Roti canai (en meer over heerlijk Maleisisch eten)
- voor 10 personen
- Voorbereidingstijd1 uur
- Kooktijd20 minuten
- Totale benodigde tijd5 uur
Roti canai
Een heerlijk platbrood! Roti canai (spreek uit als 'roti chenai') wordt gegeten in o.a. Maleisië en Singapore en is geinspireerd op de Indiase roti of parata. Wie daar weleens is geweest heeft vast weleens de (straat)verkopers met roti cenai gezien. Wat dit platbrood zo uniek maakt zijn: de smaak, de textuur en de vorm. Ten eerste de smaak. Door gecondenseerde melk toe te voegen, wordt de smaak lichtzoet. Door de roti te vouwen én lang te marineren, krijgt deze extra textuur zonder dat je daar zelf heel veel voor hoeft te doen. En ze worden dus door het vouwen vierkant in plaats van rond. Wij aten er Maleisische stijl dhal bij, een splitlinzen curry. Je kunt er natuurlijk ook een andere curry bij maken of als je vlees eet, kan dit er ook heel lekker bij!
Wat is Maleisisch eten?
Ken jij Maleisisch eten al? Deze keuken kent veel verschillende gerechten met veel kruiden en specerijen. Helemaal in mijn straatje dus! De bevolking bestaat uit mensen van verschillende etniciteit en dit weerspiegelt het eten goed. Zo zijn de belangrijkste invloeden in de keuken de Chinese, Indiase en Maleisische. Deze roti is een goed voorbeeld van een Indiase invloed op de lokale cuisine. Ik weet zeker dat als je naar Maleisië gaat, je gaat smullen! Maar, thuis maken kan voorlopig natuurlijk ook. Enkele bekende Maleisische gerechten die je zeker eens moet proberen:
Heb jij zelf nog andere favorieten die ik aan de lijst moet toevoegen? Laat het gerust weten!
Taste of Malaysia
Inspiratie nodig om zelf aan de slag te gaan? Je kunt op een leuke manier kennis maken met de lokale Maleisische cuisine. Zo is het van 7 oktober tot 4 november 2020 Taste of Malaysia. Tijdens deze week kun je Maleisische producten kopen en proberen in alle filialen van Amazing Oriental. In september vond Malaysia Food & Fruits Week (#MFFW2020) plaats met o.a. live cooking door chef Norman Musa in restaurant Wah Nam Hong. De aftermovie kunt je hier vinden of op www.malaysianchefs.com. Tijdens deze week stonden de tropische vruchten uit Maleisië centraal met daarbij de optie om fruit te proeven als mangosteen, passievrucht en sterfuit.
Chef Norman Musa
Chef Norman Musa is een Maleisische chef en woont sinds enkele jaren in Nederland. Voor de roti cenai heb ik zijn recept gebruikt, afkomstig uit zijn boek 'Magisch Meleisisch'.
Roti canai (en meer over heerlijk Maleisisch eten)
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd1 uur
- Kooktijd20 minuten
- Totale benodigde tijd5 uur
voor 10 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 600 gram tarwebloem
- 100 ml kokoswater
- 4 el gecondenseerde (kokos)melk
- 2 el plantaardige olie (+ 400 ml voor het marineren)
- 1 1/2 tl keukenzout
- 1 ei
Benodigdheden
- ondiepe schaal
- koekenpan
- mixer met deeghaak (optioneel)
- siliconen mat
Instructies
- Meng tarwebloem en zout in een grote kom.
- Meng de kokosmelk, kokoswater, ei en olie er doorheen en kneed in 10 minuten met de mixer tot een mooi en glad deeg.
- Vorm een bal van het deeg, dek af met plasticfolie of een vochtige theedoek en laat 30 minuten op een warme plek rusten. Kneed het deeg weer en laat weer 30 minuten rusten. Kneed na nog eens 30 minuten weer het deeg.
- Vorm er nu 10 balletjes van en leg die in een diep bord. Giet hier de olie overheen. Afhankelijk van de precieze maat van het bord zul je meer of minder olie nodig hebben. Zorg er in ieder geval voor dat het deeg net onder het olie staat. Dek af met plasticfolie (of bijenwaspapier) en zet in de koelkast. Die doe je tenminste 4 uur, maar idealiter de avond van te voren.
- Leg een siliconen mat op je werkblad. Rol met je hand een deegbal tot een platte ronde schijf. Doe dit het liefst zo dun mogelijk. Vouw nu alle 4 de zijdes naar binnen totdat je een vierkant/envelop krijgt.
- Verhit de koekenpan op hoog vuur. Bak hier enkele minuten de roti canai aan de ene kant, daarna enkele minuten aan de andere kant. Herhaal met alle deegballen.
- Pro tip: om ervoor te zorgen dat de roti's lekker zacht blijven zonder condens te vangen, leg je op een groot bord de lepel met de bolle kant naar boven. Leg hier een schone droge theedoek op. Hier leg je de roti's op die klaar zijn. Vouw de theedoek dicht om ze op temperatuur te houden.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 329 | Calorieën uit vetten 112 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 12g, Waarvan | 19% | |
Verzadigde vetzuren 2g | 8% | |
Transvetzuren 0g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 8g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 2g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Er staat veel te weinig vocht in dit recept. met deze hoeveelheden wordt het een kruimeldeeg, ipv glad deeg
graag verbetern