Vegetarische lemper maken (rijstrolletjes) met oesterzwammen

  • voor 20 personen
  • Voorbereidingstijd45 minuten
  • Kooktijd40 minuten
  • Totale benodigde tijd2 uur
Terug naar categorie Ga naar recept

Lemper ken je misschien wel van de toko, vakantie in Indonesië of van familie. Het zijn heerlijke rijstrolletjes gevuld met een kruidige vulling. Populair zijn lemper ajam (kip lemper). Klik op de link voor het recept daarvan. Vandaag gaan we aan de slag met een vegetarische lemper die zelfs ook vegan is.

Deze variant is minder traditioneel dan de kip variant. Zoek je een authentiek recept om lemper te maken? Dan kun je de ajam lemper bekijken.

Lemper met oesterzwammen en vega gehakt

Als basis gebruikten we het recept van de kip rijstrolletjes. Maar de kip hebben we vervangen door een mengsel van oesterzwammen en vegetarisch gehakt. Dit zorgt samen voor een hele lekkere structuur en smaak. Daarnaast brengen we natuurlijk de rolletjes lekker op smaak. In de vulling vind je onder meer citroengras en limoenblad.

Ingrediënten kopen

Je kunt de ingrediënten bij de toko kopen, maar de meeste dingen vind je ook bij AH. Daar koop je tegenwoordig zelfs limoenblad uit het vriesvak. De kleefrijst kocht ik bij Reishunger. Koop je daar ook? Vergeet dan niet de code MYRICEBLOG te gebruiken voor een gratis rijstpakket met 8 soorten rijst.*

*bij besteding vanaf € 15,-. Als je via deze link wat bestelt, krijg ik een kleine commissie, het kost jou niks extra :-). Ik deel enkel merken waar ik zelf heel enthousiast over ben, zoals altijd!

Vegetarische lemper maken (rijstrolletjes) met oesterzwammen

Vegetarische lemper maken (rijstrolletjes) met oesterzwammen

  • Voorbereidingstijd45 minuten
  • Kooktijd40 minuten
  • Totale benodigde tijd2 uur

Notice: Undefined index: vegetarisch in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69
Aanpassen porties:

voor 20 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 500 gram ketanrijst (kleefrijst)
  • 600 ml kokosmelk
  • 4 blaadjes limoenblad
  • 1 stengel citroengras (gekneusd)
  • 1/2 tl zout
  • boemboe:
  • 1 bosui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 stengel citroengras
  • 2 limoenbladeren
  • 1 chilipeper (haal de zaadlijsten eruit voor minder pittig)
  • 2 el arachideolie
  • overige ingrediënten:
  • 150 gram oesterzwammen (fijngesneden)
  • 200 gram vega(n) gehakt
  • 1/2 tl kurkuma
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • 1/2 tl korianderpoeder
  • 1 tl tamarindepasta
  • 1 el kokosbloesemsuiker
  • 100 ml kokosmelk (eventueel meer)
  • zout of sojasaus naar behoefte

Benodigdheden

  • koekenpan
  • kookpan of rijststomer
  • (plastic)folie

Instructies

  1. Kook de rijst in de kokosmelk, samen met zout, citroengras en limoenblad. Als je dit in een pan kookt, roer dan een keer goed door. Kook totdat de rijst goed gaar is en de kokosmelk is verdampt. Dit duurt circa 30 minuten. Gaat het te hard? Voeg dan wat extra water toe.
  2. Haal de limoenbladeren uit de rijst en laat de rijst iets afkoelen tot lauwwarm. Dan kun je hem zometeen nog makkelijk uitsmeren over de folie.
  3. Maak intussen de boemboe. Bereid eerst citroengras voor door de onderkant en het buitenste blaadje weg te snijden, snijd vervolgens in kleine stukjes. Meng nu alle ingrediënten voor de boemboe in een hakmolen of met een staafmixer.
  4. Zet de koekenpan op middelhoog vuur, giet eventueel wat extra olie in de pan en bak de boemboe enkele minuten. Voeg de fijngesneden oesterzwammen en gehakt toe en bak kort. Voeg dan de specerijen, tamarinde, suiker en kokosmelk toe. Laat het geheel zo'n 10 minuten doorpruttelen en haal dan van het vuur. Laat het mengsel afkoelen voordat je verder gaat.
  5. Scheur voor elk van de lemper een stuk folie af. Verdeel de rijst in 12 porties.
  6. Smeer de rijst van 1 portie uit over de folie en druk de rijst plat zodat je een rechthoek krijgt. Leg hier nu een streepje vulling in en rol het rolletje op. Even oefenen en dan gaat het van een leien dakje! Draai de uiteindes van de plasticfolie goed dicht en laat de rijstrolletjes even opstijven in de koelkast. Herhaal tot je 20 rolletjes hebt.
  7. Kijk voor stap-voor-stap foto's bij het kip lemper recept.
  8. Het lekkerste zijn de lemper als je ze voor serveren uit de folie haalt en in de magnetron (of stomer) even opwarmt.
vegetarische rijstrolletjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *