Knolselderijstamppotje met tijmgehaktballen
- Door Judith Pagrach
- Nederlands
- voor 2 personen
- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd20 minuten
- Totale benodigde tijd30 minuten
Ik begin steeds beter te letten op de seizoenen en dan met name, het koken met de seizoenen. Nu het winter is betekent dat onder andere knolselderij. Deze grote knol smaakt naar selderij en kun je op verschillende manieren gebruiken. Knolselderij is heerlijk veelzijdig. Ik gebruikte een stuk voor een stoofpot, maar aangezien de gemiddelde knol dus nogal groot is, bleef ik met een groot stuk zitten. Helemaal geen probleem. Samen met het restje prei dat ik nog had maakte ik er een lekker stamppotje van. De knolselderij behoudt zijn bite wat zorgt voor een bijzondere structuur. In combinatie met de tijmgehaktballen en de zoete stoofpeertjes is het een heerlijke doordeweekse maaltijd. De stoofpeertjes kun je uit het koelschap kopen. In dat geval hoef je het enkel in de magnetron op te warmen. Het allerlekkerste zijn stoofperen natuurlijk wel als je ze zelf maakt!
Knolselderijstamppotje met tijmgehaktballen
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd20 minuten
- Totale benodigde tijd30 minuten
voor 2 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 1/2 knolselderij (geschild en in grove stukken gesneden)
- 1 prei (in dunne ringen gesneden)
- 1 teentje knoflook (geperst)
- 150 ml lauwwarme melk
- 25 gram roomboter (+ extra om in te bakken)
- 1/4 tl koekkruiden (of kaneel + nootmuskaat)
- 300 gram mager rundergehakt
- 1 tl worcestersaus
- 2 takjes tijm (alleen de blaadjes)
- snufje zout
- klontje roomboter om in te bakken (of gebruik olijfolie)
- 250 gram stoofpeertjes
Benodigdheden
- stamper
- kookpan
- koekenpan
Instructies
- Kook de knolselderij zo'n 10 minuten in ruim kokend water.
- Zet intussen de koekenpan op hoog vuur. Doe hier wat boter of olie in en bak kort de knoflook. Voeg na ca. 1 minuut de prei toe en blijf goed doorroeren. Doe het groentemengsel in een kommetje en maak de pan schoon.
- Kneed het gehakt met de tijm, worcestersaus en zout en vorm er 6 gehaktballen van.
- Smelt wat boter in de koekenpan en schroei de gehaktballen op hoog vuur dicht. Verlaag het vuur en bak ze nog wat langer. Het lekkerste is, als de balletjes nog rosé van binnen zijn.
- Giet de knolselderij af en giet hier melk bij, samen met de boter. Prak met de stamper tot een puree en voeg de koekkruiden toe. Meng de prei door de knolselderij heen.
- Serveer de stamppot met ernaast de stoofperen en de gehaktballen.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 643 | Calorieën uit vetten 385 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 43g, Waarvan | 67% | |
Verzadigde vetzuren 19g | 97% | |
Transvetzuren 2g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 17g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 2g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen