Turkse kofte kebab met tomatensaus en yoghurt

  • voor 4 personen
Terug naar categorie Ga naar recept

köfte kebabUit het boek van Claudia Roden maakte ik eerder de zoete aardappelsalade. Voor een etentje met een Midden-Oosters thema was ik wederom geïnspureerd door het boek Duizend-en-een-smaken en maakt ik kofte kebab met tomatensaus en yoghurt, oftwel 'Yoghurtlu köfte kebabi', geïnspireerd door Claudia Roden. Een heerlijk Turks gerecht dat bestaat uit verschillende lagen: een laag pitabroodjes, warme tomatensaus, yoghurt en köfte (worstjes).

Turkse kofte kebab met tomatensaus en yoghurt

Aanpassen porties:

voor 4 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 4 shoarmabroodjes
  • 800 g rundergehakt
  • 1 ui fijngesneden
  • 2 el peterselie fijngesneden
  • 1 tl za'atar
  • 1/2 l magere yoghurt
  • tomatensaus:
  • 1 ui fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 1 chilipeper fijngesneden
  • 750 g tomaten gepeld en fijngesneden*
  • 1 tl suiker
  • zout en peper naar smaak

Benodigdheden

Instructies

* Tip: tomaten makkelijk pellen doe je als volgt: Kook water en dompel de tomaat hier 1 à 2 minuten in onder. Wanneer je de tomaat eruit haalt, laat het velltjes gemakkelijk los.

Bereidingswijze kofte kebab

  1. Bak in een pan de uien glazig en voeg chilipeper en knoflook toe. Voeg na 1 minuut ook de tomaten en overige ingrediënten voor de tomatensaus toe. Draai het vuur laag totdat je het gerecht in elkaar gaat zetten.
  2. Snijd de shoarmabroodjes open en rooster ze in de oven of broodrooster.
  3. Leg ze op de bodem van een grote schaal en besprenkel met wat za'atar.
  4. Om de kebabs te maken meng je het gehakt met peper, zout, ui en peterselie. Vorm er kleine dunne worsten van en leg ze op een met olie besprenkeld stukje aluminiumfolie.
  5. Leg in de oven op de grillstand. Keer ze na zo'n 6 minuten om en bak dan nog zo'n 3 minuten. Ze zijn gaar als ze van buiten bruin zijn en van binnen nog een beetje rosé.
  6. Giet de tomatensaus over de laag pitabroodjes en schenk hier overheen de yoghurt. Leg bovenop de worstjes. Garneer met za'atar en eventueel met pijnboompitten.

2 responses to “Turkse kofte kebab met tomatensaus en yoghurt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *