Bietenspread is lekker om te eten op je brood of bij de borrel. Het is een heerlij en kleurrijk hapje waarmee je iedereen kunt verrassen. Door het gebruik van de komijn, citroen en feta zit de dip boordevol smaak. Tegelijkertijd is het supermakkelijk te maken. Je bent letterlijk in 5 minuten klaar. De gekookte bieten en alle ingrediënten doe je in een staafmixer en je bent klaar. Klinkt eenvoudig toch? Dat is het ook! Maak de bietenspread en bewaar deze enkele dagen in bijvoorbeeld een weckpot in de koelkast. Alhoewel ik me afvraag of 'ie dat redt ;-). Hij is namelijk zo lekker dat ie vast heel snel op is!
Rode bieten
Rode bieten zijn hier sowieso een favorietje. Ze zijn lang in het seizoen, makkelijk en veelzijdig. Bovendien zijn ze gezond. En als je voorgekookte bieten koopt, is het nog net wat eenvoudiger. Ik had al langer het idee om bietjes te gebruiken voor een lekkere Midden-Oosterse stijl spread en besloot er nu maar gewoon mee te experimenteren. Het eerste experiment was meteen gelukt, want deze bietenspread is echt perfect! Zacht, maar toch licht spicy, hij ziet er geweldig uit en doet het lekker op een stukje brood of een cracker als apetizer. Ben je ook zo'n fan van bietjes en klaar om eens te experimenteren? Naast deze bietenspread, heb ik bijvoorbeeld bietenbroodjes op de blog staan, of wat dacht je van een zalm-bietentartaar? Ook lekker en hier al jaren een klassieker zijn de bietenwafels. Dol op het toevoegen van extra groenten aan baksels :-).
Makkelijke & snelle bietenspread maken
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaaktvoor 6 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 200 gram geraspte bietjes (kant-en-klaar te koop bij de supermarkt in het versschap)
- 150 gram Griekse yoghurt
- 1 teentje knoflook
- 1/2 citroen
- 1/4 tl komijnzaad
- 75 gram feta kaas
Benodigdheden
blender, staafmixer of hakmolenInstructies
- Knijp de citroen uit, haal de schil van het teentje knoflook en doe dit met de overige ingrediënten in de blender, staafmixer of hakmolen.
- Pureer net zo lang totdat je een gladde massa krijgt. Serveer met verkruimelde feta.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 89 | Calorieën uit vetten 49 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 6g, Waarvan | 9% | |
Verzadigde vetzuren 3g | 16% | |
Transvetzuren 0g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 1g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 0g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Zijn dit rauwe bietjes of gekookt?
Hi Annet, het zijn gekookte bietjes die je hiervoor gebruikt.
Wauw, die foto! Ik hou helemaal niet van bietjes, maar bij die foto loopt het water toch in mijn mond, haha.
Haha, dankjewel :-). Enne, misschien toch maar proberen ;-)?
Supersimpel en heerlijk!
Dankjewel voor je berichtje, Birgit. Leuk dat je het ook zo lekker vond :-)
Heb je nog een tip om de spread wat meer gebonden te krijgen? Ik heb het al geprobeerd met agaragar maar is toch nog te dunnig. En ik had nu een wat klein teentje knoflook en dan mist ie toch de bite. Nog een teentje of iets anders?
Hi Birgit, probeer de feta niet te fijn te malen en laat als het te dun wordt de bietjes en yoghurt iets uitlekken. Groetjes, Judith
Je kunt ook nog wat gekookte kikkererwten toevoegen; dat bindt prima.
t is echt goddelijk !! ik heb alleen wel gekruide feta blokjes gebruikt.
de kleur is ook zo onwijs mooi <3
dit is zeker voor herhaling vat baar :)
Leuk om te hore, gaaf is de kleur hè :-)?
Hoe lang kun je deze spread ongeveer bewaren in de koelkast?
Hi Lisa, een paar dagen in een afgesloten potje.
Heerlijk, ook zonder feta ( mijn man houdt niet van kaas). Lekker met walnootjes of pijnboompitten erdoor.
De feta vervangen door zoute haring, want die had ik wel in huis. Héérlijk.
Bedankt voor dit recept.
Hallo,
De feta, gaat die alleen als garnering of gaat er ook een deel mee in de blender?
ik dacht van wel en een beetje er boven op