Zelf popcorn maken: zoute popcorn met BBQ kruiden en zoete popcorn met (salted) karamel

  • voor 4-6 personen
  • Voorbereidingstijd
  • Kooktijd
  • Totale benodigde tijd
Zelf popcorn maken: zoute popcorn met BBQ kruiden en zoete popcorn met (salted) karamel

Er zijn tegenwoordig de gekste dagen in het leven geroepen. Zo heeft iemand bedacht dat het op 19 januari 2019 Popcorn Dag is. En dus bedacht ik speciaal voor deze dag, maar ook alle andere dagen waarop je gewoon zin hebt in popcorn, 2 soorten popcorn. Of je nou team zoet of team zout bent, ik kom to the rescue met voor de zoetekauwen een salted caramel popcorn en voor de zoutlovers BBQ popcorn.

Zoete popcorn of zoute popcorn?

Het zal je verbazen hoe makkelijk beide soorten popcorn te maken zijn. Je kunt gaan voor magnetron popcorn als basis, maar zelf koos ik voor pofmaïs die je in de pan kunt poffen. Ik kocht deze bij AH in het schap met de gedroogde peulvruchten. De pan heeft een dikke bodem nodig zodat het niet aanbrandt. Vervolgens giet je wat olie in de pan, een dun laagje van de maïs. Deksel op de pan en poffen maar. Je zult de maïs na verloop van tijd gezellig horen poffen :-). Als je dat hebt gedaan is het tijd om te gaan toppen. Daarna komt het opeten of het uitdelen. Las dus eens een lekkere Netflixavond in en pak je popcorn er maar vast bij. Voor welke popcorn ga jij, zoet, zout of allebei?

Ingrediënten

  • 100 gram
  • pof mais
  • scheutje olie
  • voor de zoete popcorn:
  • 70 gram
  • suiker
  • 25 ml
  • water
  • grof zeezout
  • voor de zoute popcorn:
  • 1 tl
  • gerookt paprikapoeder
  • 1/4 tl
  • gedroogde tijm
  • 1/8 tl
  • bruine suiker
  • snuf grof zeezout

Benodigdheden

  • pan met een dikke bodem en een deksel (bijvoorbeeld gietijzeren pan)
  • kleine steelpan voor de karamel

Instructies

  1. Meng in een bakje de ingrediënten voor de zoute popcorn en zet dit apart.
  2. Zet de pan op middelhoog vuur en giet olie in de pan. Giet een enkele laag pofmaïs in de pan. Zorg er voor dat alle maïskorrels de bodem raken, dus gebruik een hele dunne laag maïs.
  3. Plaats de deksel op de pan, draai het vuur laag en wacht tot de maïs begint te poffen. Wacht totdat alle maïs is gepoft en je niks meer hoort en draai dan het vuur uit. Houd de deksel op de pan en maak intussen in de steelpan de karamel.
  4. Strooi de suiker in de pan en giet het water erbij. Ontsteek het vuur en laat de karamel op een laag vuur ontstaan. Laat enkele minuten bubbelen.
  5. Verdeel intussen de popcorn over 2 kommen. Wees voorzichtig, want het kan nog heet zijn.
  6. Giet  over de helft van de popcorn karamel. Strooi hier grof zeezout overheen.
  7. Over de andere helft van de popcorn schudt je het kruidenmengsel voor de zoute popcorn. Schud de popcorn goed zodat de kruiden goed verdeeld zijn.
4 mensen willen het maken
1 mensen hebben dit recept gemaakt

Hi, ik ben Judith. Welkom op mijn blog! Ik neem je mee naar alle windstreken en laat je zien dat lekker en bewust eten helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Je vindt hier lekkere recepten en de leukste foodhotspots. Volg je me ook op Twitter, FacebookGoogle+ en Instagram?  

One response to “Zelf popcorn maken: zoute popcorn met BBQ kruiden en zoete popcorn met (salted) karamel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *