Börek (of burek) met spinazie-feta vulling
- voor 4 personen
- Voorbereidingstijd20 minuten
- Kooktijd20 minuten
- Totale benodigde tijd40 minuten
Als je weleens bij een Turkse bakker bent geweest, dan ken je de börek (of burek) wel. Deze broodjes gemaakt van knapperige laagjes filodeeg kunnen met van alles gevuld zijn. Zo zijn er börek met gehakt, met aardappels en misschien wel de bekendste: met spinazie en feta. Spinazie en feta gaan supergoed samen. Zo ook in de börek.
Filodeeg
Zelf maken is helemaal niet zo moeilijk als je wellicht denkt. Je hebt er alleen even wat geduld voor nodig, omdat je elk velletje van het filodeeg bestrijkt met olie (of boter, maar in dit recept gaan we voor olijfolie). Vervolgens zijn er verschillende manieren om de börek te vouwen. Je hebt ze wellicht weleens in sigaarvorm gezien, maar ook in driehoekjes of als grote plaat in vierkanten gesneden. Wat ik zelf heel mooi vind, is een spiraalvorm. Dit is wel net wat uitdagender dan de andere vormen, maar leuk ziet er er zeker uit, toch?!
Paar ingrediënten
Leuk is ook dat je voor dit recept helemaal niet zoveel ingrediënten nodig hebt! Met slechts een paar ingrediënten maak je dus zelf börek gevuld met spinazie en fetakaas. Ga je het ook proberen? Laat het me weten in de comments of op Instagram met #myfoodblognl!
Börek (of burek) met spinazie-feta vulling
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd20 minuten
- Kooktijd20 minuten
- Totale benodigde tijd40 minuten
voor 4 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 1 pak filodeeg
- 600 gram verse spinazie
- 150 gram fetakaas
- 1 tl gedroogde oregano
- 1 tl gedroogde basilicum
- 1 teentje knoflook (uitgeperst)
- olijfolie
Benodigdheden
- ovenschaal
- kwastje
- koekenpan
Instructies
- Laat het filodeeg ontdooien.
- Verwarm de oven voor op 190 C.
- Maak intussen de vulling.
- Zet de koekenpan op middelhoog vuur en giet olie in de pan. Voeg de knoflook en de spinazie toe en bak tot de spinazie is geslonken. Breng op smaak met oregano, basilicum en verkruimelde fetakaas en roer goed door. Draai het vuur uit en laat het geheel afkoelen.
- Pak een vel filodeeg en bestrijk met olie. Vouw het dubbel en leg een paar lepels van de vulling op het bladerdeeg. rol het strak op en leg deze 'slang' in de ovenschaal. Bestrijk nogmaals met olijfolie. Herhaal met de rest van het bladerdeeg en de vulling. Leg elke keer de nieuwe 'slang' tegen de vorige aan om zo een spiraal te creëren. Bestrijk aan het einde met olijfolie. Optioneel kun je nog sesamzaad over de börek strooien. Bak in circa 15 - 20 minuten goudbruin.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 295 | Calorieën uit vetten 112 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 13g, Waarvan | 20% | |
Verzadigde vetzuren 7g | 33% | |
Transvetzuren g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 4g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 1g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Ik ken dit en heb het al eens gegeten bij een Turkse vriendin! Heb me er zelf nooit aan gewaagd maar jouw recept lijkt me niet moeilijk om te maken! Ik ga dit zeker en vast proberen!