Asian cuisine: Kue lapis pudding

  • voor 4 personen
  • Voorbereidingstijd
  • Totale benodigde tijd
Asian cuisine: Kue lapis pudding

Ken je die mooie kue lapis cakes? Indonesische cake met dunne laagjes in verschillende kleuren. Kue lapis betekent dan ook letterlijk laagjes cake en is een gestoomde cake met kokossmaak. Deze kue lapis pudding maakte ik ter afsluiting van onze Indonesische maaltijd (rendang, gado-gado, witte rijst en kroepoek). Hij is geïnspireerd op de kue lapis doordat deze ook bestaat uit laagjes en hij die typische Indonesische smaken: kokos en pandan.

Ingrediënten

  • 500 ml volle melk
  • 10 druppels pandanextract
  • 2 zakjes vanillesuiker (2x8 g)
  • 1 tl kardemom
  • 300 ml kokosmelk
  • 3 blaadjes gelatine
  • kleurstof (optioneel)
  • pistachenootjes om te garneren

Benodigdheden

Instructies

  1. Giet de helft van de melk in een pan en zet deze op laag vuur. Let op dat het niet gaat koken.
  2. Week intussen een van de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water.
  3. Voeg aan de melk de pandandruppels toe.
  4. Haal de pan van het vuur, wring het gelatineblaadje uit en meng het door de melk heen. Verdeel het mengsel over 4 bakjes en zet 3 uur in de koelkast om op te stijven. Je kunt ze ook in de vriezer zetten. Je hebt dan ongeveer 1 uur nodig. Zoals je ziet op de foto zullen dit 2 optisch twee lagen worden, omdat het pandanextract vooral naar de bodem trekt.
  5. De tweede (of eigenlijk dus derde) laag maak je door weer een gelatineblaadje te weken, de rest van de melk op het vuur te zetten en hier doorheen de kardemom en een zakje vanillesuiker te mengen. Eventueel voeg je hier kleurstof aan toe (ik heb dat niet gedaan, vandaar dat je 2 witte lagen op elkaar ziet). Roer het uitgewrongen gelatineblaadje door het mengsel heen.
  6. Haal de kommetjes uit de vriezer of koelkast en giet deze laag eroverheen. Zet ze vervolgens weer in de koelkast of vriezer om op te stijven.
  7. Voor de laatste laag zet je 300 ml kokosmelk op een laag vuur en meng je hier doorheen het overgebleven zakje vanillesuiker. Roer ook hier weer een geweekt gelatineblaadje doorheen. Giet deze laag over de vorige lagen en laat op stijven.
  8. Voor serveren hak je de pistachenootjes fijn en strooi je deze over de bovenkant heen.
Ps. Like je myfoodblog al op Facebook? Zo hoef je nooit meer iets lekkers te missen!
7 mensen willen het maken
0 mensen hebben dit recept gemaakt

Hi, ik ben Judith.Welkom op mijn blog! Ik neem je mee naar alle windstreken en laat je zien dat lekker en bewust eten helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Je vindt hier lekkere recepten en de leukste foodhotspots. Volg je me ook op Twitter, FacebookGoogle+ en Instagram

6 responses to “Asian cuisine: Kue lapis pudding

  • Mandy

    Klinkt heerlijk. Ik denk dat ik mijn familie hier erg blij mee kan maken, ze zijn namelijk gek op de kue lapis.

    Beantwoorden
  • vera alida

    Mijn vraag inplaats van 3 bldjes gelatine, kan ik er dan niet een zakje gelatine pudding indoen…Want dat doet een vriendin van mij altijd in de yoghert taart en het effect is hetzelfde, toch?

    Beantwoorden
    • Judith

      Hi Vera,
      Je kunt inderdaad ook gelatinepoeder gebruiken. Kijk even op de verpakking welke hoeveelheid zij per 100 ml aanraden om te zien hoeveel je moet gebruiken.
      Gelatinepudding zou ik niet doen, omdat je dan allerlei toegevoegde stoffen erbij krijgt en het recept dan compleet anders uit zal pakken. Voor pudding heb je niet meer nodig dan de ingrediënten hierboven ;-). Veel succes!

      Beantwoorden
    • Judith

      Hi Vivien, deze pudding is inderdaad iets minder zoet. Er zit echter wel vanillesuiker in (2 zakjes) dus helemaal zonder suiker is het niet.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *