Havermout stoofperen crumble (Sinterklaas dessert)
- Door Judith Pagrach
- Nederlands
- voor 4 personen
- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd2 uur en 20 minuten
- Totale benodigde tijd2 uur en 30 minuten
Een heerlijk stoofperen dessert met een havermout crumble. Het perfecte Sinterklaas dessert wat ook nog eens verantwoorder is dan vele andere toetjes. De smaken van de zoete stoofpeertjes, de amandel, koekkruiden en de havermout gaan geweldig samen. Een lekker recept voor een heerlijk avondje.
Je kunt kiezen voor supermakkelijk en de stoofpeertjes kant-en-klaar uit de winkel kopen. Maar natuurlijk is zelf maken veel lekkerder. Hoe je je stoofperen op smaak brengt is vrij persoonlijk. Ik heb dit keer voor een redelijk standaard assortiment aan specerijen gekozen. Voel je je extra avontuurlijk? Dan kun je ook een vanille peul en bijvoorbeeld gember en sinaasappelschil toevoegen.
De kruimmellaag is heel simpel om te maken en, je kunt het 'deeg' veilig rauw eten. Dus snoep gerust even tussendoor van het deeg ;-). De combinatie van havermout en amandelmeel zorgen voor een lekkere grove textuur en een zachtzoete smaak. Het krijgt die typische speculaas smaak door koekkruiden toe te voegen. Eventjes in de oven en je hebt een heerlijk toetje voor op Pakjesavond. Of natuurlijk elke andere dag, want hij is te lekker om alleen op 5 december te eten.
Ps. Alcoholvrij maken omdat er kinderen mee-eten bijvoorbeeld? Vervang de wijn uit het recept door bessensap.
Havermout stoofperen crumble (Sinterklaas dessert)
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd2 uur en 20 minuten
- Totale benodigde tijd2 uur en 30 minuten
voor 4 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 8 stoofperen (Gieser Wildeman)
- 1 kaneelstokje
- 2 stuks steranijs
- 2 kardemompeulen
- 2 kruidnagels
- 5 el bruine suiker
- 500 ml rode wijn of 3 el aanmaaksiroop + 500 ml water
- 1 liter water
- kruimellaag:
- 75 gram amandelmeel
- 50 gram havermout
- 3 el kokosolie
- 2 el maple syrup
- 2 el speculaaskruiden
Benodigdheden
- 4 ovenvaste kommetjes
- 1 grote gietijzeren pan (of andere pan met zware bodem en deksel)
Instructies
- Schil de peren en zet ze in de pan.
- Voeg de suiker, kruidnagels, sternaijs, kaneel en kardemompeulen toe. Giet daarna de rode wijn (of bessensap) en water erbij en breng aan de kook.
- Draai daarna het vuur zacht en doe de deksel op de pan. Laat zo'n 2 uur opstaan. Check regelmatig of de peren nog onder staan en voeg anders extra vocht toe.
- Maak intussen het kruimeldeeg. Smelt in de magnetron de kokosolie. Giet hier de maple syrup bij.
- Voeg nu de havermout, amandelmeel en koekruiden toe en breng eventueel op smaak met een snufje zout. Vorm met je handen een kruimelig deeg.
- Zijn de peertjes klaar? Haal dan de peertjes uit de pan en laat het vocht intussen inkoken. Snijd de peertjes in kleine stukjes en gooi het klokhuis weg. Verdeel de peerstukjes over de 4 kommetjes en maak af met de crumble.
- Verwarm de oven voor op 180 C.
- Bak gedurende 15 minuten in een voorverwarmde oven. Pas op als je de dessertjes uit de oven haalt, want de kommetjes zijn heet.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 535 | Calorieën uit vetten 175 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 17g, Waarvan | 26% | |
Verzadigde vetzuren 7g | 36% | |
Transvetzuren 0g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 2g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 1g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Hi Judith,
Ik maak het altijd met goudreignetten en nooit aan peren gedacht,lijkt me erg leuk en ga het beslist proberen.
groeten Els