Zuurvlees naar Limburgs recept

  • voor 3 personen
  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd3 uur
  • Totale benodigde tijd3 uur en 30 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Afgelopen weekend waren we in het mooi Maastricht. En als je dan in Limburg bent, zijn er een aantal dingen die je sowieso moet eten. Een daarvan is zuurvlees. Of op z'n Limburgs zoervleisj. Ik maakte al eerder zoervleisj met frites, maar na een weekendje Limburg kon ik niet anders dan een nieuwe variant maken.

Zuurvlees in Maastricht

Overigens at ik in Maastricht een heuse zuurvleeskroket bij een leuke bistro die we ontdekten. Zuurvlees bevat uiteraard vlees. Dat kan van alles zijn, maar is vaak rundvlees. Daarnaast dankt het zijn naam aan de zure noten van de azijn. Je kunt deze meteen toevoegen aan het vlees. Echter houdt de azijn het vlees bij elkaar en juist als je de azijn later toevoegt, valt het vlees zo mooi uit elkaar. De zilveruitjes zagen we terug in de stoofpot bij een restaurant daar en vond ik een erg leuke toevoeging. Voeg voor extra crunch en frisheid op het einde nog wat zilveruitjes toe!

Bier

En als je in Limburg bent, mag het echte Limburgse bier natuurlijk niet ontbreken. Daarom ging ik in dit gerecht voor een Affligem trippel, lekker donker en vol van smaak! En geen zorgen, bijna alle alcohol verdampt tijdens het koken, dus dronken word je er niet van ;-). Het idee om het te combineren met parelgort en bietjes kreeg ik enkele weken geleden, toen JRE me uitnodigde voor een heerlijke foodtour. Waarover later meer!

Voor nu lekker genieten van het zuurvlees. Eet met parelgort, of frietjes, aardappelpuree, gebakken aardappels of pasta.

Zuurvlees naar Limburgs recept

Zuurvlees naar Limburgs recept

  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd3 uur
  • Totale benodigde tijd3 uur en 30 minuten
Aanpassen porties:

voor 3 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 500 gram runderriblappen of sukadelappen
  • 400 gram wortel (in plakjes gesneden)
  • 1 flesje donker bier (ik gebruikte Affligem trippel)
  • 1.5 liter water
  • 3 el zilveruitjes
  • 3 el appelstroop
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 plakjes ontbijtkoek
  • 1 el mosterd
  • 1 el azijn
  • scheutje olie
  • peper en zout

Benodigdheden

  • gietijzeren pan of andere pan met zware bodem en deksel

Instructies

  1. Snijd de riblappen in blokjes.
  2. Zet de pan op hoog vuur en giet olie in de pan. Voeg het vlees toe en schroei rondom dicht.
  3. Voeg nu de wortel, zilveruitjes, appelstroop, laurier, mosterd, peper en zout toe. Bak enkele minuten mee en blus dan af met bier.
  4. Breng het geheel aan de kook en giet het water erbij. Leg de deksel op de pan en draai het vuur heel laag. Plaats zo nodig een sudderplaatje onder de pan.
  5. Laat het geheel 3 uur opstaan. Check af en toe of er nog voldoende vocht bij zit.
  6. Na 3 uur breek je de ontbijtkoek in stukjes en roer je dit er doorheen. Giet de azijn erbij en roer goed door.

Een reactie op “Zuurvlees naar Limburgs recept

  • William

    Heel mooi om te zien dat onze zoervleisj ook buiten Limburg gewaardeerd wordt!
    Oorspronkelijk wordt in dit gerecht (oud) paardenvlees gebruikt, omdat dit in vroegere tijden een goedkoper stuk vlees was en zodoende de voornaamste manier hoe armere mensen op zijn tijd ook vlees konden eten, waarbij een specifieke bereiding (en smaak) die wij nu associëren met een goed zuurvlees.
    Paardenvlees is meestal vrij taai. Dus om dit goed te bereiden, wordt het vlees vooraf gemarineerd in een 50/50 mix van water met azijn. Azijn (of zuur), in tegenstelling tot wat in het recept hierboven staat geschreven, zorgt er juist voor dat de taaie weefsels in het vlees makkelijker worden afgebroken.
    Verder is zuurvlees niet echt een groente gerecht, maar bevat alleen ui. Ook wordt geen bier gebruikt. Naast dit gerecht worden meestal dingen gegeten als frieten, andere gerechten met aardappel, appelmoes, rode kool…

    Zie hieronder een authentiekere zuurvlees:
    Ingrediënten
    • 800 gram veulen of paardenvlees (poulet); alternatief runderpoulet. NIET in stukken gesneden maar gewoon heel.
    • 2-4 dl. water
    • 2-4 dl. blanke of natuurazijn
    • 500 gram dikke uien. Grofgesneden.
    • 5 eetlepels appel-perenstroop
    • 2 plakken ontbijtkoek
    • 3 blaadjes laurier
    • 3 kruidnagels
    • 3-7 jeneverbessen
    • peper
    • zout

    Bereidingswijze
    Marineer het vlees in water en azijn (50/50) met zout, peper, laurier, kruidnagel.
    Braad het goed uitgelekt vlees aan. Blus af met de marinade. Braad de uien apart en voeg toe aan het vlees. Laat voor 2-3 uur sudderen totdat het vlees mals is. Voeg de stroop toe om de balans tussen zuur, hartig, en zoet in balans te brengen. Breng op smaak met peper en zout.
    Het is echt een gerecht waarbij je moet proeven of het de gewenste smaak is. Naar gelange kun je dus meer of minder stroop en/of azijn toevoegen.
    Aan het einde, hoort het gerecht een diep bruine, haast zwarte, kleur te hebben.

    Succes :)

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *