Bietenwafels met een vleugje kaas & bieten-cranberry compote

  • voor 6 personen
  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd50 minuten
  • Totale benodigde tijd1 uur
Terug naar categorie Ga naar recept

We gaan morgen naar de kersthoofdgerechten, maar eerst: een verrassend en eenvoudig bijgerecht voor bij het hoofdgerecht. Ik ging voor bietenwafels, omdat ze toch wat groenten bevatten, ze hebben een leuk roze kleurtje en het is net weer even wat anders dan de reguliere aardappelkroketjes, rösti rondjes en pommes duchesses.

Voor kleur op je tafel

Ik kreeg laatst een multigrill en die heeft naast tostiplaten ook wafelplaten. Ik kon dan ook niet wachten om die te gebruiken, dus ik was extra excited om deze bietenwafels te maken, haha. Wil je helemaal in kerstkleuren blijven? Dan kun je naast deze rode bietenwafels ook de broccolikroketten als bijgerecht serveren. Een mooie groene touch ;-). De kaas is niet verplicht in de wafels, maar wel lekker voor de hartige smaak.

bietenwafels bakken

Voor erbij hebben we een heerlijke kerstige compôte. Cranberry compôte is natuurlijk een klassieker, maar vanwege de biet in de wafels, voegden we ook biet aan de compôte toe. Je kunt de compôte samen met de wafels en je hoofdgerecht eten. Dat smaakt lekker bij vlees, maar ook bij bijvoorbeeld flespompoen. En laat dat nou net één van de hoofdgerechten zijn die ik deze week met je deel ;-).

Voorbereiden

Je kunt de wafels en de compôte prima van tevoren maken. De wafels kun je opwarmen in de oven, dan worden ze meteen lekker knapperig! De compôte warm je op in de magnetron of een pannetje.

Bietenwafels met een vleugje kaas & bieten-cranberry compote

Bietenwafels met een vleugje kaas & bieten-cranberry compote

  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd50 minuten
  • Totale benodigde tijd1 uur
Aanpassen porties:

voor 6 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 1 gekookte biet (+ 2 el bietensap uit de verpakking)
  • 300 ml halfvolle melk
  • 100 ml olijfolie
  • 100 gram speltmeel
  • 90 gram witte tarwebloem
  • 75 gram grof geraspte oude kaas
  • 2 eieren
  • 1 el suiker
  • snuf zout
  • voor de compote:
  • 100 ml rode wijn
  • 300 ml water
  • 100 gram verse cranberry's (cranberry's uit de vriezer zijn ook prima!)
  • 60 gram bruine suiker
  • 3 bieten (in kleine blokjes gesneden)
  • 1 kleine appel (in kleine blokjes gesneden)
  • 1 sjalotje (fijngesnipperd)
  • 1 kaneelstokje
  • klontje roomboter

Benodigdheden

  • staafmixer
  • wafelijzer
  • steelpan
  • mengkom

Instructies

  1. Zet de pan op middelhoog vuur en smelt de boter in de pan. Fruit het sjalotje en voeg de biet toe, samen met de appel en suiker. Bak enkele minuten en blus dan af met de wijn. Voeg het kaneelstokje, cranberry's en water toe. Draai het vuur laag en laat zo'n 40 minuten sudderen.
  2. Zet je wafelijzer aan en laat op een middelhoge temperatuur komen.
  3. Pureer de biet en meng met de eieren, bietensap, melk en olie.
  4. In een andere kom meng je speltmeel, tarwebloem, suiker en zout.
  5. Giet het natte mengsel bij het droge mengsel en klop tot een glad geheel met een garde.
  6. Roer de kaas er doorheen.
  7. Giet een juslepel van het beslag in het wafelijzer en haal de wafel eruit wanneer deze gaar is. Herhaal totdat het beslag op is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.