Vegetarische zuurkoolschotel met ananas, appel en rozijnen
- Door Judith Pagrach
- Nederlands
- voor 4 personen
- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd30 minuten
- Totale benodigde tijd40 minuten
Als ik denk aan zuurkool dan denk ik aan mijn opa. Die maakte, als ik vroeger kwam eten, vaak zuurkool. Daarna heb ik het zelden meer gegeten. De keren dat ik het dan probeerde was het toch iets minder lekker dan in mijn herinnering. Nu probeerde ik het weer een keer, in de vorm van een vegetarische zuurkoolschotel. En, met succes! Ik kreeg zelfs mijn niet-zuurkooleter ermee aan de zuurkool. Bovendien is het een simpel recept én een goedkoop recept. Voor 4 personen ben je € 3,93 kwijt. Dat is nog geen euro per persoon! (Kijk voor uitleg over de berekening hier)
Tip: Wil je er toch vlees in? Bak dan wat spekjes uit en meng deze door de zuurkool.
Vegetarische zuurkoolschotel met ananas, appel en rozijnen
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd30 minuten
- Totale benodigde tijd40 minuten
voor 4 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 800 gram kruimige aardappels
- 150 - 200 ml melk
- klontje roomboter
- 1 tl Dijon mosterd
- 1/8 tl nootmuskaat
- 1/8 tl gemalen zwarte peper
- 500 gram gekookte wijnzuurkool
- 230 gram ananasblokjes (vers of uit blik)
- 1 medium appel ontdaan van klokhuis en in blokjes gesneden
- 25 gram rozijnen
Benodigdheden
- ovenschaal
- aardappelstamper
Instructies
- Schil de aardappels, snijd ze doormidden en kook ze 15 minuten.
- Verwarm intussen de oven voor op 220 C.
- Stamp met een stamper de aardappelen fijn en meng een klontje boter en 150 ml melk erdoorheen. Het moet een mooie gladde puree worden. Vind je de puree nog te dik? Doe er dan wat extra melk bij. Meng ook de mosterd, zwarte peper en nootmuskaat door de puree heen.
- Doe de zuurkool, inclusief vocht in een kom en meng met de rozijnen, appel en ananas.
- Leg dit zuurkoolmengsel op de bodem van de ovenschaal en schep hier de aardappelpuree bovenop. Druk goed aan en strijk de puree glad. Met een vork kun je eventueel nog lijntjes trekken over de aardappelpuree om zo een mooi patroon te krijgen.
- Zet de ovenschaal 15 à 20 minuten in de oven. Totdat de laag aardappelpuree lichtgoudbruin begint te worden.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 300 | Calorieën uit vetten 37 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 4g, Waarvan | 7% | |
Verzadigde vetzuren 2g | 12% | |
Transvetzuren 0g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 1g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 0g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Beste Judith,
In jouw recept mis ik een eiwit component. Je zou er blokjes kaas of geraspte kaas aan toe kunnen voegen en/ noten.
met vriendelijke groet
en/ of! In mijn reactie ben ik OF vergeten te typen.
Hallo Judith,
De vegetarische zuurkoolschotel met ananas, appel
en rozijnen wil ik gaan maken.
Vraag: kan ik deze schotel, voor die de oven in gaat,
twee uur van tevoren alvast maken.
Hi José, dat kan zeker! Dek hem even af met plasticfolie en zet het intussen in de koelkast. Eet smakelijk alvast :-)
Heerlijk! Ik zelf heb een beetje Kerrie kruiden door de zuurkool gedaan en wat geraspte kaas over de puree ?
Hallo Judith,
De ovenschotel met vega zuurkool staat nu in de oven. Wordt vast heel lekker. Maar waarom staat er geen zout in dit recept?
Hartelijke groet,
Esther
Hi Esther, leuk, ik ben benieuwd wat je ervan vindt. In zuurkool zit al heel veel zout, ik vind het daarom niet nodig extra zout toe te voegen. Ik denk ook niet dat je het zult missen.
Thxxx
Ik wil de melk en boter eruit laten , maar b.v. Groentenboullion toe voegen.
Is cat de muiste oplossing?
Wil je het vegan maken? Ik zou eerder een plantaardige melk gebruiken. Ik denk dat het met bouillon erg waterig wordt en dus niet zo romig.
Hoewel het me qua smaak best lekker lijkt, is dit géén evenwichtig vegetarisch recept! Zonder eiwitten is het geen volwaardige maaltijd. Misschien wel goed om dit er bij te vermelden. Voor vegetariërs is het belangrijk om dit deel van een maaltijd goed in de gaten te houden, omdat ze anders tekorten oplopen.
Hallo Sita, dankjewel voor je bericht. Het staat iedereen vrij om een keuze te maken uit de recepten op mijn blog. Als iemand gedurende de dag zelf al voldoende eiwitten binnen krijgt, kan deze maaltijd prima als avondmaaltijd. Tevens kun je kaas toevoegen of naderhand kwark en/of noten eten.
Het was een heerlijke zuurkoolschotel.
Ik had er wat blokjes geitenkaas overheen gedaan, erg lekker.
Heb ervan genoten!
Dat lijkt me een hele lekkere toevoeging :-)!
Vandaag zuurkool met kaas gegeten. is een lekkere combinatie nooit geweten
Heel leuk! Ik heb gisteren zuurkool in vega hotdogs gegeten, ook heel lekker.
Ik ga vega biologische zuurkool maken met sojamelk en appel en ananas en rozijnen jam. En vaga rook worst, eetsmakelijk.
Lekker!
Heb net de schotel net klaar en ga hem vanavond bij mijn zus eten. Ik heb door de zuurkool wat Indiase masala gedaan en ben benieuwd hoe het gast smaken. Wordt vervolgd….
Als levenslange vegetarier kan ik wat aanvullen n.a.v. diverse opmerkingen.
In de puree kan je ook een eitje mixen. En ik zou een laagje rookkaasplakjes tussen de zuurkool en puree doen.
En evenueel nog wat jongbelegen raspkaas samen met paneermeel en boter vlokjes (of vloeibare margarine druppen) bovenop voor de gratineerkorst.