Muhammara maken (dip van paprika en walnoten)

  • voor 6 personen
  • Voorbereidingstijd15 minuten
  • Kooktijd30 minuten
  • Totale benodigde tijd45 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Muhammara is een verrukkelijke Midden-Oosterse dip die steeds populairder wordt over de hele wereld. Met zijn unieke smaak en kleurrijke samenstelling heeft deze dip al vele harten veroverd.Ik vertel je natuurlijk hoe je zelf lekkere muhammara kunt maken, waar het zijn oorsprong vindt en hoe je het combineert.

Deze lekkere dip van geroosterde paprika's, walnoten en granaatappelmelasse wil je echt een keer proberen!

Midden-Oosters muhammara recept

Muhammara heeft zijn wortels in het Midden-Oosten. Het wordt vaak beschouwd als een traditioneel Syrisch gerecht, maar de populariteit ervan heeft zich in de loop der jaren verspreid naar andere delen van het Midden-Oosten en daarbuiten. Wanneer je ergens een mezze tafel bestelt, is de kans groot dat je ook muhammara geserveerd krijgt.

Hoe smaakt muhammara?

De basis voor een goede muhammara dip zijn geroosterde paprika's. Daarnaast bevat het geroosterde walnoten, specerijen als komijn en de zo kenmerkende granaatappelmelasse. Dat laatste zorgt voor een lekker zoete toevoeging.

De dip is dan ook perfect in balans qua smaak en textuur. Zacht, met een crunch van de walnoot. Lichtzoet door de geroosterde paprika's en de granaatappelmelasse.

Granaatappelmelasse

De melasse kun je tegenwoordig in grote supermarkten zoals grotere AH's kopen. Ook kun je dit ingredient kopen bij Turkse of andere Midden-Oosterse supermarkten. Let er op dat je je wel een flesje koopt van goede kwaliteit. Je kunt het een hele poos bewaren en gebruikt het in Midden-Oosterse recepten.

De paprika's die je gebuikt zijn rode paprika's. Deze zijn het zoetste en geven het meeste kleur. Je kunt kiezen voor reguliere rode paprika's of rode puntpaprika's. Rooster ze in de oven, op de grill of op de barbecue. Dat laatste geeft het beste effect, want dan worden ze lekker rokerig!

Serveren en combineren

Muhammara is veelzijdig en kan op verschillende manieren worden geserveerd en gecombineerd:

  1. Dip: Serveer muhammara als een heerlijke dip met versgebakken pita brood, pitabroodjes, of geroosterde groenten zoals wortels, paprika's en courgette. Het zal een hit zijn op elke feestelijke gelegenheid of als een smakelijk voorgerecht.
  2. Smeersel: Gebruik muhammara als een smaakvol smeersel voor sandwiches en wraps. Het voegt een unieke smaakdimensie toe aan je lunchgerechten.
  3. Bijgerecht: Muhammara kan ook worden geserveerd als bijgerecht bij gegrild vlees, kip of vis. Het contrasteert prachtig met de hartige smaken van gegrilde gerechten.
  4. Saladedressing: Verdun muhammara met een beetje water en olijfolie om een heerlijke dressing te maken voor salades, zoals een geroosterde groentesalade of een kikkererwtensalade.

De dip heeft van zichzelf al een prachtige kleur, maar je kunt hem nog mooier en lekkerder maken door te toppen met verse granaatappelpitjes, platte peterselie, extra vergine olijfolie, peper en zout.

Wil je zelf muhammara maken? Volg dan dit eenvoudige recept:

Muhammara maken (dip van paprika en walnoten)

Muhammara maken (dip van paprika en walnoten)

  • Voorbereidingstijd15 minuten
  • Kooktijd30 minuten
  • Totale benodigde tijd45 minuten

Notice: Undefined index: vegetarisch in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69
Aanpassen porties:

voor 6 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 3 rode paprika's
  • 80 gram walnoten licht geroosterd
  • 4 el tomatenpuree
  • 2 eetlepels granaatappelmelasse
  • 1 teentje knoflook uitgeperst
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad
  • 2 eetlepels vers geperst citroensap
  • 3 eetlepels olijfolie
  • peper en zout naar smaak

Benodigdheden

  • hakmolen of food processor

Instructies

  1. Rooster de rode paprika's op een open vlam of in een oven tot de schil zwartgeblakerd is. In de oven duurt dat circa een half uur op 225 graden.
  2. Houdt de paprika's even onder koud stromend water zodat ze afkoelen en de velletjes makkelijk loskomen. Verwijder het vel (pas op: de binnenkant kan nog heet zijn).
  3. Verwijder de steel, zaadjes en zaadlijsten.
  4. Plaats alle ingrediënten in een hakmolen of food processor en pureer tot een grove dip.
  5. Schep de dip in een kom en maak af met olijfolie, granaatappelpitjes en platte peterselie. Serveer direct of laat de toppings nog even achterwege en bewaar de muhammara afgedekt in de koelkast tot serveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *