Ajam paniki (inclusief zelf boemboe maken!)

  • voor 2 personen
  • Voorbereidingstijd25 minuten
  • Kooktijd20 minuten
  • Totale benodigde tijd45 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Een van de kruidenpasta's die ik altijd zie liggen in de supermarkt is die van Ajam Paniki. Het is een zogenaamde boemboe waarvan je een Indonesisch kipgerecht kunt maken. Een boemboe is een kruidenpasta en boemboe's vormen vaak de basis voor Indische gerechten. Ik besloot om voor dit bekende kipgerecht zelf eens een boemboe te maken en dat ging heel goed. Dit keer dis geen kant-en-klare boemboe, maar eentje die je helemaal zelf maakt! Het resultaat is een lekker bordje met pittige kip, vol van smaak door de verschillende kruiden en specerijen. Lekker met wat rijst, atjar en bijvoorbeeld sajoer boontjes.

Boemboe maken

Het beste werkt het als je een vijzel hebt, omdat dan alle aroma's echt goed vrijkomen. Heb je deze niet? Dont worry! Met een hakmolen, staafmixer of blender, gaat het ook wel prima. In de traditionele ajam paniki zitten kemirienoten. Deze zijn echter niet overal goed verkrijgbaar. Bij sommige grotere toko's vind je dit ingredient vaak wel. Lukt het niet? Het beste alternatief is dan een macadamianoot. Kun je deze ook niet vinden? Ga dan voor een andere noot zoals een hazelnoot. De macamadia verdient echter wel de voorkeur, omdat deze qua smaak het dichtste bij komt.

Overigens koop je de santen (kokoscrème) gewoon bij de supermarkt in het Aziatische schap. In recepten als deze heeft het de voorkeur boven kokosmelk, omdat het wat geconcentreerder is. Je hebt dus ook maar een klein beetje nodig! Na gebruik bewaar je de santen in de koelkast en kun je het in andere Zuid-Oost Aziatische gerechten doen.

Ajam paniki eet je met:

De ajam paniki smaakt heerlijk met rijst, sajoer boontjes en atjar. Je kunt er ook meteen een hele rijsttafel van maken met saté bijvoorbeeld of gado gado. Sluit af met kue lapis of kue dadar! Je vindt op onze website heel veel lekkere andere Indonesische gerechten die je er prima bij kunt eten. Heb jij dit weleens gegeten of koop je misschien altijd de kant-en-klaar kruidenpasta? Probeer vooral deze zelfgemaakte variant eens en laat ons weten wat je ervan vond!

Ajam paniki (inclusief zelf boemboe maken!)

Ajam paniki (inclusief zelf boemboe maken!)

  • Voorbereidingstijd25 minuten
  • Kooktijd20 minuten
  • Totale benodigde tijd45 minuten
Aanpassen porties:

voor 2 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 300 gram kippendijfilet
  • boemboe:
  • 3 ongezouten (en bij voorkeur ongebrande) macadamianoten
  • 2 rode pepers (fijngesneden)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode ui (fijn gesnipperd)
  • 1 el verse gember (fijngesneden)
  • 1 el palmsuiker (of bruine rietsuiker)
  • 1 el santen crème
  • 1 el ketjap manis (laat achterwege indien glutenvrij)
  • sap van 1/2 limoen
  • overige ingrediënten:
  • 1 kipbouillonblokje
  • 150 ml water
  • scheutje arachideolie

Benodigdheden

  • vijzel
  • wok

Instructies

  1. Maak eerst de boemboe. Zorg dat alle ingrediënten fijn gesneden zijn voor je ze in de vijzel tot een pasta maakt.
  2. Met de vijzel of blender maak je een pasta van de volgende ingrediënten: macadamianoten (kemiri noten), pepers, knoflook, ui, gember en suiker.
  3. Snijd de kipfilet in blokjes van circa 5 x 5 cm
  4. Zet de wok op hoog vuur en giet olie in de pan. Voeg de boemboe toe en bak enkele minuten. Voeg de kip toe en bak de kip rondom gaar. Roer goed door.
  5. Voeg de santen toe. Los het bouillonblokje op in het water en giet dit geheel er ook bij. Laat circa 10 minuten op laag vuur inkoken.
  6. Intussen kun je de rijst koken. Kook de rijst circa 15 minuten in ruim water. Wanneer het begint het koken, doe je de deksel op de pan en draai je het vuur zacht.
zelfgemaakte paniki, inclusief zelfgemaakte boemboe

11 reacties op “Ajam paniki (inclusief zelf boemboe maken!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *