Risalamande (Deens kerst rijsdessert)

  • voor 6 personen
  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd30 minuten
  • Totale benodigde tijd1 uur en 30 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Gisteren gaf ik je al megaveel kerst dessert inspiratie, maar weet je het nog zo net niet? Dan is hier weer een heerlijk, makkelijk te maken kerst dessert wat je heel goed kunt voorbereiden. Het is ook nog eens een kerstdessert met een verhaal!

In Denemarken wordt de risalamande traditioneel gegeten op kerstavond (lillejuleaften). De dag daarvoor werd namelijk altijd rijstpap gemaakt en op 24 december werd er dan met de restjes rijstpap een heerlijk dessert gemaakt met slagroom, amandelen en kersen. De amandelen geven dit gerecht zijn naam: risalamande is een verbastering van riz a l'amande wat is het Frans 'rijst met amandel' betekent.

Bij de amandelen hoort ook een spelletje: de amandelen worden gehakt in stukjes. Maar, er gaat ook één hele amandel in het dessert. Degenen die de amandel vindt, is de winnaar van de avond en krijgt een prijs(je). Uiteraard wordt de amandel vaak goed verstopt zodat iedereen lekker door blijft eten ;-).

Van tevoren klaarmaken

Je kunt de rijstpudding al prima van tevoren klaarmaken! De rijstpap kun je de dag van tevoren al in de koelkast zetten zodat je op de dag zelf alleen nog maar de slagroom hoeft op te kloppen, de amandelen hoeft te snijden en de kersen in de magnetron hoeft op te warmen (of in de pan als je dat fijner vindt). Overigens horen in dit dessert blanke amandelen. Die kun je zo kopen, of je kunt bruine amandelen (met een vliesje) even in kokend water weken. Je trekt daarna heel gemakkelijk het vliesje er vanaf.

Staat dit Deense rijstdessert deze kerst ook bij jou op tafel?

kerstdessert rijstdessert recept

Risalamande (Deens kerst rijsdessert)

Risalamande (Deens kerst rijsdessert)

  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd30 minuten
  • Totale benodigde tijd1 uur en 30 minuten
Aanpassen porties:

voor 6 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 200 gram dessertrijst
  • 100 ml kokend water
  • 1 liter halfvolle melk
  • 1 vanillepeul
  • verder nodig:
  • 150 gram blanke amandelen*
  • 125 ml verse slagroom
  • 2 el kristalsuiker
  • 250 gram diepvrieskersen

Benodigdheden

  • steelpannetje
  • garde, handmixer of keukenmachine
  • 4 schaaltjes of weckpotjes

Instructies

  1. Strooi de rijst in de pan, zet de pan op hoog vuur en giet het water erbij.
  2. Giet vervolgens de melk er beetje bij beetje bij en breng het geheel aan de kook.
  3. Snijd de vanillepeul in de lengte doormidden en schraap de peul uit. Voeg de merg toe aan de rijstpudding, evenals de vanillepeul zelf.
  4. Plaats een deksel op de pan en laat op heel laag vuur garen. Houd goed in de gaten of de rijst niet aanbrandt.
  5. Haal na 30 minuten de rijst van het vuur. Doe de rijstpap in een brede schaal, laat de rijstpap afkoelen op het aanrecht en plaats daarna in de koelkast totdat je het dessert bijna gaat uitserveren.
  6. Hak de amandelen grof.
  7. Klop de slagroom stijf.
  8. Maak de rijstpap wat los met een vork. Voeg eventueel wat extra melk toe om hem weer wat luchtig te krijgen.
  9. Haal de vanillepeul uit de rijst en roer de suiker er doorheen.
  10. Roer vervolgens de amandelen er doorheen, gevolgd door de geslagen room.
  11. Verdeel de rijst over de bakjes.
  12. Warm de kersen op in de magnetron of steelpan. Als je van zoet houdt kun je wat suiker aan de kersen toevoegen.
  13. Giet de warme kersen over de rijst heen en serveer direct.
Naar een recept van Nordic Living

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *