Tofu katsu (knapperige Japanse tofu) uit de oven

  • voor 2 personen
  • Voorbereidingstijd15 minuten
  • Kooktijd20 minuten
  • Totale benodigde tijd35 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Katsu is een Japans vleesgerecht wat wordt gepaneerd en gefrituurd. Deze variant is het perfecte vegetarische (en zelfs vegan!) bijgerecht voor diner of lunch. Je maakt het in de oven. Net zo krokant, maar dan wat gezonder! De saus maakt het helemaal af.

Wat is tofu katsu?

In wezen is tofu katsu een stuk tofu dat wordt omhuld met wat bloem, ei en panko broodkruimels. Meestal wordt het vervolgens gefrituurd. Het wordt geserveerd met een zoete katsu-saus. Het is knapperig aan de buitenkant en zacht aan de binnenkant. Meestal wordt dit geserveerd met rijst en groenten of als bijgerecht.

Het is een recept dat oorspronkelijk uit Japan komt. Katsu is namelijk een Japans gerecht dat vaak bestaat uit een stuk (vegetarisch) vlees, zoals kip, of groente. Nadat het is bedekt met broodkruimels en is gefrituurd, wordt het meestal in reepjes gesneden en gegeten met een saus.

Katsu saus

Ik zou je dan ook aanraden om dit tofu katsu recept te combineren met een heerlijke katsu saus. Katsu saus kan qua smaak worden omschreven als een barbecuesaus in Japanse stijl. Hij is zoet, pittig en kruidig, en past perfect bij de gefrituurde tofu. En alhoewel je katsu kant-en-klaar kunt kopen, maak ik het graag zelf. Met slechts vijf ingrediënten heb je in een handomdraai een heerlijke saus op tafel staan.

Tofu katsu uit de oven

Ondanks dat katsu traditioneel gezien vaak gefrituurd wordt, kan je het ook makkelijk bereiden in de oven. Dat maakt dit gerecht net even gezonder. Bovendien vind ik het op deze manier ook nog eens veel makkelijker om zelf te maken. Serveer de katsu met wat gekookte rijst en ijsbergsla.En natuurlijk met de onweerstaanbare katsu saus.

Zoek je nog meer lekkere Japanse gerechten? Wat dacht je van zelf sushi maken, gyoza of okonomiyaki?

Tofu katsu (knapperige Japanse tofu) uit de oven

Tofu katsu (knapperige Japanse tofu) uit de oven

  • Voorbereidingstijd15 minuten
  • Kooktijd20 minuten
  • Totale benodigde tijd35 minuten
Keukens

Notice: Undefined index: vegetarisch in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69
Aanpassen porties:

voor 2 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 1 plak tofu In 2en gesneden
  • voor het beslag:
  • 35 gram bloem
  • 80 ml plantaardige melk
  • 1 el maizena
  • peper en zout
  • 1 tl paprikapoeder
  • voor de korst:
  • peper en zout
  • 100 gram panko
  • voor de saus:
  • 6 el ketchup
  • 1 tl maple syrup
  • 1 el sojasaus
  • 1 el gember (geraspt)
  • 1 teentje knoflook (geraspt of uitgeperst)
  • voor erbij: gekookte rijst en ijsbergsla

Benodigdheden

  • 2 diepe borden
  • bakplaat bekleed met bakpapier
  • garde

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 200 C.
  2. Maak het beslag door de maizena en de melk eerst te mengen, voeg nu de overige ingrediënten toe.
  3. In de andere kom meng je de panko met peper en zout.
  4. Dep de tofu droog en druk met behulp van keukenpapier het vocht er zo veel mogelijk uit.
  5. Leg de tofu op zijn zij en snij dan in 2 stukken zodat je 2 dunne grote blokken tofu hebt.
  6. Haal de tofu eerst door het beslag heen, daarna door het droge mengsel. Zorg dat het helemaal bedekt is met zowel het beslag als de panko. Druk de panko nog een beetje aan.
  7. Leg de tofu op de bakplaat en bak 20 minuten. Keer halverwege om. Leg ze eventueel op het einde nog kort onder de grill voor nog meer kleur. Houd de tofu katsu goed in de gaten onder de grill zodat deze niet verbrandt.
  8. Maak intussen de rijst en de saus. Voor de saus meng je alle ingrediënten in een kommetje.
  9. Als de tofu katsu klaar is, snijd je deze diagonaal. Verdeel rijst over de kommen, leg hier de sla op, gevolgd door de tofu en maak af met de saus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *