Kaiserschmarren

  • voor 2 personen
  • Totale benodigde tijd15 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Wie weleens is gaan wintersporten in Oostenrijk kent de 'Kaiserschmarren' wel. Deze gescheurde luchtige pannenkoekjes eet je voor het ontbijt. Het geheim van de luchtigheid zit hem in de eiwitten die je eerst stijf klopt. Door de Kaiserschmarren heen zitten rozijnen en vaak wordt deze geserveerd met appel of pruimencompôte. Overigens schijnt het dat dit gerecht is vernoemd naar keizer Franz Joseph. De koninklijke kok maakte dit gerecht voor de vrouw van de keizer, maar die wilde haar slanke lijn behouden en vond dat ze dit niet kon eten. De keizer daarentegen smulde er zo van, dat 'ie zijn eigen portie én die van haar at.

Heb jij weleens Kaiserschmarren gegeten? En hoe eet je het dan het liefste?

Kaiserschmarren

Kaiserschmarren

  • Totale benodigde tijd15 minuten

Notice: Undefined index: vegetarisch in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69
Aanpassen porties:

voor 2 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 100 gram witte tarwebloem
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 25 gram kristalsuiker
  • 3 eieren
  • 125 ml halfvolle melk
  • 1 el rozijnen
  • mespuntje zout
  • roomboter om in te bakken
  • voor erbij:
  • poedersuiker
  • appelmoes/ appelcompôte

Benodigdheden

  1. koekenpan
  2. vetvrije kom om de eiwitten in te kloppen
  3. garde of handmixer

Instructies

  1. Meng in een kom bloem, bakpoeder, zout en suiker.
  2. Voeg de melk toe en splits de eieren. De eidooiers voeg je toe aan het mengsel.
  3. De eiwitten klop je stijf. Let op dat je kom en ja garde goed vetvrij zijn, anders worden de eiwitten niet stijf.
  4. Als de eiwitten stijf zijn (je ziet dan pieken als je de garde er doorheen haalt), spatel je het door het beslag heen. Doe dit voorzichtig zodat het wel luchtig blijft.
  5. Smelt in de koekenpan wat boter. Giet het beslag in de pan en strooi er rozijnen op.
  6. Keer de pannenkoek om zodra deze aan de onderkant bruin is. Het is niet erg als de pannenkoek breekt, want dat is nou juist de bedoeling ;-).
  7. Bak ook aan de andere kant bruin.
  8. Draai het vuur uit en breek de pannenkoek met twee vorken in stukken.
  9. Serveer met poedersuiker en appelcompôte!

Een reactie op “Kaiserschmarren

  • Jerome de Groot

    Ik heb het recept van Judith’s hand geproefd. Ik moet eerlijk toegeven dat ik net als keizer Franz Joseph de porties van iedereen wel weg kan werken haha! Genieten!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *