Witte asperges met zalm en ei
- Door Judith Pagrach
- Nederlands
- voor 2 personen
- Voorbereidingstijd30 minuten
- Kooktijd15 minuten
- Totale benodigde tijd45 minuten
Ben jij meer van de groene asperges of de witte asperges? Grappig dat ze allebei zo anders zijn, vind je niet? De groene asperges zijn knapperig en nootachtig en de witte juist zacht en delicaat. Beide kan ik wel waarderen, maar omdat Jerôme echt niet van witte asperges houdt en ik dus voor hem speciaal groene asperges had gehaald, was ik genoodzaakt in mijn eentje 500 gram witte asperges naar binnen te werken. Ach, dat vond ik helemaal niet zo erg :-). Vaak zie je aspergerecepten met ham en ei, maar ik wilde een lekker alternatief voor dit gerecht, zonder ham. In plaats daarvan gebruikte ik gerookte wilde zalm en om het af te maken een holandaisesaus. De holandaisesaus heeft de naam moeilijk te zijn, maar zo lang je zorgt dat je kom het water niet raakt, komt het helemaal goed!
Witte asperges met zalm en ei
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd30 minuten
- Kooktijd15 minuten
- Totale benodigde tijd45 minuten
voor 2 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 500 gram asperges
- 100 gram gerookte zalm
- 2 eieren
- voor de holandaisesaus:
- 100 gram roomboter
- 2 eidooiers
- 1 tl witte wijnazijn
- 1 tl koud water
- snuf zout
Benodigdheden
- au-bain marie pan of pan met rvs kom (waarbij de kom op de pan past)
- aspergepan of een pan waar de asperges rechtop in kunnen staan
- kookpan om de eieren in te koken
- steelpan
- garde
Instructies
- Schil de asperges en snijd circa 2 centimeter van de onderkant af.
- Zet de asperges rechtop in de pan met de topjes naar boven. Giet er net zoveel water bij totdat de asperges helemaal onder water staan, maar de topjes niet. Kook gedurende 8 minuten met de deksel op de pan.
- Draai het vuur na 8 minuten uit en laat ze nog 15 minuten nagaren. Na 15 minuten laat je ze uitlekken op keukenpapier of een schone theedoek.
- Intussen kun je de holandaisesaus maken.
- Smelt de boter in een pannetje en giet dit in een kom. Zet deze apart.
- In de rvs kom die op je pan past, klop je de eidooiers, water, zout en azijn met een garde tot een schuimig geheel.
- Giet in je pan een klein bodempje water en zorg dat dit tegen het kookpunt zit, zonder dat het daadwerkelijk kookt. Plaats de RVS kom op de pan. Zorg er daarbij voor dat het water de kom niet raakt, anders gaat je saus schiften. Klop de saus voorzichtig totdat deze dikker wordt. Giet vervolgens beetje bij beetje de boter in de rvs kom. Blijf ondertussen voorzichtig kloppen.
- Giet eventueel de holandaisesaus in een kannetje zodat je het zo makkelijk kunt gieten.
- Kook intussen de 2 eieren en snijd ze vervolgens doormidden.
- Leg de asperges op het bord en leg hier de zalm en de gekookte eieren tussen. Garneer met de holandaisesaus en eventueel wat platte peterselie.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 572 | Calorieën uit vetten 443 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 51g, Waarvan | 78% | |
Verzadigde vetzuren 29g | 144% | |
Transvetzuren 2g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 15g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 4g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen