Pecan-kaneelbroodjes

  • voor 9 personen
  • Voorbereidingstijd30 minuten
  • Kooktijd30 minuten
  • Totale benodigde tijd2 uur
Terug naar categorie Ga naar recept

Dit klinkt alles behalve culinair, maar ik ga het toch zeggen: ik ben dol op de kaneelbroodjes van de IKEA. Het hoogtepunt van een tripje naar IKEA is de foodmart. Nu ben ik lang niet naar IKEA geweest en heb dus ook lang geen kaneelbroodjes gegeten. Toen ik deze maand Jamie magazine ontving, viel mijn oog dan ook meteen op de kaneel-pecanbroodjes. Mmmmm.... heerlijk! Eet ze warm als ontbijt of als vieruurtje met een kopje thee.

Tip: heb je broodjes over? Laat ze afkoelen, verpak ze individueel en bewaar ze in de vriezer. Voor gebruik even laten ontdooien en warm maken in de oven of magnetron.

Pecan-kaneelbroodjes

Pecan-kaneelbroodjes

  • Voorbereidingstijd30 minuten
  • Kooktijd30 minuten
  • Totale benodigde tijd2 uur
Aanpassen porties:

voor 9 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 40 gram roomboter
  • 500 gram witte tarwebloem
  • 1 zakje gedroogde gist à 7 g
  • 275 ml melk
  • 1 ei
  • 1 tl zout
  • Vulling:
  • 100 gram pecannoten
  • 65 gram zachte roomboter
  • 75 gram bruine basterdsuiker
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl maïzena
  • Topping:
  • 1 el kaneel
  • 25 gram bruine basterdsuiker

Benodigdheden

springvorm, 23 cm diameter

Instructies

  1. Bekleed de springvorm met bakpapier.
  2. Hak de pecannoten en vermeng ze met de basterdsuiker, kaneel en maïzena voor de vulling. Zet het apart om later te gebruiken.
  3. Meng in een grote kom de bloem en het zout en maak in het midden een kuiltje. Doe hier de gist in. Zet een pannetje op laag vuur (zorg dat het niet gaat koken!) en doe hier de boter en melk in. Blijf roeren totdat de boter is opgelost. De inhoud van het pannetje moet lauw zijn, niet heet. Voeg dit toe aan de bloem, samen met het ei en kneed tot een deeg.
  4. Bestuif je werkblad met bloem en leg het deeg hierop. Kneed 5 minuten stevig door totdat je een zacht en soepel deeg hebt. Vet een grote kom in met wat boter, leg hier het deeg in en dek af met een vochtige theedoek. Laat dit een uur rijzen zodat het zich qua grootte verdubbelt.
  5. Bestuif opnieuw je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een rechthoek van ongeveer 30 x 20 cm.
  1. Strijk de boter over de rechthoek. Is het nog niet zacht genoeg om te smeren? Zet het dan nog even kort in de magnetron. Strooi nu de pecan-kaneelvulling over het deeg heen en rol het deeg met de lange kant naar je toe tot een soort cakerol. Probeer dit zo strak mogelijk te doen. Snijd nu uit deze rol met een scherp mes 8 tot 10 stukken van ca. 4 cm hoog.
  2. Leg de broodjes in de springvorm met ongeveer een cm ertussen. Iets minder is ook niet erg, omdat ze tijdens het bakken juist tegen elkaar aan moeten komen om zo een zachte rand te krijgen. Laat nog even 30 minuten rijzen op een warme plek en verwarm intussen de oven voor op 180 C.
  3. Strooi de topping (kaneel en suiker) over de broodjes en bak ze 20 - 25 minuten in de oven. Serveer de broodjes warm.
Tip: je kunt deeg het makkelijkste uitrollen in de vorm die je wil bereiken door de deegbal al in de vorm te hebben die je wenst. In dit geval dus een lichtelijk rechthoekige vorm. Naar: Zoete broodjes met pecan, ahorn en kaneel, Jamie Magazine, oktober/november 2013

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *