Romige mosterdsoep om zelf te maken
- Door Judith Pagrach
- Nederlands
- voor 4 personen
- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd20 minuten
- Totale benodigde tijd30 minuten
De dagen worden weer wat korter, dus hier komt er weer wat vaker een soepje op tafel. Mosterdsoep is een klassieke oud-Hollandse soep die je heel makkelijk ook zelf thuis kunt maken. Deze lekkere mosterdsoep maakte ik zelf voor het eerst en het was meteen een groot succes.
Twee soorten mosterd
Door twee soorten mosterd te gebruiken, krijgt de soep lekker veel smaak en is 'ie lekker pittig. Ik gebruikte een grove mosterd, de Zaanse variant. Daarbij gebruikte ik gladde Dijon mosterd, maar je kunt ook prima Groninger mosterd gebruiken voor een échte Groninger mosterdsoep. Je kunt ook kiezen voor een grove en gladde Franse mosterd.
Om de soep te decoreren kun je er mosterdsoep met spekjes van maken, of kiezen voor een topping van crème fraîche en gerookte zalm.
Plantaardige mosterdsoep
Dit mosterdsoep recept is naast pittig ook zacht door de knolselderij en een scheutje room. Die room kun je uiteraard ook vervangen door een plantaardige variant om zo een plantaardige mosterdsoep te maken. Ook die vind ik erg lekker!
Voor mij geen kant en klare soep: ik maak het lekker zelf! Deze heerlijk en voedzame mosterdsoep naar oud-Hollands recept is een lekker smaakvolle soep.
Lekker als voorafje, lunch of als hoofdgerecht. Bijvoorbeeld met een paar sneden rustiek brood. Wat is jouw favoriete soep?
Romige mosterdsoep om zelf te maken
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd20 minuten
- Totale benodigde tijd30 minuten
voor 4 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 1 knolselderij (in grove stukken gesneden)
- 1 witte ui (in dunne ringen gesneden)
- 1 teentje knoflook (fijngesneden)
- 1 prei (in dunne ringen gesneden)
- 1 tl maïzena
- 1 groente bouillonblokje
- 2 takjes tijm
- 1 takje rozemarijn
- 3 el Zaanse mosterd
- 3 el Dijon mosterd
- 300 ml witte wijn
- 700 ml kokend water
- 150 ml slagroom (of kookroom)
- scheutje olijfolie
Benodigdheden
- soeppan
- staafmixer
Instructies
- Snijd de prei in ringen en zijn daarna de prei fijn. Schil de knolselderij en snijd in kleine blokjes.
- Pers de knoflook uit en snipper de ui fijn.
- Zet de pan op het vuur en giet olie in de pan. Fruit de ui en knoflook en voeg prei en knolselderij toe.
- Blijf het geheel goed omscheppen en laat het circa 5 minuten bakken. Voeg maïzena toe.
- Blus af met witte wijn.
- Voeg een bouillonblokje, kokend water tijm en rozemarijn toe en laat het circa 10 minuten koken. Voeg beide mosterdsoorten toe en laat nogmaals 10 minuten koken. Breng de soep op smaak met peper en zout.
- Haal de tijm en rozemarijn eruit en pureer met de staafmixer tot een glad geheel.
- Voeg de room toe en serveer direct.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 170 | Calorieën uit vetten 68 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 5g, Waarvan | 8% | |
Verzadigde vetzuren 2g | 9% | |
Transvetzuren 0g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 3g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 1g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Oh lekker