Rode bietensoep met appel: lekker en gezond

  • voor 3 personen
  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd15 minuten
  • Totale benodigde tijd25 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Rode bietensoep is een heerlijke, voedzame soep die op elk moment van het jaar gegeten kan worden. Het is een perfecte keuze voor een koude winterdag of voor een verfrissende zomerse lunch. Deze soep is gemaakt van rode bieten, die bekend staan als gezond. Daarnaast gebruiken we frisse appel.

Bietjes zijn vrijwel het hele jaar in het seizoen in Nederland. Dat betekent dat je deze soep het hele jaar door kunt maken met producten van Nederlandse bodem. Het is een makkelijk en gezond recept wat snel op tafel staat!

Omdat we voorgekookte bieten gebruiken, staat de soep ook nog eens snel op tafel. Ideaal toch?

De voordelen van rode bieten

Rode bieten zijn rijk aan antioxidanten en voedingsstoffen zoals vitamine C, vezels, kalium, ijzer en foliumzuur. Ze kunnen helpen bij het verbeteren van de bloeddruk, de spijsvertering en het immuunsysteem. Daarnaast kunnen ze ook bijdragen aan een gezonde huid en haar, en hebben ze ontstekingsremmende eigenschappen.

Bekende bietensoep

Er zijn veel verschillende manieren om bietensoep te maken. De bekendste variant is waarschijnlijk 'borsjt'. Dit is een Oekraïense soep die ook in Rusland en andere Oost-Europese landen wordt gegeten.

Waar borsjt heel stevig is, is deze soep fluweelzacht en licht. Ik serveerde hem warm, maar op een warme dag kun je hem ook prima koud serveren. Gazpacho stijl! Door de appel toe te voegen wordt de soep lekker fris.

De bereiding van rode bietensoep

Je hebt voor deze lekkere soep maar een paar ingrediënten nodig. Natuurlijk gebruiken we bieten. Het beste gebruik je voorgekookte (biologische) bieten die vacuümverpakt zijn. Je kunt ook zelf de bieten bereiden, maar dat duurt vrij lang.

Daarnaast heb je onder andere appel nodig voor een friszoete noot. Voor meer appelsmaak, zit er ook appelsap in. Kies voor een versgeperste variant voor het beste resultaat. Ui en knoflook mogen als smaakmakers niet ontbreken!

Soep serveren

Je kunt de soep dus warm serveren of koud. Eet hem voor de lunch of als diner met rustiek brood erbij. Garneer de soep met yoghurt of creme fraiche (al dan niet een plantaardige variant) en geroosterde pitten.

Ga snel aan de slag met deze lekkere soep van bieten en appel! Maak jij dit recept ook? Laat het weten in de comments. We zijn benieuwd!

Ben je op zoek naar meer recepten met biet? Wat dacht je van:

Rode bietensoep met appel: lekker en gezond

Rode bietensoep met appel: lekker en gezond

  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd15 minuten
  • Totale benodigde tijd25 minuten
Keukens

Notice: Undefined index: vegetarisch in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69
Aanpassen porties:

voor 3 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 2 el olijfolie
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 400 gram gekookte bieten
  • 1 appel
  • 500 ml bouillon
  • 200 ml appelsap

Benodigdheden

  • grote steelpan of gietijzeren diep pan
  • staafmixer of blender

Instructies

  1. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Schil de appel, ontdoe van het klokhuis en snijd de appel in kleine blokjes. Giet de bietjes af en snijd de bieten ook in kleine blokjes. Het sap van de bieten gebruiken we in dit recept niet, maar kun je in een ander recept gebruiken.
  2. Zet de pan op middelhoog vuur en giet de olie in de pan. Verhit de olie, voeg de knoflook en de ui toe en bak glazig.
  3. Voeg dan de biet en appel toe en bak enkele minuten. Voeg dan de sap en bouillon toe en breng aan de kook. Laat de soep 15 minuten zachtjes koken op laag vuur. Breng op smaak met peper en zout.
  4. Pureer de soep totdat deze glad is.
  5. Giet de soep in de kommen en garneer met bijvoorbeeld yoghurt, creme fraiche en geroosterde pompoen- of pijnboompitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *