Börek (of burek) met spinazie-feta vulling

  • voor 4 personen
  • Voorbereidingstijd
  • Kooktijd
  • Totale benodigde tijd
Back to category Ga naar recept

Als je weleens bij een Turkse bakker bent geweest, dan ken je de börek (of burek) wel. Deze broodjes gemaakt van knapperige laagjes filodeeg kunnen met van alles gevuld zijn. Zo zijn er börek met gehakt, met aardappels en misschien wel de bekendste: met spinazie en feta. Spinazie en feta gaan supergoed samen. Zo ook in de börek.

Filodeeg

Zelf maken is helemaal niet zo moeilijk als je wellicht denkt. Je hebt er alleen even wat geduld voor nodig, omdat je elk velletje van het filodeeg bestrijkt met olie (of boter, maar in dit recept gaan we voor olijfolie). Vervolgens zijn er verschillende manieren om de börek te vouwen. Je hebt ze wellicht weleens in sigaarvorm gezien, maar ook in driehoekjes of als grote plaat in vierkanten gesneden. Wat ik zelf heel mooi vind, is een spiraalvorm. Dit is wel net wat uitdagender dan de andere vormen, maar leuk ziet er er zeker uit, toch?!

Paar ingrediënten

Leuk is ook dat je voor dit recept helemaal niet zoveel ingrediënten nodig hebt! Met slechts een paar ingrediënten maak je dus zelf börek gevuld met spinazie en fetakaas. Ga je het ook proberen? Laat het me weten in de comments of op Instagram met #myfoodblognl!

Börek (of burek) met spinazie-feta vulling

Börek (of burek) met spinazie-feta vulling

Aanpassen porties:

voor 4 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 1 pak
  • filodeeg
  • 600 gram
  • verse spinazie
  • 150 gram
  • fetakaas
  • 1 tl
  • gedroogde oregano
  • 1 tl
  • gedroogde basilicum
  • 1 teentje
  • knoflook
  • (uitgeperst)
  • olijfolie

Benodigdheden

  • ovenschaal
  • kwastje
  • koekenpan

Instructies

  1. Laat het filodeeg ontdooien.
  2. Verwarm de oven voor op 190 C.
  3. Maak intussen de vulling.
  4. Zet de koekenpan op middelhoog vuur en giet olie in de pan. Voeg de knoflook en de spinazie toe en bak tot de spinazie is geslonken. Breng op smaak met oregano, basilicum en verkruimelde fetakaas en roer goed door. Draai het vuur uit en laat het geheel afkoelen.
  5. Pak een vel filodeeg en bestrijk met olie. Vouw het dubbel en leg een paar lepels van de vulling op het bladerdeeg. rol het strak op en leg deze 'slang' in de ovenschaal. Bestrijk nogmaals met olijfolie. Herhaal met de rest van het bladerdeeg en de vulling. Leg elke keer de nieuwe 'slang' tegen de vorige aan om zo een spiraal te creëren. Bestrijk aan het einde met olijfolie. Optioneel kun je nog sesamzaad over de börek strooien. Bak in circa 15 - 20 minuten goudbruin.

One response to “Börek (of burek) met spinazie-feta vulling

  • Mira

    Ik ken dit en heb het al eens gegeten bij een Turkse vriendin! Heb me er zelf nooit aan gewaagd maar jouw recept lijkt me niet moeilijk om te maken! Ik ga dit zeker en vast proberen!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *