Matze taart (lekker om met restjes matze te maken!)

 • voor 8-10 personen
Terug naar categorie Ga naar recept

Pesach is het 'Joodse Paasfeest'. Traditioneel eet men met Pesach matzes, dit zijn een soort crackers die men ook op de Paastafel veel ziet. Het verhaal achter de matzes is dat er geen tijd was om de broden te laten rijzen, omdat men vluchtte en dus snel weg moest. Vandaag de dag worden daarom nog steeds matzes gegeten. Vaak eet je die met een eitje, roomboter + basterdsuiker of wat je maar wil. Een ander bekend recept met matzes is matzeballensoep. In dat recept worden de matzes vermalen en tot een soort dumplings gemaakt die je in je soep eet. Vandaag doen we iets heel anders met de matzes: we maken er een dessert van.

Gezonder variant op matzetaart

Matzetaart is een bekend recept wat makkelijk om te maken is met (restjes) matzes. Vaak is het echter een heel ongezend gerecht met room en/of boter en suiker. Ik ging voor een wat lichtere variant die minstens zo lekker is! De matzes doop je, net als bij een tiramisù, in de koffie om deze vervolgens te bedekken met een chocolade-kokosmelk mengsel. Het is belangrijk om een goede kokosmelk te kiezen, geen 'light variant', anders loop je het risico dat de taart niet goed opstijft.

Matze taart (lekker om met restjes matze te maken!)

Matze taart (lekker om met restjes matze te maken!)

Gangen

Notice: Undefined index: vegetarisch in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69
Aanpassen porties:

voor 8-10 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

 • 100 gram pure chocolade
 • 150 ml kokosmelk (geen light variant!)
 • 1 kopje koffie
 • 100 gram matzecrackers

Benodigdheden

 • Bakblik ter grootte van je matzes (liefst met een opstaande rand)
 • magnetronbestendig kommetje om kommetje om de chocolade au-bain marie in te verwarmen

Instructies

 1. Doe de (gofgehakte) chocolade en de kokosmelk in een kommetje en verwarm in de magnetron.
 2. Leg de matzes op een groot bord en strijk met een kwast hier koffie overheen. Let op: drenk ze er niet compleet in, dan worden ze té zacht.
 3. Roer de chocolade goed door.
 4. Bekleed een bakblik met bakpapier. Leg een matze op de bodem en schep hier een laagje chocolade op. Herhaal met de volgende matzes en het chocolademengsel, net zo lang tot beiden op zijn. Bestrooi eventueel met grofgehakte hazelnoten en laat in de koelkast opstijven. Snijd met een groot scherp mes wat je onder de hete kraan hebt gehouden kleine puntjes van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *