Indiase vegetarische groentetaart (met linzen, zoete aardappel en spinazie)
- Door Judith Pagrach
- Caribisch, Indiaas
- voor 3 personen
- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd30 minuten
- Totale benodigde tijd30 minuten
Ook bij mij mislukken er weleens gerechten. Die dan net niet smaken zoals zou moeten of er nét wat minder mooi uitzien dan je in gedachten had. Zo níet deze groentetaart. Hij smaakte precies zoals ik hem in mijn hoofd had. Nog lekkerder eigenlijk.
Vegetarische groentetaart uit Schotland met een Indiaas tintje
Een paar weken geleden waren we in het Schotse Isle of Skye bij het Skye Pie cafe. Volgens zowel Tripadvisor als Lonely Planet getipt, dus toen we daar langs kwamen, hebben we hier geluncht. Je eet hier 'pie', oftewel pasteitjes, hartige en zoete taarten met een bladerdeegkorst. Met een interieur wat je doet denken aan een bezoek aan een hele verre, gekke oudtante wisten we niet wat te verwachten, maar de hartige taartjes hier waren inderdaad erg lekker! Voor mij een klassieke kip-champignon pastei en voor Jerôme een vega variant met Indiase kruiden.
Aromatische curry in een 'pie'
Tja, ik speelde het een keer op safe, maar de 'pie' va Jerôme was echt lekker. Met de smaken en geuren van een aromatische curry. Barstensvol smaak. Niet gek dus dat ik thuis mijn eigen variant erop probeerde te maken. Ik maakte de groentetaart met een vulling van linzen, zoete aardappel en spinazie. Een korst van bladerdeeg, om het wel lekker makkelijk te houden.
Kruidig, zoet en frisse groentetaart
Op smaak gebracht met kerrie, koriander en chutney. Die chutney zorgt voor een zoetje en tegelijkertijd een pittige frisheid. Een hele verrassende vegetarische groentetaart die je doet denken aan de geuren en smaken van India! Ik ben benieuwd of jij hem ook gaat proberen. Laat je het weten? En laat je dan ook weten wat je ervan vond? Je kunt trouwens op deze hartige taart prima variaties bedenken. Heb je geen zoete aardappel, dan doet een reguliere aardappel het ook prima! En in plaats van linzen zijn kikkererwten ook fijn voor in deze maaltijd. Probeer maar eens!
Indiase vegetarische groentetaart (met linzen, zoete aardappel en spinazie)
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd30 minuten
- Totale benodigde tijd30 minuten
voor 3 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 2 medium zoete aardappels
- 1 blikje linzen (uit blik - voorgekookt)
- 300 gram verse spinazie
- 3 el mango- of tomatenchutney
- 1 el kerrie
- 1/2 tl korianderzaad
- 1 rol bladerdeeg
- peper en zout
- voor erbij: (optioneel) lime pickle
Benodigdheden
- ronde ovenvaste schaal
- koekenpan
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 C.
- Schil de aardappels en snijd in kleine blokjes. Kook de aardappelblokjes gedurende 10 minuten.
- Intussen bereid je de spinazie. Dit doe je door de koekenpan op hoog vuur te zetten en olie in de pan te gieten. Bak de spinazie totdat deze in grootte slinkt. Haal de spinazie van het vuur.
- Giet de zoete aardappel af en meng door de spinazie, samen met de linzen, korianderzaad, kerriepoeder en chutney. Breng op smaak met peper en zout en roer goed door.
- Bedek de onder- en zijkant van je ovenschaal met bladerdeeg.
- Schep de vulling in de ovenschaal en dek af met bladerdeeg. Maak met een scherp mes inkepingen in het dakje van de groentetaart zodat de stoom kan ontsnappen.
- Bak gedurende 20 minuten.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 646 | Calorieën uit vetten 232 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 27g, Waarvan | 41% | |
Verzadigde vetzuren 7g | 33% | |
Transvetzuren g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 15g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 4g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Ik ben echt dol op dit soort pies! In Londen heb ik bij zo’n streetfood stalletje een keer een hele lading pies gekocht, in mini-variant dan. Er zat ook een Indiase tussen hier een beetje op lijkt, super lekker!!! Deze sla ik op.
Jeeej, die mini-pies zijn ook zooo schattig!
Ik ben gek op linzen, dit recept ziet er echt heerlijk uit!
Ohja hoor je had me al bij het woordje Indiaas. Mijn favoriete keuken, wat is dat lekker zeg!
Vooral nu we weer richting de herfst gaan, heb ik ook wel weer zin in Indiaas :-).
Je kunt het oppervlak van de pie prachtig laten glanzen door er wat melk, liefst volle, op te kwasten voor je de pie in de oven zet.
Hi Annemarie, dat klopt!
Het was heerlijk. Goed recept. Volgende keer doe ik het alleen met hartig taart deeg, want dan wordt de pie iets steviger.
Bedankt!
Wat super om te horen!
Het was een heerlijk recept, we hebben ervan genoten en gaan het zeker vaker maken!
Zo leuk om te horen als gerechten voor herhaling vatbaar zijn! :-)
Hi! Ik ga deze week dit recept uitproberen, klinkt heerlijk. Wat was het formaat van de ovenschaal die jij gebruikt hebt?
Leuk zeg! Ik heb een hoge ronde ovenschaal gebruikt met een diameter van circa 16 cm. Je kunt ook een lagere, grotere gebruiken.
Het was heerlijk. Gemaakt voor vrienden en ze waren erg enthousiast. Dit ga ik binnenkort ook voor mijn kinderen maken.
Wat geweldig om te horen :-)!