Thaise mosselcurry

  • voor 3 personen
  • Voorbereidingstijd15 minuten
  • Kooktijd5 minuten
  • Totale benodigde tijd20 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Mosselen zijn een heerlijk en voedzaam alternatief voor vlees. Nu mosselen weer in het seizoen zijn, genieten we er volop van. Je kunt er heel veel kanten mee op. Eerder deelde ik al mosselen met roquefortsaus en venkel, en mosselen uit de oven met kruidenboter. Vandaag gaan we op de biologische toer met een Thaise mosselcurry. Uiteraard gebruikte ik hiervoor duurzame Zeeuwse mosselen. Wist je dat alle Nederlandse mosselen het MSC-keurmerk dragen? Het proces is heel duurzaam. Er komen tijdens het kweken geen chemicaliën of antibiotica aan te pas. Dat betekent dat het water niet vervuild raakt. Sterker nog: mosselen halen hun voedsel direct uit de zee en filteren zo de zee schoon! Hierdoor is de CO2-voetafdruk van mosselen 6 keer zo laag als garnalen of kip en maar liefst 8 keer lager dan rundvlees. Overigens zijn de andere ingrediënten uit de curry ook bio, dat is extra verantwoord genieten!

Curry

Er zijn vele verschillende currysoorten. Zo is een Indiase curry weer heel anders dan een Thaise curry. Deze mosselen bereidde ik in een Thaise groene currypasta. Dat is een vrij milde, maar aromatische curry. Hou je van heel spicy? Dan kun je bijvoorbeeld ook voor een Thaise rode curry gaan.

Groenten

Prei en mosselen zijn een gouden duo. Ook in deze curry vind je dus prei terug. Verder voegden we biologische tomaten toe voor extra frisheid. Om het af te maken frisse limoen, pittige rode peper en geurige koriander. Ben je geen koriander-fan? Dan kun je dit gewoon achterwege laten. Hetzelfde geldt trouwens voor de rode peper. En heb je wat van deze heerlijke curry met zeevruchten over? Haal dan de mosselen uit de schelpen en vries het mosselvlees met de saus (en eventueel rijst) in. Je kunt mosselen namelijk prima gekookt invriezen! Zo lang je ze maar uit de schelpen haalt. Zo kun je op een later moment nog een keer genieten van dit gerecht!

Meer met mosselen

Meer mosselinspiratie opdoen? Ik maakte eerder heerlijke mosselen met roquefortsaus en venkel en mosselen uit de oven. Voor meer inspiratie kun je kijken op mosselen.nl.

Thaise mosselcurry

Thaise mosselcurry

  • Voorbereidingstijd15 minuten
  • Kooktijd5 minuten
  • Totale benodigde tijd20 minuten
Aanpassen porties:

voor 3 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 2 kg Zeeuwse mosselen
  • 1 pakje biologische (fairtrade) groene currypasta
  • 240 ml biologische kokosmelk
  • 2 biologische preien
  • 3 biologische trostomaten
  • 1 el biologische roomboter
  • 1 biologische rode peper
  • 1 biologische limoen
  • Optioneel: verse koriander
  • Voor erbij: biologische pandan- of basmati rijst

Benodigdheden

  • grote pan met deksel

Instructies

  1. Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking.
  2. Maak de mosselen schoon. Check of er gebroken schelpen tussen zitten. Deze gooi je weg.
  3. De mosselen die dicht en heel zijn, kun je gebruiken. Is de mossel nog open? Tik dan tegen het aanrechtblad aan. Gaat ‘ie dicht? Dan kun je hem ook gebruiken. Blijft de mossel open staan? Dan gooi je hem weg. Sommige mosselen hebben ‘baarden’. Dat zijn een soort stukjes ‘haar’. Deze kun je wegsnijden of wegtrekken met je handen.
  4. Doe de mosselen in een groot vergiet en spoel ze goed af met koud water. Zorg ervoor dat al het zand wordt weggespoeld.
  5. Maak de preien goed schoon en snijd ze in dunne ringen. Snijd de tomaten in blokjes en zet apart.
  6. Zet de pan op middelhoog vuur en doe de boter in de pan. Fruit de prei enkele minuten. Voeg dan de currypasta en de kokosmelk toe. Roer enkele minuten door en doe de mosselen er dan bij. Doe de deksel op de pan.
  7. Laat de mosselen circa 5 minuten met de deksel op de pan garen. Til de deksel op om te checken of de mosselen allemaal geopend zijn. Is dit nog niet het geval? Laat ze dan nog enkele minuten garen. De schelpen die nu nog niet open zijn, gooi je weg.
  8. Serveer met rijst en tomatenblokjes of met brood of naan. Garneer naar keuze met schijfjes limoen, rode peperreepjes en verse koriander.
mosselen recept Advertorial – i.s.m. Het Nederlands Mosselbureau

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *