Indiase viscurry

  • voor 2-3 personen
  • Voorbereidingstijd
  • Kooktijd
  • Totale benodigde tijd
Indiase viscurry

Onlangs stelde ik op Instagram de vraag: wat zou je graag voorbij zien komen qua recepten? Een van de antwoorden was een viscurry. En dus ging ik daar lekker mee aan de slag. Een Indiase stijl viscurry. Helemaal zonder pakjes en zakjes en toch heel makkelijk zelf te maken. Je zet deze heerlijke maaltijd in 20 minuten op tafel. Klinkt ideaal, toch?

De juiste kruiden en specerijen

Door een mix van kruiden, beginnen we met een goede basis. Boordevol smaak! Als je echt voor authentiek wil gaan, voeg je tijdens het koken ook currybladeren toe, maar die zijn niet altijd gemakkelijk te vinden. Ik ging voor een wat eenvoudigere variant die alsnog heerlijk aromatisch is! De komijn, kurkuma en koriander geven het die kenmerkende curry smaak. Door tomaat en kokosmelk toe te voegen wordt het een volle, milde viscurry. Zelf vind ik Indiase gerechten nogaleens zwaar (ondanks mijn eigen Indiase roots!). Dit gerecht is dat helemaal niet! Omdat we geen room of iets dergelijks gebruiken en de vis ook lekker licht is, blijft het een verfrissend gerecht. Helemaal als je er, zoals wij, zoetzure komkommer bij eet.

Welke vis in de viscurry?

Natuurlijk kun je allerlei verschillende soorten vis kiezen. In dit recept gebruiken we een combinatie van kabeljauw en garnalen. De garnalen die ik bij voorkeur gebruik zijn de reuzegarnalen uit de vriezer. Deze lenen zich het beste voor een dergelijk gerecht en behouden hun smaak goed, ondanks alle kruiden. In plaats van kabeljauw kun je ook een andere witvis kiezen of misschien zelfs bijvoorbeeld zalm.

Voor erbij

Zoals gezegd, aten wij er zoetzure komkommer bij (komkommerschijfjes met azijn, peper en zout). Geroosterde bloemkool kun je er ook goed bij eten! Daarnaast kookte ik er zilvervliesrijst bij. Je kunt natuurlijk de rijstsoort kiezen die je zelf lekker vindt. Of je kunt er naan brood bij eten. Ook erg lekker!

Ingrediënten

  • 300 gram
  • kabeljauwfilet
  • 100 gram
  • reuzegarnalen
  • 2 teentjes
  • knoflook
  • 1
  • witte ui
  • 1 el
  • bruine suiker
  • 1 el
  • azijn
  • 1 tl
  • kurkuma
  • 1/2 tl
  • gemberpoeder
  • 1/2 tl
  • komijn
  • 1/2 tl
  • korianderpoeder
  • 1/4 tl
  • chilivlokken
  • snufje zout
  • 400 gram
  • tomatenblokjes
  • 150 ml
  • kokosmelk
  • olie (bijvoorbeeld kokosolie of pindaolie)
  • optioneel: verse koriander
  • voor erbij: (zilvervlies)rijst

Benodigdheden

  • wok of grote steelpan
  • kookpan voor de rijst

Instructies

  1. Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking. Ga intussen verder met de curry.
  2. Snijd de kabeljauw in blokken van circa 5 x 5 centimeter.
  3. Snijd de ui en de knoflook fijn.
  4. Zet de pan op hoog vuur en giet olie in de pan.
  5. Fruit de ui en de knoflook en voeg de kruiden toe, dus de kurkuma, gember, komijn, koriander, chilivlokken, zout en suiker. Bak enkele minuten en voeg dan de garnalen toe. Bak totdat de garnalen roze van kleur beginnen te worden.
  6. Voeg dan voorzichtig de kabeljauw toe, gevolgd door de tomatenblokjes en kokosmelk. Giet de azijn erbij en laat circa 10 minuten op laag vuur doorgaren.
  7. Garneer met verse koriander en eventueel limoen.
  8. Serveer met rijst en eventueel extra groente.
6 mensen willen het maken
0 mensen hebben dit recept gemaakt

Hi, ik ben Judith. Welkom op mijn blog! Ik neem je mee naar alle windstreken en laat je zien dat lekker en bewust eten helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Je vindt hier lekkere recepten en de leukste foodhotspots. Volg je me ook op Twitter, FacebookGoogle+ en Instagram?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *