Zelf vanille pudding maken (met chocoladesaus)

  • voor 5 personen
  • Voorbereidingstijd15 minuten
  • Kooktijd10 minuten
  • Totale benodigde tijd2 uur en 30 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Vanille pudding is een klassiek dessert dat bij iedereen in de smaak valt. Een heerlijk zachte, lichtzoet dessert met de smaak van echte vanille. Vol en romig zonder dat het zwaar is. Zelf vanillepudding maken is echt heel makkelijk! En erg lekker.

En om het nog lekkerder te maken deden wij er een chocoladesaus bij voor een 'dame blanche'-effect :-). Zoek je dus een makkelijk en lekker dessert wat bij iedereen in de smaak zal vallen? Maak dan zeker dit toetje!

Het is een heerlijke combinatie van zachte vanillepudding en romige chocoladesaus die samen een perfecte balans van smaken bieden. Dit recept wordt gemaakt met volle melk (of kokosmelk voor degenen die lactose-intolerant zijn of zuivelvrij eten), eierdooiers, echte vanille, suiker en maïzena.

Vanillepudding met chocoladesaus

De chocoladesaus maakte ik met pure chocolade, maar kies vooral de chocolade die je zelf lekker vindt! Bijvoorbeeld melkchocolade. Verder heb je voor de saus alleen melk nodig.

Het is een eenvoudig dessert dat in slechts enkele minuten kan worden bereid. Vervolgens doet de koelkast de rest van het werk om op te stijven. Dit maakt het de perfecte afsluiting van een heerlijke maaltijd. En ik hoef je niet te vertellen dat dit zoveel lekkerder is dan de kant en klare variant!

Met echte vanille

Voor deze pudding gebruikte ik echte vanillestokjes. Die zijn prijzig, maar maken wel echt het verschil qua smaak. Ze zijn subtiel en heerlijk geurend. Een van de redenen dat je echt maar een paar ingrediënten nodig hebt.

Kun je niet aan vanillepeulen komen of vind je ze te duur? Gebruik dan vanille-extract. Dat heeft de voorkeur boven vanille-aroma, want met vanille-aroma wordt de smaak van de pudding wat kunstmatig en dat is zonde!

Tips voor de perfecte vanillepudding:

  • Gebruik verse volle melk, de romigheid ga je echt proeven!
  • Meng de maizena altijd heel goed in de koude melk zodat je geen klontjes krijgt en de pudding goed opstijft
  • Heb je het idee dat de pudding toch nog niet voldoende opstijft? Dan kun je extra maizena mengen met een beetje koud water en toevoegen. Houd er wel rekening mee dat de toetjes in de koelkast ook verder zullen opstijven.
  • Kook na het uitschrapen van de vanillepeulen de vanillepeulen mee met de melk voor extra veel smaak!
  • Voor de mooiste kleur gebruik je gewone witte kristalsuiker.
  • Dek de pudding af wanneer deze gaat opstijven. Zo zorg je ervoor dat er geen velletje op je pudding komt.

Hou je van klassieke toetjes? Dan zijn deze recepten misschien ook wat voor je!

Zelf vanille pudding maken (met chocoladesaus)

Zelf vanille pudding maken (met chocoladesaus)

  • Voorbereidingstijd15 minuten
  • Kooktijd10 minuten
  • Totale benodigde tijd2 uur en 30 minuten
Keukens
Gangen

Notice: Undefined index: vegetarisch in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69
Aanpassen porties:

voor 5 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 500 ml volle melk (of volvette kokosmelk)
  • 40 gram kristalsuiker
  • 40 gram maizena
  • 1 vanillepeul
  • 3 eidooiers
  • voor de chocoladesaus:
  • 75 gram pure chocolade
  • 150 ml melk

Benodigdheden

  • steelpan
  • garde
  • kleine mengkom
  • puddingvorm (1 grote of 5 kleintjes)

Instructies

  1. Halveer de vanillepeul en schraap met een klein scherp mesje uit. Meng op 4 el na alle melk met de maizena, vanille en suiker en roer goed door. Breng langzaam aan de kook. Meng in een andere kom de overgebleven melk met de eidooiers.
  2. Draai het vuur uit en laat het melk mengsel een beetje afkoelen. Roer nu snel een paar lepels van dit mengsel door het eimengsel. Vervolgens giet je het ei-mengsel bij de melk en klop je dit met een garde goed door.
  3. Zet het vuur weer zachtjes aan en blijf het geheel roeren tot het indikt.
  4. Haal het na een paar minuten van het vuur en giet in de puddingvormpjes. Laat eerst tot kamertemperatuur afkoelen op hey aanrecht en laat dan minimaal 2 uur opstijven in de koelkast. Zorg dat de vormpjes afgedekt zijn.
  5. Maak de chocoladesaus door de chocolade te verwarmen met de melk. Dit kan in de pan op zacht vuur of in de magnetron dor elke keer 30 seconden te verwarmen en dan met een metalen lepel door te roeren.
  6. Keer de pudding om op een bordje en giet de saus er overheen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *