Unicorn bagels (regenboog bagel recept)

  • voor 12 personen
  • Voorbereidingstijd20 minuten
  • Kooktijd30 minuten
  • Totale benodigde tijd1 uur en 45 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Unicorn bagels, regenboog bagels, rainbow bagels. Geef ze een naam :-)! Lekker vrolijk zijn ze en dat kunnen we wel gebruiken. Ik ben zooo blij met dit recept. Ik had ineens inspiratie om met alle gekleurde natuurlijke poeders die ik had gekleurde bagels te gaan maken. Een experiment wat helemaal geslaagd is. Ze zijn superlekker, zien er onwijs tof uit (ja toch?!) en ze zijn ook nog eens erg leuk om te maken. Het is ook een supertof recept om samen met je kinderen te maken. Het rollen van het deeg in de verschillende kleuren is net spelen met play-dough ;-). Let wel op met je kleren. Sommige poeders (I am looking at you turmeric) zijn nogal hardnekkig uit je kleren te krijgen. Schort aan dus!

Echte bagels krijgen een waterbad

Overigens vind ik het altijd heel lastig om in Nederland echt goede bagels te kopen. Vaak zijn het namelijk gewoon broodjes met een gat erin. En geloof me, dat is níet hoe een bagel hoort te smaken.Een echte Amerikaans bagels hoort een klein beetje taai te zijn en smaakt echt anders dan een gewoon broodje. Als ik in de VS of Canada ben doe ik me dan ook altijd tegoed aan bagels en gaan er sowieso een dozijn mee naar Nederland. Maar, je kunt ze dus ook gewoon zelf maken! Het geheim voor zo'n 'chewy' bagel is het pocheren. Waar je normaal je brood (een of twee keer) laat rijzen en direct in de oven doet, geef je de bagels na het rijzen een waterbad. Dit zorgt ervoor dat ze mooi gaan glimmen en dat ze dus die beet hebben die je wil bij een bagel. Wat bij het pocheren goed werkt, is een lage, brede pan. Wij gebruikten een wok en dat werkte top!

Op je bagel

Traditioneel eet je bagels met roomkaas en gerookte zalm, maar je kunt ze uiteraard toppen hoe je wil. Wij aten ze gewoon lekker vega. Je kunt ze ook toppen met met zuivelspread, jam, hummus en nog veel meer. Net wat je zelf lekker vindt en of je in een zoete of een hartige bui bent. De bagels zelf hebben een neutrale smaak, dus doen het goed met zowel hartig als zoet.

Intense unicorn bagels

Pro tips voor een nog intensere kleur: dek na enkele minuten af met alu-folie. Je kunt eventueel iets meer van de poeders gebruiken, maar dit gaat ten koste van de smaak. Kunstmatige kleurstoffen geven vaak een intensere kleur. Zelf geef ik echter de voorkeur aan juist deze natuurlijke kleurstoffen.

Variëren

Variëren is trouwens prima! Je hoeft echt niet al deze kleuren persé in huis te halen, misschien heb je er 2 of 3. Dat is ook al heel leuk! Verder kun je bijvoorbeeld cacao gebruiken voor een bruin, paprikapoeder voor oranje. Ik heb ook vloeibare natuurlijke kleurstof geprobeerd (chlorella voor groen), maar dit vond ik een minder intens effect geven. Het deeg werd er ook een beetje taai en plakkerig van. Poeders zijn dus aan te bevelen :-)!

regenboog bagels maken

Unicorn bagels (regenboog bagel recept)

Unicorn bagels (regenboog bagel recept)

  • Voorbereidingstijd20 minuten
  • Kooktijd30 minuten
  • Totale benodigde tijd1 uur en 45 minuten
Keukens

Notice: Undefined index: vegetarisch in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69
Aanpassen porties:

voor 12 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 600 gram witte tarwebloem
  • 150 gram speltbloem (je kunt dit ook door witte tarwebloem vervangen)
  • 1 zakje gist (a 7 gram)
  • 380 ml lauwwarm water
  • 2 el olijfolie
  • 1 el suiker opgelost in 2 el warm water
  • 1 el kurkuma
  • 1 el blauwe spirulina
  • 1 el matcha poeder (groene spirulina kan ook)
  • 1 el pitaya poeder (bietenpoeder kan ook)
  • 1 el bessenpoeder (acai poeder kan ook)
  • voor het pocheren:
  • 1 liter kokend water
  • 1 el zout
  • 1 el suiker

Benodigdheden

  • schuimspaan
  • pan om de bagels in te pocheren (een wok werkt bijvoorbeeld heel goed!)
  • bakblik bekleed met bakpapier
  • keukenmachine met deeghaak (optioneel)

Instructies

  1. Meng het warme water met de gist en laat 5 minuten staan.
  2. Meng in een grote mengkom de bloemsoorten, het watermengsel en de olijfolie. Giet hier het gistmengsel bij en kneed met de keukenmachine of met de hand tot een deeg.
  3. Verdeel het deeg in 5 stukken en maak van elk een bolletje.
  4. Meng 1 bolletje deeg met kurkuma. Kneed dit er goed doorheen tot je een geel deeg hebt.
  5. Kneed een volgend bolletje deeg met blauwe spirulina. Kneed ook dit goed.
  6. Herhaal met de overige deegbollen en de groene, roze en paarse poeders.
  7. Pak nu van elk van de kleuren elke keer 1/12. Maak van elk stukje een dunne, lange streng. Draai de verschillende kleuren strengen in elkaar en vorm er een cirkel van. Let op dat het gat groot blijft. De bagel gaat namelijk nog rijzen en anders is het gat zo weg.
  8. Leg alle 12 de bagels op een grote (of meerdere) bakplaten met minimaal 7 centimeter tussen elke bagel. Dek af met een theedoek en laat op een tochtvrije, warme plek een uur rijzen.
  9. Na een uur verwarm je de oven voor op 200 C (hetelucht).
  10. Giet het kokende water in de pan en meng met het zout en de suiker. Breng aan de kook en roer goed door.
  11. Pocheer nu één voor één de bagels. Laat de eerste bagel 30 seconde in het waterbad liggen en draai dan om. Laat aan de andere kant nog eens 30 seconde pocheren. Haal dan de bagel er met een schuimspaan uit en leg op de bakplaat.
  12. Herhaal totdat je alle bagels een waterbadje hebt gegeven.
  13. Bak de bagels in 15 - 20 minuten gaar. Een goede test om te zien of ze gaar zijn is om om de onderkant van de bagels te kloppen. Klinkt het hol? Dan zijn ze goed. Laat ze goed afkoelen op een draadrek.
  14. Je kunt ze enkele dagen in een afgesloten trommel bewaren, maar je kunt ze ook prima invriezen.

2 reacties op “Unicorn bagels (regenboog bagel recept)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *