Hoe kun je goedkoop gezond eten?

My Food Blog
Hoe kun je goedkoop gezond eten?
goedkoop gezond eten

Ik ben benieuwd hoe jullie erover denken: kun je goedkoop gezond eten? Ik ben zelf van mening van wel! Je zult wel iets creatiever moeten zijn, maar onmogelijk is het niet. Ik heb voor jullie de beste tips verzameld. Heb jij ook een tip over hoe je met een beperkt budget toch gezond kunt eten? Laat het me weten in de comments!

 • Ik koop altijd de Euroshopper/ AH Basic havermout. 41 cent voor een zakje van 500 gram. Ik maak er havermout mee, maar vermaal het ook zelf tot meel. En dat is vele malen goedkoper dan het havermeel uit een zak! Met havermeel kun je onder meer pannenkoeken maken, of deze heerlijke ontbijtmuffins.
 • Koop bij voorkeur groente en fruit dat in het seizoen is. Dat is altijd goedkoper (en beter voor het milieu!). Kijk hier wat er in het seizoen is.
 • Diepvriesgroente en -fruit is prima. Het is aangetoond dat dit niet minder voedingsstoffen heeft dan vers groente en fruit. Door diepvriesgroente en -fruit te gebruiken verspil je minder (je kunt het immers lang bewaren en gebruikt alleen wat je nodig hebt) en is vaak goedkoper dan vers.
 • Je hoeft echt niet perse aan de fancy dingen zoals quinoa, chiazaad enz. Ook hele alledaagse dingen kunnen heel gezond zijn. Wist je dat broccoli en spinazie bijvoorbeeld erg gezond zijn? Ook boerenkool, het eerder genoemde havermout, appels en bananen bevatten veel voedingsstoffen.
 • Eet bewust minder vlees. Je hebt niet elke dag vlees nodig én door minder vlees te eten houd je geld over. Bijvoorbeeld om een vette vis te kopen (makreel, zalm, haring, forel etc.). Zelf probeer ik 1 keer rundvlees per week te eten, 1-2 keer kip, 2 keer vis en de overige dagen vega.
 • Het klinkt als een cliché, maar het is echt waar: vers koken, dus zonder pakjes en zakjes is goedkoper én gezonder. Heb je teveel gemaakt? Vries het restant dan gewoon in en eet het als je een keer weinig tijd hebt. Ook tussendoortjes zijn veel beter voor je én goedkoper als je ze zelf maakt (of gewoon vers fruit of nootjes neemt).
 • Maak aan het begin van de week een maaltijdplanning. Houd daarbij rekening met restjes en grote verpakkingen. Een voorbeeld: stel een zak spinazie is 300 gram en je bent alleen. Plan het dan zo in dat je twee keer in één week spinazie eet. Gebruik hierbij een beetje creativiteit zodat je niet twee keer hetzelfde hoeft te eten ;-). Denk aan een keer frittata en een keer spinaziesalade. Of gewokte spinazie en spinaziewraps. Een ander voordeel van je maaltijdplanning is dat je beter bij je boodschappenlijstje blijft en niet allerlei impulsaankopen doet. Beter voor je portemonnee én voor je gezondheid!
 • Koop houdbare producten altijd in bulk/ in de aanbieding in. Denk hierbij aan rijst (bij voorkeur zilvervliesrijst als het gaat om gezond eten), linzen en kikkererwten.
 • Ga eens wat vaker naar de toko of Turkse supermarkt: gember, rode peper, paksoi, limoenen, bulgur. Zomaar een selectie van dingen die je daar veel goedkoper koopt dan in de reguliere supermarkt.

Wat is jouw favoriete tip? Lukt het jou om gezond te eten en het binnen het budget te houden?

voorraadkast

Hi, ik ben Judith. Welkom in mijn wereld van smaak! Op My Foodblog vind je de lekkerste recepten en plekken van over de hele wereld. Deze zitten altijd boordevol smaak en kleur! Volg je me ook op Instagram en Facebook?  

4 reacties op “Hoe kun je goedkoop gezond eten?

 • Nicky / nickyswereld

  Je kan ook je eigen groenten kweken. Dat scheelt ook al wat. (zaden kan je houden uit groentes die je koopt in de winkel, potgrond kost niet zo veel, en wie heeft er nu geen potje in huis om een plantje in te zetten? De regen en de zon zijn tot op heden ook nog steeds gratis!) En steeds kijken naar wanneer je korting krijgt op welk product en hoeveelheid ervan. Ook niet aan overdaad doen, dus qua verse producten enkel kopen wat je nodig hebt. En misschien kan je wel eens wat uitwisselen met iemand anders?

  Beantwoorden
 • Linda

  In het verleden had ik een hele grote vriezer en ik kocht specifiek groenten en vlees in het seizoen en in de aanbiedingen om maaltijden van tevoren te maken en in te vriezen. Daar bespaar je zo ongelofelijk veel geld mee en ook als je haast hebt kun je snel en gezond eten.

  Beantwoorden
 • gezondheid blogger

  Ik hou ervan om bezig te zijn met mijn gezondheid en lichaam. Lees daarom graag sites en blogs zoals die van jou, die me inspiratie geven of nieuwe ideeen om sportief bezig te zijn!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *