De lekkerste kamado recepten bereiden (voor o.a. Big Green Egg, The Bastard en Kamado Joe)

My Food Blog
De lekkerste kamado recepten bereiden (voor o.a. Big Green Egg, The Bastard en Kamado Joe)

In dit artikel vertel ik je wat je allemaal kunt bereiden voor lekkere kamado gerechten. Maar eerst even wat meer over de kamado zelf. Want, want is het precies, waarom zou je daarvoor kiezen en welke kies je dan?

Wat is een kamado?

Al eerder schreef ik over wat een kamado precies is. De uitgebreide versie kun je hier lezen. In het kort: een kamado is een Japanse ‘klei-oven’. Waar ze tegenwoordig van keramiek worden gemaakt wat wordt geglazuurd, waren de Japanse originele varianten vroeger van klei. Al in de jaren ’70 werden de bekende merken Big Green Egg en The Bastard geïntroduceerd. (Voorheen was dit merk bekend als The Black Bastard. Aangezien dit – terecht – als aanstootgevend werd gezien, is de officiële naam gewijzigd naar The Bastard.)

Merken als The Bastard, Big Green Egg en Kamado Joe kennen we vandaag de dag nog steeds en zijn mateloos populair.

Waarom een kamado gebruiken?

Met een kamado kun je veel verschillende technieken gebruiken. Doordat de BBQ heel goed is afgesloten en via roosters de temperatuur goed te reguleren is, kun je heel goed op hele hoge of juist hele lage temperaturen garen. Dit type BBQ leent zich perfect voor het langdurig garen van bijvoorbeeld een stuk vlees. Of het roken van een zalmmoot.

Als je de kamado op 200 C zet, kun je hem maar liefst 8 uur gebruiken zonder de kolen te hoeven verwisselen. Als je vaker barbecuet, kan het de moeite zijn om een kamado te gebruiken. Hieronder een opsomming van de voordelen van een kamado:

  1. Je kunt de temperatuur heel secuur reguleren
  2. Zowel heel heet als op lage temperatuur te bakken en alles daar tussenin
  3. Door de vele accessoires is er werkelijk van alles op te maken
  4. Energiezuinig en dus tot 8 uur lang met dezelfde kolen te gebruiken
  5. Eye-catcher in je tuin, of je balkon of buitenkeuken (goals!)
  6. In veel verschillende maten verkrijgbaar.
  7. Gaat lang mee.

Welke kamado is het beste?

Welke kamado het beste is, ligt aan wie je het vraagt. Persoonlijke voorkeur en budget spelen hier ook een rol in. De een zweert bij een Big Green Egg, de andere bij bijvoorbeeld een Bastard. Bij de bekende merken is eigenlijk elke kamado goed. Het is belangrijk dat deze goed sluit, kwalitatief is gemaakt en bijvoorbeeld geen barsten heeft. De bekende merken zijn allemaal meerdere keren gebakken en geglazuurd wat ervoor zorgt dat ze lang meegaan.

bloemkool roosteren

Welke kamado het beste is, ligt aan wie je het vraagt en aan jouw persoonlijke voorkeuren.

Voor vrijwel elk van de bekende merken is een heuse fanclub en voor elk type kamado zijn bijpassende accessoires te vinden. Je kunt daarbij denken aan grillhandschoenen en tangen. Maar ook pizzaplaten, woks, dutch oven en grillroosters. Laat je goed voorlichten door een expert zoals Kamado Express.

Koken op een kamado

Het vergt even wat oefening, maar als je het eenmaal een paar keer hebt gedaan, ben je verkocht! Wij hebben zelf een Bastard Large en zijn daar heel blij mee. Wat we nog eens moeten proberen is pizza maken op de Bastard. Dat schijnt superlekker te zijn. En dat snap ik, want je kunt er natuurlijk een soort houtoven effect mee creëren.

Lekkere recepten voor de Green Egg, Bastard, Kamado Joe en andere kamado’s

Kamado recepten vlees

  • Een van de klassieke gerechten voor op dit apparaat is de hele kip. Je kunt hier een speciaal accessoire voor kopen zodat je de kip in zijn geheel rechtop kunt roosteren. Inkruiden met je favoriete kruiden en wat olie. Gebruik een thermometer om te meten wanneer de kip helemaal gaar is. Deze kip is lekker met gebakken aardappeltjes of frietjes. Maar als je de volgende dag wat over hebt, is het ook heerlijk zo op brood met wat mayo!
  • Een ander klassiek vleesgerecht wat je echt eens moet proberen op deze manier is picanha. Een mals stuk rundvlees wat je heel langzaam en lang gaart. Even geduld en dan heb je een heerlijk mals stuk vlees!
  • Mocht je een vleeseter zijn, mag een biefstuk ook niet ontbreken. Omdat je de temperatuur zo secuur kunt instellen, gaar je zo je perfecte biefstuk!
  • Lamsracks en lamskoteletten doen het ook perfect. Kruid ze lekker in en geniet van de smaak. Voor een extra rokerige smaak, voeg je een bakje met houtsnippers of een houtplankje (al dan niet met smaak) toe. Zo zijn er snippers gemaakt van oude whiskyvaten!

Kamado recepten vis

vis van de big green egg of the bastard
  • Misschien wel het allerleukste om te doen: je eigen vis roken. Je denkt misschien meteen aan zalm. Dat is sowieso een goed idee! Maar ook forel en makreel zijn leuk om zelf te roken. Koop bij je visboer een heel vers stuk vis en ga aan de slag. Je kunt de vis koud roken of warm roken. Wat je in de winkel koopt is koudgerookte zalm. Warmgerookte zalm gaat echter wat sneller, dus daar kun je ook voor kiezen.
  • Gegrilde vis met bijvoorbeeld citrusfruit. Met de juiste accessoires kun je perfect je vis grillen. Je kunt denken aan forel, tonijn, zalm of een andere wat stevigere vis. Vraag aan je visboer om de vis te ontdoen van schubben. Klem de vis in de daarvoor bedoelde accessoire en voeg plakjes citrus, peper, zout en eventueel extra kruiden toe.
  • Stomen kan ook heel goed! Dat doe je bijvoorbeeld in een pakketje. Deze aardappel-zalm pakketjes zijn heerlijk om eens uit te proberen.

Kamado recepten vegetarisch en vegan

lekker van de kamado: spiesjes groenten of tempeh
  • Als ik denk aan groentegerechten op de BBQ, denk ik meteen aan maïskolven! Zo veel lekkerder dan maïs uit blik! Simpelweg op hoge temperatuur garen. Daarna lekker met een klontje (plantaardige) boter, koriander en chilivlokken. Smullen!
  • In een restaurant at ik eens geblakerde prei. Lekker dat dat is! Je laat de prei blakeren en pelt daarna de zwarte bladeren weg. Wat overblijft is een zoete, zachte prei.
  • Nog een favoriet is het poffen van groenten. Dat doen we bijvoorbeeld met (zoete) aardappels en aubergines. Even inprikken met een vork, omwikkelen met alufolie en tussen de kolen leggen. Superlekker!
  • Groentespiesjes zijn altijd een goed idee. Gebruik dan metalen spiezen zodat ze niet verbranden. Groenten naar keuze insmeren met een kruidenolie en eventueel je favoriete saus erbij.
  • Gemarineerde feta in een alu-bakje, eventjes verhitten en je hebt een heerlijke smaaksensatie!

Zoete kamado recepten

Voor zoete gerechten op de kamado vind ik zelf een cast iron skillet (gietijzeren hapjespan) onmisbaar! Ook voor andere gerechten is dit trouwens een heel fijn type pan. Omdat deze van gietijzer is, is ie hittebestendig en wordt ie heel gelijkmatig heet.

  • Je kunt bijvoorbeeld je skillet bedekken met marshmallows en hier dan koekjes met chocolade in dippen. Een klassiek BBQ recept geïnspireerd op s’mores.
  • Of wat dacht je van een reusachtige koek van de BBQ?
  • Altijd lekker is om fruit te grillen. Gegrilde perzik, banaan (banana split!) of ananas die je vervolgens met room bedekt.

Nog meer kamado recepten vind je in mijn ultieme BBQ gids! Wat voor BBQ is jouw droom-BBQ?

Geschreven i.s.m. Kamado Express

Foto header Big Green Egg – Lilburn, GA Marco via flickr

Hi, ik ben Judith. Welkom in mijn wereld van smaak! Op My Foodblog vind je de lekkerste recepten en plekken van over de hele wereld. Deze zitten altijd boordevol smaak en kleur! Volg je me ook op Instagram en Facebook?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *