Bietenwafels met een vleugje kaas & bieten-cranberry compote

  • voor 4-6 personen
Bietenwafels met een vleugje kaas & bieten-cranberry compote

We gaan morgen naar de kersthoofdgerechten, maar eerst: een verrassend en eenvoudig bijgerecht voor bij het hoofdgerecht. Ik ging voor bietenwafels, omdat ze toch wat groenten bevatten, ze hebben een leuk roze kleurtje en het is net weer even wat anders dan de reguliere aardappelkroketjes, rösti rondjes en pommes duchesses.

Voor kleur op je tafel

Ik kreeg laatst een multigrill en die heeft naast tostiplaten ook wafelplaten. Ik kon dan ook niet wachten om die te gebruiken, dus ik was extra excited om deze bietenwafels te maken, haha. Wil je helemaal in kerstkleuren blijven? Dan kun je naast deze rode bietenwafels ook de broccolikroketten als bijgerecht serveren. Een mooie groene touch ;-). De kaas is niet verplicht in de wafels, maar wel lekker voor de hartige smaak.bietenwafels bakkenVoor erbij hebben we een heerlijke kerstige compôte. Cranberry compôte is natuurlijk een klassieker, maar vanwege de biet in de wafels, voegden we ook biet aan de compôte toe. Je kunt de compôte samen met de wafels en je hoofdgerecht eten. Dat smaakt lekker bij vlees, maar ook bij bijvoorbeeld flespompoen. En laat dat nou net één van de hoofdgerechten zijn die ik deze week met je deel ;-).

Voorbereiden

Je kunt de wafels en de compôte prima van tevoren maken. De wafels kun je opwarmen in de oven, dan worden ze meteen lekker knapperig! De compôte warm je op in de magnetron of een pannetje.

Ingrediënten

  • 1 gekookte
  • biet
  • (+ 2 el bietensap uit de verpakking)
  • 300 ml
  • halfvolle melk
  • 100 ml
  • olijfolie
  • 100 gram
  • speltmeel
  • 90 gram
  • witte tarwebloem
  • 75 gram
  • grof geraspte oude kaas
  • 2
  • eieren
  • 1 el
  • suiker
  • snuf
  • zout
  • voor de compote:
  • 100 ml
  • rode wijn
  • 300 ml
  • water
  • 100 gram
  • verse cranberry's
  • (cranberry's uit de vriezer zijn ook prima!)
  • 60 gram
  • bruine suiker
  • 3
  • bieten
  • (in kleine blokjes gesneden)
  • 1 kleine
  • appel
  • (in kleine blokjes gesneden)
  • 1
  • sjalotje
  • (fijngesnipperd)
  • 1
  • kaneelstokje
  • klontje roomboter

Benodigdheden

  • staafmixer
  • wafelijzer
  • steelpan
  • mengkom

Instructies

  1. Zet de pan op middelhoog vuur en smelt de boter in de pan. Fruit het sjalotje en voeg de biet toe, samen met de appel en suiker. Bak enkele minuten en blus dan af met de wijn. Voeg het kaneelstokje, cranberry's en water toe. Draai het vuur laag en laat zo'n 40 minuten sudderen.
  2. Zet je wafelijzer aan en laat op een middelhoge temperatuur komen.
  3. Pureer de biet en meng met de eieren, bietensap, melk en olie.
  4. In een andere kom meng je speltmeel, tarwebloem, suiker en zout.
  5. Giet het natte mengsel bij het droge mengsel en klop tot een glad geheel met een garde.
  6. Roer de kaas er doorheen.
  7. Giet een juslepel van het beslag in het wafelijzer en haal de wafel eruit wanneer deze gaar is. Herhaal totdat het beslag op is.
0 mensen willen het maken
0 mensen hebben dit recept gemaakt

Hi, ik ben Judith.Welkom op mijn blog! Ik neem je mee naar alle windstreken en laat je zien dat lekker en bewust eten helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Je vindt hier lekkere recepten en de leukste foodhotspots. Volg je me ook op Twitter, FacebookGoogle+ en Instagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *