Soboro Donburi met rundvlees (Japanse rundvlees bowl)

  • voor 2 personen
  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd15 minuten
  • Totale benodigde tijd20 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Een van mijn favoriete ontdekkingen van 2018 was een Japans restaurant in Utrecht waar ze authentieke Japanse bowls serveren, Don Kounosuke. Zelf zo'n lekkere Japanse bowl, ook wel don of donburi genoemd maken, kan ook! Voor de budgetchallenge van deze maand, maakte ik de soboro. Normaal gesproken wordt deze met kipgehakt gemaakt, maar wij gingen voor een rundvlees variant.

Soboro

De soboro is lekker op smaak gebracht met o.a. gember en sojasaus en is eigenlijk heel simpel! Een  gepocheerd eitje erop maakt het helemaal af. Voor erbij zijn gebakken paddenstoelen bijvoorbeeld fijn. Omdat het de budgetchallenge is, ging ik voor champignons, maar shi-itake paddenstoelen zijn ook een aanrader. Of een beetje zeewiersalade. Maar dat is dan weer iets minder budget verantwoord ;-). Of je nu op een budget bent of niet, deze Japanse bowl vol goodieness gaat je zeker smaken!

Soboro Donburi met rundvlees (Japanse rundvlees bowl)

Soboro Donburi met rundvlees (Japanse rundvlees bowl)

  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd15 minuten
  • Totale benodigde tijd20 minuten
Aanpassen porties:

voor 2 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 300 gram rundergehakt
  • 2 bosuien
  • 1 teentje knoflook
  • 1 cm verse gember
  • 1 tl mirin
  • 2 el sojasaus
  • 2 tl bruine suiker
  • 2 eieren
  • 150 gram zilvervliesrijst
  • 400 gram kastanjechampignons
  • scheutje olie

Benodigdheden

  • wok of koekenpan
  • kookpan

Instructies

  1. Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking.
  2. Pocheer de eieren, kook of bak ze. Om de eieren te pocheren breng je een pan met water aan de kook. Giet een scheutje azijn bij het water en roer met een lepel totdat je een draaikolk krijgt. Breek het ei en laat deze vallen in de draaikolk. Pocheer circa 1 minuut.
  3. Snijd de paddenstoelen in plakjes.
  4. Snijd het witte gedeelte van de bosui fijn. Bewaar het groene gedeelte, snijd het groene gedeelte in ringetjes en zet apart.
  5. Pers de knoflookteen uit en snijd de gember fijn.
  6. Meng de knoflook, gember, fijngehakte witte bosui, suiker, mirin en sojasaus en zet dit apart.
  7. Zet de koekenpan op middelhoog vuur, giet wat olie in de pan en bak het gehakt rul. Voeg de saus toe en verwarm nog circa 1 minuut mee.
  8. Bak in dezelfde pan of een andere pan de paddenstoelen.
  9. Serveer het gehakt met de saus op de rijst en maak af met de groene bosuiringetjes en het ei.
Naar het recept van Contemplating Sweets

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *