Saag paneer (Palak paneer)
- Door Judith Pagrach
- Indiaas
- voor 2 personen
- Voorbereidingstijd5 minuten
- Kooktijd15 minuten
- Totale benodigde tijd20 minuten
Vreugde alom toen ik vorig jaar gewoon paneer in de supermarkt kon kopen. Deze Indiase kaas is zacht van smaak en doet een beetje denken aan een stevige ricotta. Het is een kaas die het goed doet in vega Indiase gerechten. Zo maakte ik er al eerder een bloemkoolcurry mee.
Dit keer maakte ik er een spinazie curry van. Saag paneer is een bekend Indiaas gerecht met spinazie en paneer. Een lekker romige curry dus!
Verschil tussen palak paneer en saag paneer
Palak paneer is de specifieke benaming voor deze curry variant als hij wordt gemaakt met spinazie. 'Palak' is namelijk Hindi voor 'spinazie'. De algemene naam is saag paneer en kan dus ook gelden voor een currysoort met een andere groene bladgroente.
Er zijn trouwens heel veel verschillende manieren om deze curry te maken. Net als bij elke curry eigenlijk! Er wordt vaak geen kokosmelk gebruikt, maar er zijn wel recepten waar dit ook in wordt gebruikt. Ik vond het in ieder geval zorgen voor een extra romige smaak! Soms wordt de spinazie helemaal gepureerd. Ik koos ervoor om hem fijn te snijden en zo nog iets meer structuur te houden.
Ik serveerde (zilvervlies)rijst bij de saag paneer. Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wil. Pappadums en mangochutney zijn hier ook hartstikke lekker bij!
Ga jij deze vegetarische curry ook proberen? Laat het weten via Instagram met de hashtag #myfoodblognl. Dat vind ik heel erg leuk om te zien én ik deel op Instagram wekelijks jullie creaties :-)
Saag paneer (Palak paneer)
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd5 minuten
- Kooktijd15 minuten
- Totale benodigde tijd20 minuten
voor 2 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 1 blok paneer (Indiase kaas)
- 400 gram spinazie
- 1 tl kerriepoeder
- 1 tl garam masala
- 1 teentje knoflook (uitgeperst)
- 1 witte ui (fijn gesnipperd)
- 1 centimeter gember
- 125 ml kokosmelk
- scheutje olie
- voor erbij: rijst of naan
Benodigdheden
- zeef of vergiet
- kookpan
- koekenpan
Instructies
- Blancheer de spinazie enkele minuten. Doe dit door de spinazie enkele minuten te koken in water. Spoel af met ijskoud water.
- Druk de spinazie goed uit in de zeef zodat al het vocht eruit is.
- Snijd de spinazie fijn.
- Snijd de paneer in blokjes. Marineer de blokjes paneer in kurkuma en olie. Breng op smaak met peper en zout.
- Zet de koekenpan op het vuur en bak de paneer een paar minuten. Haal de gebakken paneer blokjes uit de pan.
- Giet olie in de koekenpan en voeg de garam masala, knoflook, ui en gember toe. Bak enkele minuten en voeg dan de spinazie toe.
- Bak enkele minuten mee en voeg dan de paneer en de kokosmelk toe. Roer goed door en verwarm nog enkele minuten.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 343 | Calorieën uit vetten 214 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 25g, Waarvan | 39% | |
Verzadigde vetzuren 16g | 80% | |
Transvetzuren 0g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 5g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 1g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Ik ben er gek op om dit soort maaltijden te bereiden en eten.
Heerlijk! Heel klein beetje bouillon toegevoegd, maar dat is uiteraard afhankelijk van je smaak!
Goed idee!
Beste Judith,
Waar koop je goede paneer (Indiase kaas)
Mvgr. Rav
Het is onder andere te koop bij de Albert Heijn en Ekoplaza.