Midden-Oosterse labneh cheesecake

  • voor 12 personen
  • Kooktijd1 uur
  • Totale benodigde tijd2 uur
Terug naar categorie Ga naar recept

Er zal talloze verschillende manieren om een cheesecake te maken. Van een no-bake tot een New York style cheesecake en van een variant met kwark tot een volvette versie. En dan hebben we het nog niet eens over de toppings, vullingen en bodem gehad! Ik voeg er nog een variant aan toe. Een labneh cheescake. Labneh ken je wellicht al: het is een soort hartige Midden-Oosterse hangop/kaas (een beetje afhankelijk van hoe lang je het laat uitlekken). Vaak is het een toevoeging aan de mezzetafel waarbij je allemaal kleine hapjes hebt en lekker labneh kunt dippen. Maar, je kunt dus meer met labneh. Je kunt er een heerlijk zijdezachte cheesecake mee maken. Moeilijk is het helemaal niet. Je hebt alleen wat geduld nodig. Je moet namelijk de Griekse yoghurt die we hiervoor gebruiken 24 uur in de koelkast laten uitlekken. Zo onttrek je veel van het vocht van de yoghurt en wordt de yoghurt ineens veel steviger en qua structuur vergelijkbaar met roomkaas. Maar dan wat minder vet. Alhoewel we natuurlijk wel vocht onttrekken uit de yoghurt, dus hij wordt wel iets vetter dan als je de yoghurt puur zou gebruiken. Tegelijkertijd wordt 'ie wel mega lekker. De structuur is zo mooi zacht. Door hem ook smaak te brengen met honing en de bodem en topping met pistachenoten te maken wordt het een heerlijk Midden-Oosters geheel. Geloof me als ik zeg: dit wil je maken!

Koelkast

De cheesecake is het lekkerste als je hem goed koud laat worden in de koelkast. Je kunt hem nog enkele dagen afgedekt in de koelkast bewaren. Als 'ie dat haalt natuurlijk ;-). Ook maken? Superleuk! Deel je je resultaat via Instagram met #myoodblognl? Dan repost ik hem!

Midden-Oosterse labneh cheesecake

Midden-Oosterse labneh cheesecake

  • Kooktijd1 uur
  • Totale benodigde tijd2 uur
Aanpassen porties:

voor 12 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • vulling:
  • 1 kilogram (biologische) Griekse yoghurt
  • 3 eieren
  • 6 el honing
  • 1 el vanille-extract
  • 1 el maïzena
  • zest van 1 biologische citroen
  • bodem:
  • 400 gram volkoren digestive koekjes
  • 1 tl gemberpoeder
  • 50 gram pistachenoten
  • 10 gram sesamzaad
  • 125 ml olijfolie
  • topping:
  • 250 gram aardbeien uit de vriezer
  • 20 gram pistachenoten

Benodigdheden

  • schone droge theedoek (bij voorkeur dun/linnen)
  • kom
  • hakmolen
  • handmixer of keukenmachine
  • springvorm bekleed met bakpapier

Instructies

  1. Vouw de theedoek uit en leg deze over de kom heen zodat je voldoende overhang hebt.
  2. Schep de yoghurt uit de pot, en op de theedoek. Bind met touw of een elastiekje de bovenkant van de theedoek dicht en laat de yoghurt gedurende 24 uur in de koelkast uitlekken.
  3. Verwarm de oven voor op 165 C (hetelucht).
  4. Voor de bodem maal je de koekjes, samen met de pistachenoten fijn. Schep hier de gemberpoeder en sesamzaadjes doorheen gevolgd door de olie. Verdeel met een lepel over de bodem van de springvorm. Druk goed aan met de bolle kant van de lepel en zet in de koelkast. Maak intussen de vulling.
  5. Kluts de eieren.
  6. Knijp het overtollige vocht uit de yoghurt. Maak de theedoek los en schep de labneh in een grote mengkom. Klop dit met een handmixer of keukemachine los. Voeg de eieren, vanille-extract, honing, citroenzest en maïzena toe en klop tot een egaal beslag.
  7. Haal de springvorm uit de koelkast en giet de vulling op de bodem.
  8. Bak in circa 1 uur gaar. Check met behulp van een satéprikker of de taart gaar is. Bak hem anders nog enkele minuten. Laat afkoelen op het aanrecht en zet hem dan enkele uren in de koelkast. Wanneer de labneh cheesecake helemaal is afgekoeld maak je de topping. Verwarm daarvoor de aardbeien in de magnetron en roer goed door. Hak de nootjes grof. Verdeel eerst de aardbeien over de taart, gevolgd door de noten.

6 reacties op “Midden-Oosterse labneh cheesecake

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *