Citroen maanzaad muffins (lemon poppy seed muffins)
- Door Judith Pagrach
- Amerikaans, Australisch, Brits
- voor 12 personen
- Totale benodigde tijd40 minuten
In Anglosaksische landen wordt de lemon poppy seed muffin, oftewel citroen maanzaad muffin veel gegeten. Ik moet zeggen dat dit ook mijn favoriete muffin smaak is. (Ok, misschien op een gedeelde eerste plaats met chocolade muffins ;-)). Ik stuitte op two peas and their pod op een citroen maanzaad muffins recept, paste het aan en maakte ze zelf. Deze muffins zijn fris, maar tegelijkertijd zoet en zijn heerlijk luchtig. De muffins zijn zonder opschmück al geweldig lekker, maar als kers op de taart kun je er ook voor kiezen om citroenglazuur te maken. Maanzaad kun je kopen bij bijvoorbeeld de Turkse supermarkt.
Citroen maanzaad muffins (lemon poppy seed muffins)
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Totale benodigde tijd40 minuten
voor 12 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 250 g kristalsuiker
- 250 g zelfrijzend bakmeel
- 1/4 tl bakpoeder
- 150 g Griekse yoghurt
- 110 g boter gesmolten
- 1 citroen
- 2 medium eieren
- 1/2 tl vanille extract
- +/- 50 ml melk
- 3 el maanzaad
- snufje zout
Benodigdheden
muffinbakblik met muffinvormpjesInstructies
- Verwarm de oven voor op 180 C.
- Meng in een grote kom de suiker, bakmeel, bakpoeder en zout. Rasp de schil van de citroen en meng dit er doorheen.
- In een andere kom klop je de eieren luchtig. Meng hier de yoghurt, boter en vanille extract doorheen en knijp de citroen uit. Roer ook dit door de 'natte' ingrediënten.
- Doe de 'natte' ingrediënten bij de 'droge' ingrediënten en spatel dit goed door. Probeer niet te heftig te spatelen, omdat je dan de luchtigheid eruit slaat. Waarschijnlijk is op dit moment je mengsel nog te dik. Giet er een beetje melk bij totdat je een dik beslag hebt.
- Roer als laatste de maanzaad door het beslag heen.
- Vul de muffinvormpjes voor 2/3 met beslag en bak ze in ongeveer 20 minuten lichtgoudbruin.
- Wil je de muffins bedekken met glazuur? Meng dan 50 gram poedersuiker met enkele druppels citroen, totdat je een dik glazuur hebt. Giet met een lepel het glazuur over de muffins.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 260 | Calorieën uit vetten 89 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 10g, Waarvan | 15% | |
Verzadigde vetzuren 6g | 28% | |
Transvetzuren 0g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 2g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 1g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Deze cakejes waren een hit op mijn high tea afgelopen zondag. Iedereen was verrast door de frisse smaak! Ik maakte ze in hartvormige siliconen vormpjes (Action, iets van 2€) en zonder het glazuur want ze zagen er al prachtig uit zonder. Dit is een blijvertje.
Leuk om te horen, Rini! Je kunt ze overigens ook heel goed invriezen.
Groetjes, Judith
ze zijn goed gelukt en erg lekker. bedankt voor het recept!
Wat leuk om te horen Amber. Ze zijn nog altijd een van fijn favorieten ook :-)
Kan je ze invriezen met de galzuur erop of beter zonder?
Hi Ramona, je kunt ze invriezen. Het mooiste en lekkerste zijn ze wel als je het glazuur er vers opdoet, maar je kunt ze ook zeker invriezen.
Zonder glazuur en met een theelepel lemoncurd per cakeje (net voor het bakken in het midden van elk vormpje laten vallen), heerlijk!
Lekker!