Asperges koken doe je zo (groene asperges en witte asperges)

My Food Blog
Asperges koken doe je zo (groene asperges en witte asperges)

Asperges zijn voor velen een delicatesse. Witte asperges staan niet voor niets bekend als het witte goud! Ze zijn maar even in het seizoen, ze zijn heel delicaat en vaak zijn ze ook niet de meest goedkope groente. Dat laatste komt door de schaarste, de grote hoeveelheid grond die nodig is, maar ook door het tijdsintensieve handwerk. De asperges worden met de hand ‘gestoken’. Dat gebeurt in Nederland met name in Limburg, maar ook steeds meer op andere plekken.

Witte aspergeseizoen

De eerste witte asperges uit de volle grond vind je vanaf april. De precieze datum hangt af van de weersomstandigheden, maar meestal halverwege april. Het seizoen loopt traditioneel tot 24 juni.

Verse asperges koop je direct bij de boer of teler. Anders kun je ze ook kopen bij de groenteboer of in de supermarkt. Groene asperges koop je bij de groenteboer of supermarkt. Zelf vind ik de groene aspergetips lekkerder dan de dikke groene asperges. Groene asperges kun je vrijwel het hele jaar door kopen. Deze komen, in tegenstelling tot witte asperges, vaak uit het buitenland.

Witte asperges bereiden

Was de witte asperge goed. Snijd de onderste 2 centimeter weg. Schil de asperges met een dunschiller. De schil is hard en houtachtig, dus het is belangrijk om ze secuur te schillen. Zet de bij voorkeur rechtop in een hoge pan waarin de asperges onder water kunnen staan. Zorg ervoor dat de kopjes net boven water staan. Als je de kopjes ook onder water houdt, worden ze snotterig en dat is zonde!

Haal de asperges er tijdig uit, na 12-15 minuten afhankelijk van hoe dik ze zijn en hoe gaar je ze precies wil hebben. Serveer een lekkere saus bij de asperges. Ik vond bijvoorbeeld een aspergesaus recept alhoewel ik een klassieke botersaus ook altijd lekker vind. Ik heb zelf een aantal hele goede recepten met asperges die ik graag eet:

Veel mensen vinden witte asperges ook lekker met vlees. Denk aan ham.

Groene asperges bereiden

groene asperges bereiden

Koop je de groene aspergetips? Die zijn vaak heel dun en delicaat. Deze hoef je maar heel kort te grillen.

Groene asperges bereiden doe je door ze te koken, te grillen of te wokken. Koop je de aspergetips? Die zijn vaak heel dun en delicaat. Deze hoef je maar heel kort te grillen. Gebruik je de dikke groene asperges? Ook van deze snijd je de onderkant af. Daarna kun je ze koken of bakken. Koken hoeft niet met de kopjes boven water.

Hoe lang moet je asperges koken?

  • Witte asperges koken in de pan: 12-15 minuten
  • Witte asperges in de oven: 25 minuten op 200 C (zonder eerst te koken)
  • Groene asperges bakken/wokken: 3 minuten aspergetips/ 6-8 minuten grote groene asperges
  • Groene asperge tips kun je ook rauw eten
  • Wanneer witte asperges geschild zijn en in kleine stukjes zijn gesneden, kun je deze ook rauw eten! Bijvoorbeeld in een heerlijke aspergetartaar met zalm.

Asperges bewaren

Witte asperges bewaar je het beste in een theedoek op een koele plek. Bijvoorbeeld een kelder of de groentelade van je koelkast. Witte asperges bewaar je in een afgesloten zakje of bakje in de koelkast. Gekookte asperges kun je bewaren om bijvoorbeeld aspergesoep mee te maken. Bewaar ze dan tot enkele dagen in de koelkast.

Witte asperges niet lekker?

Vind je ze niet lekker? Dan raad ik je aan om ze eens op een andere manier te proberen. De structuur is niet iedereen z’n ‘cup of tea’. Je kunt dan kiezen voor aspergesoep, rauwe asperges in een aspergetartaar of gestoomde asperges in Aziatische bapao’s.

Ik ben benieuwd welke jouw favoriet is en of je nog een leuke tip hebt!

Hi, ik ben Judith. Welkom in mijn wereld van smaak! Op My Foodblog vind je de lekkerste recepten en plekken van over de hele wereld. Deze zitten altijd boordevol smaak en kleur! Volg je me ook op Instagram en Facebook?  

2 reacties op “Asperges koken doe je zo (groene asperges en witte asperges)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *