Zeeuwse mosselen met kruidenboter

 • voor 2 personen
 • Voorbereidingstijd20 minuten
 • Kooktijd7 minuten
 • Totale benodigde tijd30 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Met de zomer in volle gang is het tijd om te genieten van de heerlijke smaken van de zee. En wat is er beter dan een klassiek Zeeuws gerecht dat je smaakpapillen doet dansen? Zeeuwse mosselen staan bekend om hun delicate textuur en verfijnde smaak, en vormen de perfecte basis voor een heerlijk recept: mosselen met kruidenboter. In dit artikel delen we het verrukkelijke recept van deze smaakvolle combinatie, zodat je dit gerecht gemakkelijk thuis kunt bereiden en kunt genieten van een smaakexplosie aan je eettafel.

Ik was gewend aan de wat klassiekere bereidingen van mosselen:

Maar dit mosselpannetje met kruidenboter moet je als mosselliefhebber zeker eens hebben geprobeerd! Sterker nog, ik vond hem zelf zo lekker, dat ik het inmiddels alweer heb gegeten.

Het recept is supermakkelijk. Je maakt eerst zelf kruidenboter. We maken een beetje extra zodat je nog lekker wat op je stokbrood kunt smeren. Daarna check je de mosselen en maak je ze schoon. Even koken in de kruidenboter met wat water of bouillon en dan wachten we.

Ik gebruikte zelf Zeeuwse mosselen, want die zijn nu in het seizoen. Sterker nog, het seizoen is net gestart, dus daar willen we van genieten!

Zeeuwse mosselen

Zeeuwse mosselen zijn een delicatesse die wordt geprezen om hun voortreffelijke smaak en eersteklas kwaliteit. De unieke combinatie van hun natuurlijke groeiomgeving en duurzame teeltpraktijken zorgt ervoor dat ze tijdens het hoogseizoen worden gezocht door fijnproevers.

Zeeuwse mosselen, zijn een bijzondere variëteit van mosselen die zeer gewaardeerd worden om hun uitzonderlijke smaak en kwaliteit. Ze worden gekweekt in de provincie Zeeland die bekend staat om haar vruchtbare wateren en ideale omstandigheden voor mosselteelt. De unieke combinatie van voedingsrijke grond en wateren en een gematigd klimaat in Zeeland zorgt voor de perfecte omgeving waarin deze heerlijke schelpdieren gedijen.

Seizoen van Zeeuwse mosselen

Het seizoen voor Zeeuwse mosselen loopt meestal van zomer tot begin lente, met het hoogseizoen dat meestal valt tussen juli en april. Gedurende deze tijd zijn de mosselen op hun best en worden ze geoogst op hun optimale grootte en smaak. Zeeuwse mosselen zijn het lekkerst en best verkrijgbaar tijdens deze maanden.

Dat betekent dat ze ook qua prijs het meest gunstig zijn in het hoogseizoen. Mosselen zijn niet goedkoop, maar wel ontzettend lekker, gezond en er zijn vaak aanbiedingen te vinden bij supermarkten als Albert Heijn en Dirk van de Broek.

Waarom zijn Zeeuwse mosselen lekker?

Zeeuwse mosselen worden om verschillende redenen zeer gewaardeerd en onderscheiden zich van andere mosselen:

1. Unieke kweekgebied: De mosselbedden in Zeeland bevinden zich in de Oosterschelde, Westerschelde en Grevelingenmeer, die grote brakke estuaria zijn. Deze unieke wateren bieden een overvloed aan natuurlijke voedingsstoffen en plankton, resulterend in goed gevoede mosselen met een kenmerkende smaak.

2. Streng kwaliteitsbeheer: De teelt en oogst van Zeeuwse mosselen worden gereguleerd door strikte voorschriften en kwaliteitscontrolemaatregelen. Dit zorgt ervoor dat de mosselen voldoen aan hoge normen en veilig zijn om te consumeren. De kwaliteit van de mosselen is zeer hoog!

3. Duurzame teelt: De mosselindustrie in Zeeland is toegewijd aan duurzame praktijken, inclusief het gebruik van innovatieve technieken voor mosselteelt met minimale impact op het milieu. Deze aanpak waarborgt de duurzaamheid van de industrie en het behoud van het natuurlijke ecosysteem.

Hoeveel mosselen per persoon?

Voordat we ingaan op het recept voor mosselen met kruidenboter, is het belangrijk om te weten hoeveel mosselen je nodig hebt per persoon. Voor een hoofdgerecht wordt over het algemeen 1 kilogram mosselen per persoon aanbevolen.

Verse mosselen

Bij het bereiden van dit recept is het essentieel om verse mosselen te gebruiken. Verse mosselen hebben een rijke zeegeur en een smaak die de essentie van de zee vastlegt. Ze zijn ook veel malser dan mosselen die hun versheid hebben verloren.

Let bij het kopen van mosselen op de sluiting van de schelpen. Als mosselen open zijn, tik dan voorzichtig op de schelp. Als de mossel levend is, sluit deze zich. Gooi mosselen die gebarsten, beschadigd of open zijn (en niet dicht gaan) weg, want deze zijn niet veilig om te consumeren.

Zeeuwse mosselen met kruidenboter

Zeeuwse mosselen met kruidenboter

 • Voorbereidingstijd20 minuten
 • Kooktijd7 minuten
 • Totale benodigde tijd30 minuten
Aanpassen porties:

voor 2 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

 • Ingrediënten voor de kruidenboter (niet alles wordt gebruikt):
 • 100 gram (plantaardige) boter
 • 1 eetlepel fijngehakte platte peterselie
 • 1 theelepel fijngehakte bieslook
 • 1 teentje knoflook
 • Zest van 1 biologische citroen
 • Een flinke snuf grof zeezout
 • Verder nodig:
 • 2 kg (Zeeuwse) mosselen
 • Sap van 1/2 citroen
 • 100 ml water
 • Voor erbij:
 • Stokbrood
 • Salade

Benodigdheden

 • grote kookpan met deksel
 • vergiet

Instructies

Stap 1: De Kruidenboter Bereiden
 1. Laat de boter op kamertemperatuur komen en meng deze in een kom met de fijngehakte platte peterselie, bieslook, knoflook, citroenzest en zeezout.
 2. Roer alle ingrediënten goed door elkaar totdat ze gelijkmatig zijn verdeeld. Bewaar de kruidenboter in de koelkast voor later gebruik.
Stap 2: Mosselen Schoonmaken
 1. Was de mosselen grondig onder stromend koud water om eventueel zand en vuil te verwijderen.
 2. Verwijder beschadigde schelpen en controleer of alle mosselen goed gesloten zijn.
 3. Als een mossel na een tik op de schelp niet sluit, gooi deze dan weg, want deze is mogelijk niet goed.
Stap 3: Mosselen Bereiden
 1. Neem een grote pan en voeg 2 el kruidenboter, het sap van een halve citroen en 100 ml water toe.
 2. Voeg de schoongemaakte mosselen toe aan de pan en plaats het deksel erop.
 3. Kook de mosselen op hoog vuur gedurende 5 tot 7 minuten, of totdat alle schelpen open zijn. Gooi de schelpen die niet open zijn gegaan weg.
 4. Schud de pan af en toe om ervoor te zorgen dat de mosselen gelijkmatig gaar worden.
Stap 4: Serveren
 1. Haal de gekookte mosselen uit de pan en leg ze op een serveerschaal.
 2. Schep een royale hoeveelheid van de bereide kruidenboter over de mosselen.
 3. Serveer de mosselen met vers stokbrood (en extra kruidenboter) en een frisse salade.
Geniet ervan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *