Superfood Sunday: havermout koekjes

 • voor 10-12 personen
 • Totale benodigde tijd
Superfood Sunday: havermout koekjes

Dé foodhype van deze zomer waren toch wel de 'overnight oats', havermout die de avond van tevoren in de koelkast wordt gezet met melk, water of yoghurt en de volgende ochtend klaar om te eten is. Maar, waarom zijn haver en havermout zo gezond? Allereerst het verschil tussen haver en havermout: havermout is bewerkte haver. Deze wordt gewassen, gepeld, verhit en in kleinere stukken geknipt om de bereidingstijd te verkorten en om de voedingsstoffen door het lichaam te kunnen laten opnemen. Havermout geeft je lang een verzadigd gevoel, terwijl het per portie van ongeveer 40 g slechts 140 calorieën bevat (exclusief melk, water of yoghurt). Daarnaast bevat havermout veel vezels, wat goed is voor de darmflora en veel proteïne. Havermout verlaagt je LDL, oftewel je 'slechte cholesterol', bevat antioxidanten die je weerstand verbeteren en zou goed zijn voor het hart. Alsof dat nog niet genoeg is, stabiliseert het je bloedsuikerspiegel waardoor het de kans op diabetes reduceert en is het geschikt voor mensen met een gluten-intolerantie. Ik geef je hieronder het recept voor een supermakkelijk én gezond koekje met slechts een paar ingrediënten.

Ingrediënten

 • 2
 • rijpe bananen
 • 75 gram
 • havermout
 • cacao
 • 12
 • halve walnoten

Benodigdheden

Instructies

 1. Verwarm de oven voor op 180 C.
 2. Prak de bananen met een vork helemaal fijn totdat je een gladde pasta hebt. Meng de havermoutvlokken er doorheen.
 3. Bekleed een bakplaat of ovenrooster met bakpapier. Met behulp van een lepel leg je ronde 'hoopjes' van het mengsel op het bakpapier. Je zou met deze hoeveelheid zo'n 10 tot 12 koekjes moeten kunnen maken.
 4. Druk ze goed aan met een lepel, strooi er wat cacao overheen en garneer met een halve walnoot.
 5. Bak 20-25 minuten op 180 C.
Tip: je kunt in het mensgel ook andere ingrediënten toevoegen, zoals 'raw cocoa nibs' (een soort gezonde variant van 'chocolate chips')
22 mensen willen het maken
16 mensen hebben dit recept gemaakt

Hi, ik ben Judith. Welkom op mijn blog! Ik neem je mee naar alle windstreken en laat je zien dat lekker en bewust eten helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Je vindt hier lekkere recepten en de leukste foodhotspots. Volg je me ook op Twitter, FacebookGoogle+ en Instagram?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *