Gezonde bloemkool koekjes met dille
- Door Judith Pagrach
- Nederlands, Overig
- voor 12 personen
- Voorbereidingstijd15 minuten
- Kooktijd15 minuten
- Totale benodigde tijd30 minuten
Als je denkt aan bloemkool, denk je misschien al snel aan gekookte bloemkool met kaassaus. Dat hoeft helemaal niet! Bloemkool is echt veel spannender dan het lijkt. Zo kun je er bloemkool 'rijst' mee maken, pizza of deze koekjes. Je kunt bloemkool stomen, wokken, bakken, roosteren of fijnmalen. Elke keer smaakt 'ie weer helemaal anders! Als je dus denkt: 'hmm, volgens mij vind ik bloemkool niet lekker'. Probeer dan eens een andere bereidingswijze! Wedden dat er een manier is waarop je bloemkool wel lekker vindt? Deze bloemkool koekjes bijvoorbeeld zijn daar een heel goed voorbeeld van.
Je proeft wel bloemkool, maar helemaal niet overheersend. Ze zijn lekker van structuur en vol van smaak. Zo gebruiken we geraspte kaas, bosui en dille om lekker veel smaak toe te voegen. Normaal voeg ik geen extra zout toe als er al kaas in zit. Echter zorgt het er bij deze koekjes voor dat ze niet flauw worden. Voeg dus vooral peper en zout toe en wees royaal met zwarte peper.
Door ze te bakken in de oven, blijven ze mooi van structuur en krijgen ze knapperige randjes. Vooral als je de 'burgers' niet te dik maakt, is dit het geval. Wij gebruikten een kookring van 9 centimeter in diameter. Je kunt het uiteraard ook zonder maken. Gebruik in dat geval een glas of klein kommetje om uit te steken en aan te drukken.
Je eet deze bloemkoolhapjes als borrelhapje of als onderdeel van de maaltijd. Een perfecte manier ook om kinderen ongemerkt meer groenten te laten eten. Overigens kun je amandelmeel ook vervangen door een andere meelsoort. Amandelmeel zorgt er wel voor dat ze lekker vullend zijn, glutenvrij, koolhydraatarm en keto.
Gezonde bloemkool koekjes met dille
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd15 minuten
- Kooktijd15 minuten
- Totale benodigde tijd30 minuten
voor 12 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 1 mediumgrote bloemkool
- 40 gram amandelmeel
- 50 gram Parzemaanse kaas (geraspt)
- 10 gram dille (grof gesneden)
- 2 eieren
- 2 el olijfolie
- 2 bosuien
- zwarte peper
- snuf zout
Benodigdheden
- hakmolen of staafmixer
- bakplaat bekleed met bakpapier
- serveerring (of bijvoorbeeld een glas om rondjes uit te snijden)
Instructies
- Was de bloemkool en snijd de bladeren weg. Snijd de bloemkool in grove stukken. Maal met een staafmixer of hakmolen de bloemkool fijn.
- Druk met een schone droge theedoek of sterk keukenpapier zoveel mogelijk vocht uit de bloemkool. Dit is belangrijk zodat de koekjes niet zompig worden, maar juist lekker knapperig.
- Snijd de bosui en dille en meng door de bloemkool.
- Kluts de eieren en doe deze, samen met olie bij de bloemkool. Roer amandelmeel en geraspte kaas door het mengsel heen.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Verwarm de oven voor op 180 C.
- Verdeel het mengsel in circa 12 porties. Maak met behulp van de serveerring of een glas de burgers op het bakpapier.
- Bak de burgers in circa 10-15 minuten gaar.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 72 | Calorieën uit vetten 53 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 6g, Waarvan | 9% | |
Verzadigde vetzuren 1g | 7% | |
Transvetzuren 0g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 2g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 0g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Kan je deze ook maken met brocolli?
Dat denk ik wel, lekker!
Het was heerlijk ik heb er ook wortel bij door geraspt en flinterdunne uieringen
Lekkere toevoeging!
Ze waren heerlijk! We hebben ze gegeten met een stukje gegrilde zalm.
Alleen de baktijd was bij ons langer. 20 – 25 minuten, voordat ze een beetje begonnen te kleuren. We hadden een kookring van 10 cm doorsnee, dus de koekjes waren niet te dik (wat invloed op de baktijd zou kunnen hebben)
Mijn zoon met sportersdieet was ook erg enthousiast.
Echt een aanrader!
Dat vind ik heel leuk om te horen :-)!