Zweedse kardemombroodjes (‘Kardemummabullar’)

  • voor 12 personen
  • Voorbereidingstijd30 minuten
  • Kooktijd30 minuten
  • Totale benodigde tijd2 uur
Terug naar categorie Ga naar recept

Zweedse kardemombroodjes ('Kardemummabullar') zijn niet alleen superlekker, ze zien er ook nog eens superleuk uit. Zweden houden wel van lekkere broodjes en lekkernijen. Ze eten dit dan ook graag tijdens de 'Fika', een onderbreking van de dag om gezellig bij elkaar te komen onder het genot van een koffietje of theetje en iets lekkers. Deze broodjes zijn heerlijk bij de 'Fika' of gewoon bij je kopje koffie of thee.

Broodjes met kardemom

Kardemom maakt het een heerlijk aromatisch broodje. Het is een specerij wat ik altijd graag gebruik en wat goed samen gaat met bijvoorbeeld kaneel. In dit broodje is het de held en proef je de smaak van de kardemom goed. Het geeft het een warme, winterse smaak. De kardemom gaat zowel door het deeg als door de vulling.

Plantaardige variant

Traditioneel maak je de broodjes met boter en ei, maar ik ging voor een plantaardige variant. Ik verving de roomboter door plantaardige boter en het ei door appelmoes. Net zo fluffy en decadent qua smaak, maar dus zonder ei. Om het af te maken worden ze vaak versierd met suikerparels, maar dit kun je ook prima achterwege laten.

Zweedse kardemombroodjes (‘Kardemummabullar’)

Zweedse kardemombroodjes (‘Kardemummabullar’)

  • Voorbereidingstijd30 minuten
  • Kooktijd30 minuten
  • Totale benodigde tijd2 uur
Aanpassen porties:

voor 12 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • deeg:
  • 375 gram witte tarwebloem
  • 150 ml lauwwarme plantaardige melk
  • 1 zakje gedroogde gist (a 7 gram)
  • 2 el bruine suiker
  • 1/2 tl gedroogde kardemom
  • 1/2 tl zout
  • 4 el (plantaardige) boter op kamertemperatuur
  • 3 el appelmoes
  • vulling:
  • 50 gram zachte (plantaardige) roomboter
  • 2 el bruine suiker
  • 1/2 tl kardemompoeder

Benodigdheden

  • keukenmachine met deeghaak (optioneel)
  • bakplaat bekleed met bakpapier
  • deegroller

Instructies

  1. Meng in een beker de melk, suiker en gist en laat dit circa 10 minuten staan, tot het begint te schuimen.
  2. Meng intussen in een grote mengkom (de mengkom van je mixer/keukenmachine als je deze gaat gebruiken) bloem, zout en kardemom.
  3. Giet nu het natte mengsel erbij gevolgd door de zachte boter en appelmoes en meng tot een glad geheel. In de keukenmachine is het 5-10 minuten kneden tot je een mooi soepel deeg hebt wat niet meer aan de randen van de kom plakt. Als je met de hand kneedt, is het wat langer.
  4. Vorm een bol van het deeg, leg in de kom en dek af met een vochtige keukendoek of plasticfolie. Zet op een tochtvrije plek en laat een uur rijzen of totdat het deeg is verdubbeld in volume.
  5. Rol het deeg uit tot een rechthoek van zo'n 35 x 20 centimeter.
  6. Meng in een kommetje de ingrediënten voor de vulling (boter, kardemom en suiker en smeer dit over de rechthoek uit. Vouw de korte kant dubbel zodat je nog steeds ene rechthoek hebt, maar dan iets lager.
  7. Snijd in reepjes van zo'n 1 centimeter breed. Draai deze en maak er een soort knoop van. Dit doe je door twee keer rond te draaien en dan het uiteinde onder het broodje te steken. Vorm alle broodjes en laat dan weer op de bakplaat, bedekt op een tochtvrije plek een half uur rijzen. Bestrijk optioneel met sojamelk, eventueel kun je er nog suikerparels overheen strooien.
  8. Verwarm de oven op 170 C en bak de broodjes in circa 30 minuten goudbruin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *