De food trends van 2023 – dit gaan we eten en drinken in 2023

My Food Blog
De food trends van 2023 – dit gaan we eten en drinken in 2023

Authenticiteit

Geen shortcuts, maar de ouderwetse processen.. Geen roti empanadas, geen banh mi salade, we gaan weer terug naar hoe eten hoort te zijn. Bye bye food appropriation, hallo food appreciation.

Nostalgie

Terug van misschien wel nooit weggeweest. Het eten wat we vroeger bij onze opa’s en oma’s aten, staat weer op het menu. Kneuterig? Misschien wel, maar ook ouderwets lekker! Wat denk je van lange vinger pudding, ouderwetse griesmeelpudding met bessensaus of goulash.

In 2023 is nostalgie terug van nooit weggeweest. Klassiekers die we nog van vroeger kennen, zijn nu ultiem comfort food.

Vis uit blik

Blijkbaar komt deze trend van TikTok van een video genaamd ‘tinned fish date night’. Het heeft een heel nieuwe waardering van het publiek voor vis uit blik teweeg gebracht. Tonijn, zalm sardines, ansjovis. Er is keuze genoeg. Ga wel voor de duurzaam gevangen variant, wel zo toekomstbestendig ;-). Ideeën wat je met vis uit blik kunt?

Besparen

Uit noodzaak geboren, want met de torenhoge inflatie en het aanzetten van je verwarming als pure luxe, is het voor veel mensen besparen geblazen. Dat zorgt in het eten ook weer voor nieuwe trends: zero waste, van kop-tot-kont (als je vlees eet, alles van het beest gebruiken) en meer eten uit blik in recepten. Maar ook gebruik van goedkopere technieken, zoals een magnetron of airfryer – die hoeft immers niet op te warmen – of ecostoof.

Ube – Filippijnse paarse yam

Ik at het 15 jaar geleden al op de Filippijnen en Filippino’s verwerkten toen ‘ube’ al in van alles. Van ijs tot pannenkoeken. Inmiddels verovert ube de harten wereldwijd. Deze paarse zoete aardappel behoudt zijn kleur heel mooi en zorgt naast een mooie paarse kleur ook voor een lichtzoete smaak. Ube is een paarse yam en kun je bij de toko vaak ingevroren of in poedervorm kopen.

West-Afrikaans eten

In de V.S is West-Afrikaans eten in opkomst. Er zijn daar inmiddels een aantal high-end, voornamelijk Nigeriaanse restaurants. Ook zien we dat er restaurants zijn met een andere cuisine, die hun eten een vleugje West-Afrikaanse touch geven. De verwachting is dat ook in Europa meer aandacht zal zijn voor deze cuisine. Wat kun je verwachten? Fufu (luchtige deegbal) geserveerd met soep en rice Jollof (rijst met tomatenpuree en vlees of groenten) onder andere.

Hi, ik ben Judith. Welkom in mijn wereld van smaak! Op My Foodblog vind je de lekkerste recepten en plekken van over de hele wereld. Deze zitten altijd boordevol smaak en kleur! Volg je me ook op Instagram en Facebook?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *