Zuurvlees naar Limburgs recept

  • voor 2-3 personen
  • Voorbereidingstijd
  • Kooktijd
  • Totale benodigde tijd
Zuurvlees naar Limburgs recept

Afgelopen weekend waren we in het mooi Maastricht. En als je dan in Limburg bent, zijn er een aantal dingen die je sowieso moet eten. Een daarvan is zuurvlees. Of op z'n Limburgs zoervleisj. Ik maakte al eerder zoervleisj met frites, maar na een weekendje Limburg kon ik niet anders dan een nieuwe variant maken.

Zuurvlees in Maastricht

Overigens at ik in Maastricht een heuse zuurvleeskroket bij een leuke bistro die we ontdekten. Zuurvlees bevat uiteraard vlees. Dat kan van alles zijn, maar is vaak rundvlees. Daarnaast dankt het zijn naam aan de zure noten van de azijn. Je kunt deze meteen toevoegen aan het vlees. Echter houdt de azijn het vlees bij elkaar en juist als je de azijn later toevoegt, valt het vlees zo mooi uit elkaar. De zilveruitjes zagen we terug in de stoofpot bij een restaurant daar en vond ik een erg leuke toevoeging. Voeg voor extra crunch en frisheid op het einde nog wat zilveruitjes toe!

Bier

En als je in Limburg bent, mag het echte Limburgse bier natuurlijk niet ontbreken. Daarom ging ik in dit gerecht voor een Affligem trippel, lekker donker en vol van smaak! En geen zorgen, bijna alle alcohol verdampt tijdens het koken, dus dronken word je er niet van ;-). Het idee om het te combineren met parelgort en bietjes kreeg ik enkele weken geleden, toen JRE me uitnodigde voor een heerlijke foodtour. Waarover later meer!

Voor nu lekker genieten van het zuurvlees. Eet met parelgort, of frietjes, aardappelpuree, gebakken aardappels of pasta.

Ingrediënten

  • 500 gram
  • runderriblappen of sukadelappen
  • 400 gram
  • wortel
  • (in plakjes gesneden)
  • 1 flesje
  • donker bier (ik gebruikte Affligem trippel)
  • 1.5 liter
  • water
  • 3 el
  • zilveruitjes
  • 3 el
  • appelstroop
  • 2 blaadjes
  • laurier
  • 2 plakjes
  • ontbijtkoek
  • 1 el
  • mosterd
  • 1 el
  • azijn
  • scheutje
  • olie
  • peper en zout

Benodigdheden

  • gietijzeren pan of andere pan met zware bodem en deksel

Instructies

  1. Snijd de riblappen in blokjes.
  2. Zet de pan op hoog vuur en giet olie in de pan. Voeg het vlees toe en schroei rondom dicht.
  3. Voeg nu de wortel, zilveruitjes, appelstroop, laurier, mosterd, peper en zout toe. Bak enkele minuten mee en blus dan af met bier.
  4. Breng het geheel aan de kook en giet het water erbij. Leg de deksel op de pan en draai het vuur heel laag. Plaats zo nodig een sudderplaatje onder de pan.
  5. Laat het geheel 3 uur opstaan. Check af en toe of er nog voldoende vocht bij zit.
  6. Na 3 uur breek je de ontbijtkoek in stukjes en roer je dit er doorheen. Giet de azijn erbij en roer goed door.
2 mensen willen het maken
6 mensen hebben dit recept gemaakt

Hi, ik ben Judith.Welkom op mijn blog! Ik neem je mee naar alle windstreken en laat je zien dat lekker en bewust eten helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Je vindt hier lekkere recepten en de leukste foodhotspots. Volg je me ook op Twitter, FacebookGoogle+ en Instagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *