Mosselen uit de oven (makkelijke mosselen met kruidenboter)

  • voor 2 personen
  • Voorbereidingstijd5 minuten
  • Kooktijd15 minuten
  • Totale benodigde tijd20 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Mosselen uit de oven? Ja, echt! Dit is wat mij betreft de makkelijkste manier om mosselen klaar te maken. Vaak denken mensen dat het moeilijk is om dit thuis te maken. Maar, ik heb goed nieuws: zelf mosselen bereiden is ontzettend eenvoudig. En met dit recept ben je zelfs in minder dan 20 minuten klaar!

Klassieke mosselen kun je maken met witte wijn of bier in een grote pan, maar door de mosselen in de oven te stomen heb je er echt geen omkijken meer naar. Ideaal dus! Van deze Zeeuwse delicatesse wil je veel vaker gaan genieten. Toch?

Kruidenboter

We brengen de mosselen in dit gerecht op smaak met kruidenboter. En als je écht razendsnel klaar wil zijn, kun je kant-en-klare kruidenboter gebruiken. Het is net waar je zelf zin in hebt! Het voordeel van zelf kruidenboter maken, is dat je het dan helemaal zelf naar eigen smaak kunt maken. Lekker met bijvoorbeeld smaakmakers als knoflook en peterselie.

Meer met mosselen

Meer mosselinspiratie opdoen? Ik maakte eerder heerlijke mosselen met roquefortsaus en venkel. Of kijk op mosselen.nl .

Mosselen uit de oven (makkelijke mosselen met kruidenboter)

Mosselen uit de oven (makkelijke mosselen met kruidenboter)

  • Voorbereidingstijd5 minuten
  • Kooktijd15 minuten
  • Totale benodigde tijd20 minuten
Aanpassen porties:

voor 2 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 2 kg Zeeuwse mosselen
  • 1 wortel
  • 100 ml groentebouillon
  • Voor de kruidenboter (of gebruik kant-en-klare kruidenboter):
  • 100 gram roomboter of plantaardige boter
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl gedroogde bieslook
  • 1 tl gedroogde dille
  • 1 tl verse platte peterselie
  • 1/4 tl grof zeezout

Benodigdheden

  • grote ovenschaal (20 x 30 cm)
  • aluminiumfolie
  • plasticfolie

Instructies

  1. Maak eerst de kruidenboter (of gebruik kant-en-klare kruidenboter). Laat de boter op kamertemperatuur komen. Hak de knoflook fijn en klop door de boter, samen met het zout en de kruiden. Leg op plasticfolie en rol er een soort 'worst' van. Leg tot gebruik in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  3. Maak de mosselen schoon. Check of er gebroken schelpen tussen zitten. Deze gooi je weg.
  4. De mosselen die dicht en heel zijn, kun je gebruiken. Is de mossel nog open? Tik dan tegen het aanrechtblad aan. Gaat ‘ie dicht? Dan kun je hem ook gebruiken. Blijft de mossel open staan? Dan gooi je hem weg. Sommige mosselen hebben ‘baarden’. Dat zijn een soort stukjes ‘haar’. Deze kun je wegsnijden of wegtrekken met je handen.
  5. Doe de mosselen in een groot vergiet en spoel ze goed af met koud water. Zorg ervoor dat al het zand wordt weggespoeld.
  6. Snijd de wortel in schijfjes van circa 1 centimeter dik. Giet de bouillon op de bodem van de schaal. Leg hier de schone mosselen op, gevolgd door de wortel. Snijd de kruidenboter in schijfjes van circa 2 centimeter en leg dit op de mosselen. Dek de schaal losjes af met aluminiumfolie (let op dat de mosselschelpen open komen te staan en dus ruimte nodig hebben).
  7. Bak de mosselen in circa 15 minuten gaar. De mosselen zijn klaar om te eten als alle schelpen open staan. Staan ze nog niet open? Bak ze dan nog enkele minuten. Gooi de schelpen die dicht blijven weg. Serveer met stokbrood en extra kruidenboter.
Wil je zelf aan de slag met mosselen? Doe dan aanstaande zondag 27 september om 17.00 uur met Nienke Plas mee met de #mosselchallenge . Je kunt je hier  nog aanmelden voor de livestream. Advertorial – i.s.m. Het Nederlands Mosselbureau  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *