Je kunt gaan voor een kerstdiner of kerstbrunch bij jou thuis, maar je kunt ook een gezellige kerstborrel organiseren. Dat kan op kerstavond bijvoorbeeld of misschien op Tweede Kerstdag. Het voordeel van een kerstborrel boven een kerstdiner is dat het vaak veel minder werk is. Dat terwijl het toch hartstikke gezellig is. Bovendien kun je ook wat meer mensen uitnodigen of mensen die je misschien niet tijdens je kerstdiner zou uitnodigen, maar die wel gezellig zijn. Denk aan buren of collega’s bijvoorbeeld.
De voorbereiding van de kerstborrel
1. Hoeveel ruimte heb je?
Dat bepaalt: hoeveel mensen je kunt uitnodigen, maar dat bepaalt ook de vorm. Heb je een tuin (met een heater)? Dan is een winterborrel buiten ook nog een leuke optie en kun je ook gaan voor glühwein en warme choco (al dan niet spiked met alcohol ;-)).
2. Hoeveel werk wil je jezelf op de hals halen?
Je kunt ervoor kiezen dat iedereen een klein hapje meeneemt. Je kunt alles (bijna) kant-en-klaar kopen, je kunt makkelijke hapjes maken of wat ingewikkeldere hapjes maken. Zelf vind ik een mix vaak fijn en daarom ben ik de laatste tijd met borrels van de borrelplank.
De kerstborrel plank
3. Hoe maak je een borrelplank?
Het beste is om eerst een stijl of keuken te bepalen. Ga je voor een Aziatische borrelplank, een Hollandse borrelplank of een Mediterrane borrelplank? Vervolgens is het goed om te bepalen of je ook vlees en vis gaat serveren, of bijvoorbeeld een van de twee.
Zelf ga ik voor een mix van kaas, vleeswaren, gerookte vis en zelfgemaakte dips als labneh en hummus. Een Mediterrane borrelplank dus (wel heel breed, maar ja, whatever ;-)). Ik combineer dit met groentesticks, Libanees brood (pita is ook prima) en soepstengels omwikkeld met vleeswaren. Als finishing touch nog wat olijfjes en klaar is mijn Mediterrane plank. Zoals je ziet, superweinig werk eigenlijk, maar wel met een leuk resultaat.
Je kunt ook gaan voor bijvoorbeeld een Spaanse borrelplank. Het is dan leuk om Spaanse gehaktballetjes (albondigás) te serveren met manchego kaas, empanadas, Spaanse droge worst (fuet), olijven en geroosterd brood ingesmeerd met olijfolie, tomaat en knoflook (pan con tomate).
Voor een Aziatische borrelplank kies je yakitori spiesjes, wellicht wat sashimi, mini bapao’s (die heb ik bij AH kant-en-klaar zien liggen), komkommer, wortel, sojasaus en wellicht sojabonen (edamame bonen)
Kers op de taart
4. En de aankleding?
Houten planken zien er al heel gezellig uit. Voorzie ze van bijvoorbeeld prikkers waar je met krijt iets op kunt schrijven of beschrijf kleine krijtbordjes. Koop kerstige servetten en leg her en der wat groen neer. Ook kun je je hapjes al in kerstsferen brengen. Wat dacht je van een breekbrood in de vorm van een kerstboom of gehaktballen met een kerstster.
(foto embedded via Delish)
Organiseer jij dit jaar ook een kerstborrel? Deel je foto op social media met #myfoodblognl.