
  • Kooktijd
  • Totale benodigde tijd
Ajam paniki (inclusief zelf boemboe maken!)

Een van de kruidenpasta's die ik altijd zie liggen in de supermarkt is die van Ajam Paniki. Het is een zogenaamde boemboe waarvan je een Indonesisch kipgerecht kunt maken. Een boemboe is een kruidenpasta en boemboe's vormen vaak de basis voor Indische gerechten. Ik besloot om voor de ajam paniki zelf eens een boemboe te maken en dat ging heel goed.

Boemboe maken

Het beste werkt het als je een vijzel hebt, omdat dan alle aroma's echt goed vrijkomen. Heb je deze niet? Dont worry! Met een hakmolen, staafmixer of blender, gaat het ook wel prima. In de traditionele ajam paniki zitten kemirienoten. Deze zijn echter in Nederland lastig verkrijgbaar. Het beste alternatief is dan een macadamianoot. Kun je deze ook niet vinden? Ga dan voor een andere noot zoals een hazelnoot. De macamadia verdient echter wel de voorkeur, omdat deze quia smaak het dichtste bij komt.Overigens koop je de santen (kokoscrème) gewoon bij de supermarkt in het Aziatische schap. In recepten als deze heeft het de voorkeur boven kokosmelk, omdat het wat geconcentreerder is. Je hebt dus ook maar een klein beetje nodig!

Ajam paniki eet je met:

De ajam paniki smaakt heerlijk met rijst, sajoer boontjes en atjar. Je kunt er ook meteen een hele rijsttafel van maken met saté bijvoorbeeld of gado gado. Sluit af met kue lapis of kue dadar!

Ingrediënten

  • 300 gram
  • kippendijfilet
  • 3 ongezouten (en bij voorkeur ongebrande)
  • macadamianoten
  • 2
  • rode pepers
  • (fijngesneden)
  • 2 teentjes
  • knoflook
  • 1
  • rode ui
  • (fijn gesnipperd)
  • 1 el
  • verse gember
  • (fijngesneden)
  • 1 el
  • palmsuiker
  • (of bruine rietsuiker)
  • 1 el
  • santen crème
  • sap van 1/2
  • limoen
  • 1
  • kipbouillonblokje
  • 150 ml
  • water
  • scheutje arachideolie

Benodigdheden

  • vijzel
  • wok

Instructies

  1. Maak eerst de boemboe.Zorg dat alle ingrediënten fijn gesneden zijn voor je ze in de vijzel tot een pasta maakt.
  2. Met de vijzel of blender maak je een pasta van de volgende ingrediënten: macadamianoten, pepers, knoflook, ui, gember en suiker.
  3. Zet de wok op hoog vuur en giet olie in de pan. Voeg de boemboe toe en bak enkele minuten. Voeg de kip toe en bak de kip gaar.
  4. Voeg de santen toe. Los het bouillonblokje op in het water en giet dit geheel er ook bij. Laat circa 10 minuten op laag vuur inkoken.
zelfgemaakte paniki, inclusief zelfgemaakte boemboe
20 mensen willen het maken
9 mensen hebben dit recept gemaakt

Hi, ik ben Judith.Welkom op mijn blog! Ik neem je mee naar alle windstreken en laat je zien dat lekker en bewust eten helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Je vindt hier lekkere recepten en de leukste foodhotspots. Volg je me ook op Twitter, FacebookGoogle+ en Instagram

One response to “Ajam paniki (inclusief zelf boemboe maken!)

  • Emmy

    Hallo Judith, bedankt voor je recept van de Ajam Paninki. Inderdaad zelf boemboe’s maken is zoveel lekkerder en makkelijk om te maken maar ik vind het niet lastig om aan de kemirinoten te komen, iedere toko heeft het en ik denk zelfs een AH het heeft. Misschien ook wel bij een islamitische supermarkt. En het heeft heerlijk gesmaakt jou Ajam Paninki.
    Groetjes Emmy van Burken

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *