Knolselderijstamppotje met tijmgehaktballen

  • voor 2 personen
  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd20 minuten
  • Totale benodigde tijd30 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Ik begin steeds beter te letten op de seizoenen en dan met name, het koken met de seizoenen. Nu het winter is betekent dat onder andere knolselderij. Deze grote knol smaakt naar selderij en kun je op verschillende manieren gebruiken. Knolselderij is heerlijk veelzijdig. Ik gebruikte een stuk voor een stoofpot, maar aangezien de gemiddelde knol dus nogal groot is, bleef ik met een groot stuk zitten. Helemaal geen probleem. Samen met het restje prei dat ik nog had maakte ik er een lekker stamppotje van. De knolselderij behoudt zijn bite wat zorgt voor een bijzondere structuur. In combinatie met de tijmgehaktballen en de zoete stoofpeertjes is het een heerlijke doordeweekse maaltijd. De stoofpeertjes kun je uit het koelschap kopen. In dat geval hoef je het enkel in de magnetron op te warmen. Het allerlekkerste zijn stoofperen natuurlijk wel als je ze zelf maakt!

Knolselderijstamppotje met tijmgehaktballen

Knolselderijstamppotje met tijmgehaktballen

  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd20 minuten
  • Totale benodigde tijd30 minuten
Aanpassen porties:

voor 2 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 1/2 knolselderij (geschild en in grove stukken gesneden)
  • 1 prei (in dunne ringen gesneden)
  • 1 teentje knoflook (geperst)
  • 150 ml lauwwarme melk
  • 25 gram roomboter (+ extra om in te bakken)
  • 1/4 tl koekkruiden (of kaneel + nootmuskaat)
  • 300 gram mager rundergehakt
  • 1 tl worcestersaus
  • 2 takjes tijm (alleen de blaadjes)
  • snufje zout
  • klontje roomboter om in te bakken (of gebruik olijfolie)
  • 250 gram stoofpeertjes

Benodigdheden

  1. stamper
  2. kookpan
  3. koekenpan

Instructies

  1. Kook de knolselderij zo'n 10 minuten in ruim kokend water.
  2. Zet intussen de koekenpan op hoog vuur. Doe hier wat boter of olie in en bak kort de knoflook. Voeg na ca. 1 minuut de prei toe en blijf goed doorroeren. Doe het groentemengsel in een kommetje en maak de pan schoon.
  3. Kneed het gehakt met de tijm, worcestersaus en zout en vorm er 6 gehaktballen van.
  4. Smelt wat boter in de koekenpan en schroei de gehaktballen op hoog vuur dicht. Verlaag het vuur en bak ze nog wat langer. Het lekkerste is, als de balletjes nog rosé van binnen zijn.
  5. Giet de knolselderij af en giet hier melk bij, samen met de boter. Prak met de stamper tot een puree en voeg de koekkruiden toe. Meng de prei door de knolselderij heen.
  6. Serveer de stamppot met ernaast de stoofperen en de gehaktballen.
knolselderij stamppotje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *