Superfood Sunday: kokoskoekjes met havermout
- Door Judith Pagrach
- Amerikaans, Australisch, Brits
- voor 12 personen
Als iets gemaakt is met kokos heeft het sowieso al een streepje voor bij mij. Al van jongs af aan moet ik zeggen. Mijn opa en oma woonden in Guyana (cultureel gezien Caribisch, geografisch gezien Zuid-Amerika) en hadden een gigantische kokosnotenboom in de tuin. Ik was er altijd door gefascineerd en vind dan ook in de fotoalbums uit die tijd veel foto's hier omheen terug én iedereen herinnert zich nog altijd 'the big bunch', zoals ik de boom noemde, refererend naar de vele en vooral grote kokosnoten die eraan hingen. Opa en oma wonen inmiddels in een bungalow in Canada, maar mijn liefde voor kokos is onverminderd. Deze koekjes zijn glutenvrij en in plaats van reguliere suiker heb ik kokosbloesemsuiker gebruikt. De getoaste kokos geeft een heerlijke licht gekarameliseerde smaak!
Superfood Sunday: kokoskoekjes met havermout
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaaktvoor 12 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 45 g roomboter op kamertemperatuur
- 30 g kokosbloesemsuiker
- 40 g fijngeraspte kokos
- 20 g havermout
- 1 ei
- mespuntje zout
- optioneel: 1/4 tl vanille-extract
Benodigdheden
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 C.
- Leg op een bakplaat een stuk bakpapier en verspreid de kokos er overheen.
- Zet de plaat gedurende 7 minuten in de voorverwarmde oven en schud af en toe de kokos op zodat niet alleen de bovenkant verkleurt, maar alles.
- Meng alle ingrediënten tot een deeg. Is het nog te zacht? Zet het dan een aantal minuten in de koelkast.
- Bestuif je werkblad en rol het deeg uit tot ongeveer een halve centimeter dik en steek met een uitsteker vormpjes uit.
- Leg de koekjes op een bakplaat en bak gedurende 12-15 minuten op 160 C.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 60 | Calorieën uit vetten 40 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 5g, Waarvan | 7% | |
Verzadigde vetzuren 3g | 15% | |
Transvetzuren 0g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 1g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 0g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Dat ziet er erg lekker uit! Ik ben ook zo gek op kokos, dus deze ga ik zeker een keer proberen!
Als je van kokos houdt, zijn deze koekjes echt perfect. De geroosterde kokos smaakt bovendien heerlijk gekarameliseerd bijna.
Zou je de roomboter ook kunnen vervangen met kokosolie?
Hi Elien, het kan in principe wel, maar de structuur zal wel iets anders zijn. Ik verwacht dat ze minder knapperig zullen worden dan de versie met roomboter.
Lekkere koekjes! Deeg bleef bij mij wel erg nat. Maar met behulp ve lepel toch koekjes kunnen vormen!
En je geeft aan in je recept – bestuif je werkblad. Maarre…met wat?
En heb jij de havermout gemalen? Ik heb nu oats van AH basic gebruikt zonder te malen.
Groet! Daphne
Hi Daphne, leuk dat je ze hebt gemaakt! Het werkblad kun je bestuiven met bloem zodat ze niet aan je werkblad vastplakken. Zelf gebruikte ik de oats van AH Basic gewoon zo, vind het zelf wel lekker als het nog wat grof is :-).
klopt de 20 gram havermout wel??
Hi Anouk,
Het is heel weinig, maar de verhoudingen kloppen. Dit recept maakt maar een paar koekjes :-).
dit recept maakt maar een paar koekjes zeg je hier in de antwoorden. en boven je recept staat voor 12-20 koekjes ???
Bij mij blijven ze wel zacht, niet knapperig! Of is dat ook niet de bedoeling? Ik heb precies de hoeveelheden aangehouden van het recept.
De smaak was wel heel erg lekker zeg!
Bij mij zijn ze ook zacht gebleven. Ik heb ze wat droger /. Knapperiger verwacht. De smaak was zeker lekker.
Mijn dochter en ik hebben ze gemaakt ze waren verrukkelijk!! Bedankt voor je geweldige recept!
Dat zijn leuke berichten, dankjewel Regina :-)
Net uit de oven en ruikt heerlijk!! Ik heb er een ‘mini-formaat-koekje’ bij gebakken omdat ik altijd moeilijk kan wachten op het afkoelen. Echt heerlijke koekjes!!
Mmmm, ik snap je helemaal, haha!
Ik heb ze vegan gemaakt door het ei te vervangen door 40g banaan en de boter door 15g kokosolie. De suiker heb ik nog vervangen door dadels en ik heb er een handje rozijnen en gojibessen doorgegooid. Bijna een ander recept zo, maar wel erg lekker!
Super!