Kaiserschmarren

  • voor 2 personen
  • Totale benodigde tijd
Kaiserschmarren

Wie weleens is gaan wintersporten in Oostenrijk kent de 'Kaiserschmarren' wel. Deze gescheurde luchtige pannenkoekjes eet je voor het ontbijt. Het geheim van de luchtigheid zit hem in de eiwitten die je eerst stijf klopt. Door de Kaiserschmarren heen zitten rozijnen en vaak wordt deze geserveerd met appel of pruimencompôte. Overigens schijnt het dat dit gerecht is vernoemd naar keizer Franz Joseph. De koninklijke kok maakte dit gerecht voor de vrouw van de keizer, maar die wilde haar slanke lijn behouden en vond dat ze dit niet kon eten. De keizer daarentegen smulde er zo van, dat 'ie zijn eigen portie én die van haar at.Heb jij weleens Kaiserschmarren gegeten? En hoe eet je het dan het liefste?

Ingrediënten

  • 100 gram
  • witte tarwebloem
  • 1/2 tl
  • bakpoeder
  • 25 gram
  • kristalsuiker
  • 3
  • eieren
  • 125 ml
  • halfvolle melk
  • 1 el
  • rozijnen
  • mespuntje
  • zout
  • roomboter om in te bakken
  • voor erbij:
  • poedersuiker
  • appelmoes/ appelcompôte

Benodigdheden

  1. koekenpan
  2. vetvrije kom om de eiwitten in te kloppen
  3. garde of handmixer

Instructies

  1. Meng in een kom bloem, bakpoeder, zout en suiker.
  2. Voeg de melk toe en splits de eieren. De eidooiers voeg je toe aan het mengsel.
  3. De eiwitten klop je stijf. Let op dat je kom en ja garde goed vetvrij zijn, anders worden de eiwitten niet stijf.
  4. Als de eiwitten stijf zijn (je ziet dan pieken als je de garde er doorheen haalt), spatel je het door het beslag heen. Doe dit voorzichtig zodat het wel luchtig blijft.
  5. Smelt in de koekenpan wat boter. Giet het beslag in de pan en strooi er rozijnen op.
  6. Keer de pannenkoek om zodra deze aan de onderkant bruin is. Het is niet erg als de pannenkoek breekt, want dat is nou juist de bedoeling ;-).
  7. Bak ook aan de andere kant bruin.
  8. Draai het vuur uit en breek de pannenkoek met twee vorken in stukken.
  9. Serveer met poedersuiker en appelcompôte!
1 mensen willen het maken
0 mensen hebben dit recept gemaakt

Hi, ik ben Judith.Welkom op mijn blog! Ik neem je mee naar alle windstreken en laat je zien dat lekker en bewust eten helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Je vindt hier lekkere recepten en de leukste foodhotspots. Volg je me ook op Twitter, FacebookGoogle+ en Instagram

One response to “Kaiserschmarren

  • Jerome de Groot

    Ik heb het recept van Judith’s hand geproefd. Ik moet eerlijk toegeven dat ik net als keizer Franz Joseph de porties van iedereen wel weg kan werken haha! Genieten!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *