Havermout stoofperen crumble (Sinterklaas dessert)

  • voor 4 personen
  • Voorbereidingstijd
  • Kooktijd
  • Totale benodigde tijd
Havermout stoofperen crumble (Sinterklaas dessert)

Een heerlijk stoofperen dessert met een havermout crumble. Het perfecte Sinterklaas dessert wat ook nog eens verantwoorder is dan vele andere toetjes. De smaken van de zoete stoofpeertjes, de amandel, koekkruiden en de havermout gaan geweldig samen. Een lekker recept voor een heerlijk avondje. Je kunt kiezen voor supermakkelijk en de stoofpeertjes kant-en-klaar uit de winkel kopen. Maar natuurlijk is zelf maken veel lekkerder. Hoe je je stoofperen op smaak brengt is vrij persoonlijk. Ik heb dit keer voor een redelijk standaard assortiment aan specerijen gekozen. Voel je je extra avontuurlijk? Dan kun je ook een vanille peul en bijvoorbeeld gember en sinaasappelschil toevoegen. De kruimmellaag is heel simpel om te maken en, je kunt het 'deeg' veilig rauw eten. Dus snoep gerust even tussendoor van het deeg ;-). De combinatie van havermout en amandelmeel zorgen voor een lekkere grove textuur en een zachtzoete smaak. Het krijgt die typische speculaas smaak door koekkruiden toe te voegen. Eventjes in de oven en je hebt een heerlijk toetje voor op Pakjesavond. Of natuurlijk elke andere dag, want hij is te lekker om alleen op 5 december te eten. Ps. Alcoholvrij maken omdat er kinderen mee-eten bijvoorbeeld? Vervang de wijn uit het recept door bessensap.

Ingrediënten

  • 8
  • stoofperen
  • (Gieser Wildeman)
  • 1 kaneelstokje
  • 2 stuks
  • steranijs
  • 2 kardemompeulen
  • 2 kruidnagels
  • 5 el
  • bruine suiker
  • 500 ml
  • rode wijn of 3 el aanmaaksiroop + 500 ml water
  • 1 liter
  • water
  • kruimellaag:
  • 75 gram
  • amandelmeel
  • 50 gram
  • havermout
  • 3 el
  • kokosolie
  • 2 el
  • maple syrup
  • 2 el
  • speculaaskruiden

Benodigdheden

  1. 4 ovenvaste kommetjes
  2. 1 grote gietijzeren pan (of andere pan met zware bodem en deksel)

Instructies

  1. Schil de peren en zet ze in de pan.
  2. Voeg de suiker, kruidnagels, sternaijs, kaneel en kardemompeulen toe. Giet daarna de rode wijn (of bessensap) en water erbij en breng aan de kook.
  3. Draai daarna het vuur zacht en doe de deksel op de pan. Laat zo'n 2 uur opstaan. Check regelmatig of de peren nog onder staan en voeg anders extra vocht toe.
  4. Maak intussen het kruimeldeeg. Smelt in de magnetron de kokosolie. Giet hier de maple syrup bij.
  5. Voeg nu de havermout, amandelmeel en koekruiden toe en breng eventueel op smaak met een snufje zout. Vorm met je handen een kruimelig deeg.
  6. Zijn de peertjes klaar? Haal dan de peertjes uit de pan en laat het vocht intussen inkoken. Snijd de peertjes in kleine stukjes en gooi het klokhuis weg. Verdeel de peerstukjes over de 4 kommetjes en maak af met de crumble.
  7. Verwarm de oven voor op 180 C.
  8. Bak gedurende 15 minuten in een voorverwarmde oven. Pas op als je de dessertjes uit de oven haalt, want de kommetjes zijn heet.
6 mensen willen het maken
0 mensen hebben dit recept gemaakt

Hi, ik ben Judith. Welkom op mijn blog! Ik neem je mee naar alle windstreken en laat je zien dat lekker en bewust eten helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Je vindt hier lekkere recepten en de leukste foodhotspots. Volg je me ook op Twitter, FacebookGoogle+ en Instagram?  

One response to “Havermout stoofperen crumble (Sinterklaas dessert)

  • els swelheim

    Hi Judith,
    Ik maak het altijd met goudreignetten en nooit aan peren gedacht,lijkt me erg leuk en ga het beslist proberen.
    groeten Els

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *